avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Poti purta cagula pe strada sau la manifestatiile ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Poti purta cagula pe strada sau la manifestatiile publice?

Buna ziua. Am si eu o disputa cu un amic. El imi spune ca statul este unul politienesc in care te filmeaza non-stop pe la orice adunare. Pentru asta, zice el, ar exista o lege care interzice purtarea de cagule la manifestatiile publice. Ne poate lamuri cineva?

Multe salutari tuturor celor care participa la acest minunat sait.=D> Multumiri speciale celor care au avut bunavointa sa imi multumeasca cu alt prilej.=D>
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
Militant, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alin Popescu , administrator 11:20, 19 Noiembrie 2010
Da, trist ca s-a ajuns la cu totul alte discutii, dar partenerii de dialog (sic!) nu au reusit sa se concentreze strict asupra acestui subiect.
Este! In ambele cazuri semnificantul este acelasi. Dar daca in primul caz semnificatul e neclar in cel de-al doilea caz semnificatul este cat se poate de lamurit: rasism, xenofobie, violenta sociala.

Dumneavoastra chiar vorbiti serios? Pai si daca aia sunt de fapt comunisti sau de la pomenita greenpeace? Tot rasisti si xenofobi sunt? Nu ma innebuni! Dar cum de i-ati studiat asa pe toti? Interesant, poate aveti ceva capacitati paranormale. Buhuhu!
Cu alte cuvinte, ceea ce-i este permis unui individ izolat va fi interzis unei multimi pentru ca ceea ce semnifica acea multime costumata martial e diferit de ceea ce semnifica individul izolat.

Asta este partea cea mai tare de pana acum. Deci unul cu cagula e ok. E dreptul lui, vrea sa isi apere anonimatul, etc. Dar daca sunt mai multi e firesc sa fie starpiti urgent, prea multi anonimi la un loc. :D Pe baza carui articol de lege v-ati fundamentat argumentul???
O singura cagula intr-o multime nu semnifica decat ca cel care o poarta nu vrea sa fie recunoscut. O multime de cateva sute de cagule e amenintatoare si semnifica pericolul pentru ca semnificatul e altul. Aici, anonimatul semnifica altceva, ceva ce trebuie oprit in orice societate democratica.

Dezamagitor felul in care unii au ramas cu capul plin de idei totalitare pe care vor sa le aplice tocmai in numele...democratiei! Ipocrizie sau lipsa de educatie democratica? Probabil amandoua.
u.b.i.k. a scris:

Buna dimineata,
De la portul cagulelor la manifestatii publice am ajuns la "rase umane". Cei care mi-au mai citit postarile pe acest forum stiu ca-mi pot fi puse-n carca mai multe defecte insa intre acestea nu se afla intoleranta. De asemenea, pot sa ma ridic pe labele din spate si sa zic cu mandrie ca ori de cate ori a fost vorba despre libertatea de exprimare am fost intre aparatorii ei cei mai radicali.

Alin Popescu
a scris:

Parerea mea e ca interpretarea libertatii de expresie nu se refera doar la text, cuvinte sau alte mijloace de "vorbire", ci si la ideea ca pot sa-mi pun cercei in nas si nu are nimeni ce sa imi spuna, pot sa imi fac creasta in cap si nu are nimeni ce sa imi spuna, pot sa merg cu spatele pe strada si (cu exceptia cazurilor in care pun in pericol viata altor persoane) nu are nimeni ce sa imi spuna.

Mai toate aceste drepturi sau libertati trebuie insa intelese in acord cu ideea de abuz de drept. Cu alte cuvinte, pot face orice, cu conditia ca prin exprimarea dreptului meu sa nu lezez drepturile altor persoane.

=D>
Imi imaginam acum cateva mii de persoane defileaza prin Bucuresti cu camasi verzi si diagonala si cu un aer martial. Banuiesc ca manifestatia ar fi oprita si interzisa fara sa fie nevoie ca respectivii sa se manifeste violent ori sa scandeze sloganuri rasiste. De fapt, daca ar defila in tacere ar fi poate chiar mai amenintatori :weg: Ar fi aceasta o restrangere a libertatii lor de exprimare? Categoric! Este o restrangere necesara intr-o societate democratica? Aici discutia este deschisa insa nu trebuie sa uitam ca Hitler a ajuns la putere profitand de mecanismele din democratia instituita de Republica de la Weimar.


Pseudodivagatie. Exista vreo diferenta intre a ma imbraca eu, ca individ singular, cu camasa verde, cu centura de piele cu diagonala si bocanci militari si a manifesta astfel costumat impotriva Guvernului si a face acelasi lucru impreuna cu inca vreo cateva mii de indivizi costumati la fel?
Este! In ambele cazuri semnificantul este acelasi. Dar daca in primul caz semnificatul e neclar in cel de-al doilea caz semnificatul este cat se poate de lamurit: rasism, xenofobie, violenta sociala.

