avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1971 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu pentru PFA cu norma de venit?

Nu am gasit unde este specificat ca Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu si pentru PFA cu norma de venit.

Conform Codului Fiscal:
ART. 49 - Stabilirea venitului net anual din activitati independente pe baza normelor de venit
(8) Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate în partida simpla pentru activitatea respectiva.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:53, 6 Decembrie 2010
Pai tocmai. data incasarii=data tranzactiei. ca efectiv banii au intrat in cont a 15-a zi e problema bancii.

Mi se pare ca totusi in cazul dumneavoastra data tranzactiei este de 04.01.2010. Altfel nu e posibil sa faci o tranzactie in tercut cu un curs din viitor :). Unde va apare ca data tranzactiei e 31 dec 2009 ?

Tind sa cred ca tine de 2010. Aplicatia BT24 imi arata data tranzactiei 31/12 (data la care mi-au trimis americanii banii) si data valutei 4/1/2010. E vorba de intrarea 1996.
[ link extern ]
Pe extrasul de cont listat de banca imi afiseaza insa o singura data, data valutei 4/1/2010
In Codul Fiscal avem:


ART. 134^2

Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii

(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.

(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:

a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;

b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Fac excepţie de la aceste prevederi avansurile încasate pentru plata importurilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente importului, precum şi orice avansuri încasate pentru operaţiuni scutite sau care nu sunt impozabile. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora;

c) la data extragerii numerarului, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate prin maşini automate de vânzare, de jocuri sau alte maşini similare.

(3) Taxa este exigibilă la data la care intervine oricare dintre evenimentele menţionate la art. 138. Totuşi, regimul de impozitare şi cotele aplicabile sunt aceleaşi ca şi ale operaţiunii de bază care a generat aceste evenimente.



De aici trag concluzia ca venitul se inregistreaza la data facturarii, adica, in decembrie 2009 si se trece in cifra de afaceri aferenta acestui an.
Dl. Manea intrebarea asta ma framanta deoarece am primit raspunsuri diferite. O parte dintre cei ce mi-au raspuns au spus ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii in cazul PFA-urilor, si la momentul facturarii in cazul firmelor, si in cazul asta venitul ar tine de anul 2010 (eu fiind PFA , contract servicii). D-voastra spuneti ca intervine la momentul facturarii.

Probabil daca o sa ajung la limita undeva aproape de 110.000 RON nu mai facturez/incasez nimic in 2010, sa am o marja. E asta o solutie legala?
Va multumesc
Daca facturez pe 25 Noiembrie 2010 conform unui contract in care scrie ca plata efectiva se face dupa 60 de zile cand ar trebui sa inregistrez la plafon, pentru anul 2010 sau 2011 cand se face efectiv plata. Conform contractului plata se face in 25 Ianuarie 2011 ...

Alte discuții în legătură

Pfa - contracte cu firme din afara ue bogdanfe bogdanfe E posibil ca o persoana fizica autorizata (daca e relevant, domeniu de activitate e IT, norma fixa de venit) sa aiba un contract cu firme din afara UE (pe mine ... (vezi toată discuția)
Curs valutar factura emisa 2009, data tranzactiei 2009, data valuta 2010 Popu Popu Buna, am urmatoarea problema, sunt la norma de venit neplatitor de TVA, deci nu tin contabilitate insa am inteles ca ar trebuie sa tin evidenta incasarilor in ... (vezi toată discuția)
Pfa depasire plafon tva coltex coltex Buna dimineata! Varog sa ma lamuriti cu o problema; Daca un PFA a taiat o factura pe luna Decembrie 2009 si a incasat-o in luna ianuarie, eu contabilizez ... (vezi toată discuția)