Buna seara. Am si eu o nelamurire.
Este adevarat ca la urmatorul concurs de admitere in Barou, va fi un numar de locuri, sau se va desfasura ca pana acum?
3.1. Debutul şi încetarea relaţiilor cu clientul
3.1.1. Avocatul nu acţionează decât atunci când este împuternicit de clientul său. Avocatul poate totuşi să acţioneze într-un caz în care a fost însărcinat de un alt avocat care îl reprezintă pe client sau în care a fost numit de o instanţă competente.
Avocatul trebuie să se străduiască, în mod rezonabil, să cunoască identitatea, competenţa şi posibilităţile persoanei sau ale autorităţii de care a fost împuternicit, atunci când circumstanţe specifice relevă că această identitate, această competenţă sau aceste împuterniciri sunt îndoielnice.
3.1.2. Avocatul îşi sfătuieşte şi îşi apără clientul cu promptitudine, în mod conştiincios şi cu diligenţă. El îşi asumă personal răspunderea pentru misiunea care i-a fost încredinţată şi informează pe client cu privire la evoluţia cauzei care i-a fost încredinţată.
3.1.3. Avocatul nu acceptă să-i fie încredinţată o cauză atunci când ştie sau când ar trebui să ştie că el nu are competenţa necesară pentru a se ocupa de această cauză, fără a coopera cu un avocat care are competenţa necesară.
Avocatul nu poate accepta o cauză atunci când, datorită altor obligaţii, se află în imposibilitatea de a se ocupa de ea cu promptitudine.
3.1.4. Avocatul nu va putea să exercite dreptul său de a nu se ocupa de o cauză în aşa fel sau în astfel de circumstanţe încât clientul să nu mai poată găsi altă modalitate de a fi asistat juridic la timp, pentru a se putea preveni prejudicierea clientului.
3.2. Conflictul de interese
3.2.1. Avocatul nu poate să consilieze, să reprezinte sau să acţioneze în numele a doi sau mai mulţi clienţi din aceeaşi cauză, dacă există un conflict de interese, sau când există riscul semnificativ de a apărea un astfel de conflict între interesele acestor clienţi.
3.2.2. Avocatul trebuie să se abţină să se mai ocupe de cauzele ambilor sau tuturor clienţilor implicaţi, atunci când intervine un conflict între interesele acestora, când secretul profesional riscă să fie violat sau când independenţa sa riscă să fie ştirbită.
3.2.3. Avocatul nu poate accepta o cauză a unui nou client, dacă secretul informaţiilor încredinţate de un vechi client riscă să fie violat sau atunci când cunoaşterea de către avocat a cauzelor vechiului său client ar favoriza pe noul client în mod nejustificat.
3.2.4. În cazul în care avocaţii practică meseria într-o asociaţie în grup, paragrafele de la 3.2.1. la 3.2.3. sunt aplicabile asociaţiei în ansamblu şi tuturor membrilor săi.
Dupa ce am fost asistent judiciar timp de 1 an jumatate ...invatat 2 luni cum spun capitanii de vase Full speed throttle...o gramade de pagini [7200 am parcurs] si o gramada de dureri de cap....multe nu se aplica in practica iar altele parca se aplica de`a dracului invers.....legi modificate si rasmodificate...pe ca unii nici macar nu le-au citit de la forma initiala incoa` ...ma duc si eu sa fac efortul asta supranatural sa pun roba aia pe mine si voi sa faceti la fel ca de nu tre sa ne miscam fundul la bucuresti de la anul...Si va doresc si voua...."confratilor" MULTA BAFTA si nu va lasati cu una cu 2 ca si aia is tot oameni si de va panicati cu subiectele trageti o gura de aer...uitati-va la colegul/colega de banca....el scrie nu?...ea freaca menta?....si mai cititi o data complet subiectul...de doua ori....si nu faceti imprudenta de va increde pe deplin in unii mascarici care confunda examenul acesta cu un colocviu si tratati-l ca si cand a-ti da licenta:D.....gargara nu prinde...majoritatea corectorilor is avocati asa ca volumul inutil de pagini ii tine si din treaba lor...si scrisul conteaza daca vreti sa va fie parcursa complet lucrarea...
PS: Si mai lasati-i pe aia care se lauda cu pile si cu relatii ....voi sunteti acolo cei care faceti diferenta
asa ca o sa va doresc MULT SUCCES si un Pertinent "ADMIS" tuturor
Buna ziua,
Stimati colegi de "suferinta", stimate domn Elis,
Va adresez o intrebare -deoarece sunt intr-o mare confuzie- cu speranta ca cineva ma va putea ajuta cu un raspuns.
Intrebarea mea se refera la prev. art. 16.2 si 19.3 din Legea 51/1995- mai exact:
- sunt consilier juridic definiv - am promovat examenul de definitivare in functia juruidica ce'o detin, la colegiul consilierilor juridici din domeniul petrolului din Romania, in acest an;
- cf. prev. 19.3 - eu inteleg ca cei care nu indeplinesc conditiile de vechime in profesiile anterioare vor fi obligatii sa sustina examenul de definitivare in avocatura.
In concluzie -eu inteleg ca nu se mai impune sa sustina examenul de admitere persoana care se gaseste intr-o astfel de situatie si direct examenul de definitivat.
Am discuitat si cu alte persoane din domeniu si au fost de acotrd cu mine.
Multumesc anticipat!
Bafta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@aura
Tocmai ce s-au abrogat respectivele conditii
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 792, din 26.11.2008.
6. La articolul 16, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 16. — (1) Primirea in profesie se obtine numai pe baza unui examen la nivel national organizat de U.N.B.R, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat.”
7. La articolul 16, alineatele (2) si (3) se abroga.
Nu mi se pare corect sa ne dea legile actualizate la zi. mie imi este teama sa nu fie cumva o capcana, noi sa stim si ultimile modificari si ei sa nu ia in considerare; si atunci cum invatam? o data cu legea actualizata la 1.09.08 si a doua oara cu ea la zi?
Abia astept comentariile de la cei ce au dat dimineata oralul. Va pup pe toti si BAFTA.