Cu alte cuvinte, ceea ce-i este permis unui individ izolat va fi interzis unei multimi pentru ca ceea ce semnifica acea multime costumata martial e diferit de ceea ce semnifica individul izolat.


Mordechai divagheaza din nou. Poveste: Anul 1986 luna martie. O scoala sateasca pierduta undeva prin Apuseni. Elevii sunt atat de "numerosi" incat clasele V-VIII fac cursuri impreuna. Ora de franceza. Tanara care le este profesor de franceza a terminat facultatea doar de putin timp. E plina de talent si pentru ca e pasionata de istorie le povesteste cu atata pathos istoria evenimentelor revolutionare de la 1789 incat copii stau fermecati. Ii invata sa cante si "La Marseillaise" insa copilasii acestia o canta cam fara tragere de inima. Trec cateva saptamani si soseste inceputul verii iar copiii devin mai greu de stapanit decat iezii care zburda prin curtea scolii. Tanara care le este profesor e din ce in ce mai depresiva, se vede imbatranind ca dascalita lui Rebreanu printre dealurile impadurite de a caror frumusete s-a saturat si intre oameni pe care nu-i intelege. Striga copiii sa vina in clasa insa acestia par sa o ignore. Trebuie sa le arate cine e seful! Cu greu, copii ajung in clasa, razand, rosii la fata si gafaind. Tanara e nervoasa: Ce dezordine! Striga, ii cearta si in final ordona pedeapsa suprema: toata lumea in genunchi cu mainile sus! Copiilor le-a pierit zambetul. Se supun insa se vede ca sunt revoltati pentru ca se simt nedreptatiti. E atat de frumos si cald afara! Apoi, se petrece ceva interesant cand dintr-o gurita se aude "Allons enfants de la Patrie!" ... pentru ca toate sufletele acestea de copilas sunt cuprinse de aceeasi furtuna care odata, demult, a spulberat regalitatea franceza si care poate darama totul in cale, chiar si Marele zid din China. Din toate piepturile acelea mititele rasuna martiala "La Marseillaise" cantata, desigur, cu accent ardelenesc. Cand corul ajunge la: "Aux armes, citoyens,/Formez vos bataillons" tanara care-i invatase sa cante, devenita brusc simbolul tiraniei, cedeaza nervos si izbucneste in lacrimi parasind clasa.


Revenind la cagule trebuie sa observam ca lucrurile stau cam ca si in povestea lui Mordechai. O singura cagula intr-o multime nu semnifica decat ca cel care o poarta nu vrea sa fie recunoscut. O multime de cateva sute de cagule e amenintatoare si semnifica pericolul pentru ca semnificatul e altul. Aici, anonimatul semnifica altceva, ceva ce trebuie oprit in orice societate democratica.

Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
Militant, utilizator
Rog mult nici sa nu fie stearsa acea remarca. O vad ca pe o libertate de expresie. Mai mult, ajuta cititorii sa observe diferentele de limbaj si caracter, argumente in final al participantilor la dialog. Cu alte cuvinte, MA AJUTA. =D> Go gabi!!!:D
eumarian a scris:

@r.gabi
Utilizatorul n-a folosit acea expresie derogatorie, asa ca nu ar trebui nici dvs s-o folositi. Roosevelt a dus o politica discriminatorie vizavi de minoritatea japoneza din SUA.

Adaugire:
Problema cu termenul "abuz de drept" este ca a avea un drept e valoros doar cand vrei sa faci ceva impopular sau inimaginabil pentru ceilalti, altfel nu e nicio garantie. In cuvintele Rosei Luxemburg catre neascultatorul Lenin:

Libertatea doar pentru suporterii guvernului, - doar pentru membrii partidului - oricat de numerosi ar fi ei - nu e niciun fel de libertate. Libertatea este intotdeauna libertatea celui care gandeste diferit.

O sa va fie sterse pentru ca nu va puteti stapani sa cititi tot si sa dati un singur raspuns. Raspundeti-mi si mie sincer in privinta legaturii dintre cagule si accentele paramilitare ale miscarii va rog.
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
eumarian, utilizator
Un avocat AR TREBUI sa fie un intelectual. Dar e suficient sa citesti mesajele de aici pentru a remarca faptul ca nu toti sunt intelectuali. Si probabil nici nu pot ajunge. O diploma nu te situeaza intotdeauna pe pozitia de intelectual. O vad aici cu prisosinta. Eu daca vorbeam asa la oricare dintre materiile pe care le-am studiat in facultate, nu treceam anul in veci. Lipsa de argumente, de logica, de cultura generala, de orizonturi culturale, coerenta, puterea de a ramane concentrat pe subiect samd
Legea este fundamentata pe IDEI!
Definitia trebuie sa fie, cum am spus, un punct de plecare pentru o vasta cercetare si nu inceputul si sfarsitul. Vedeti asta este diferenta intre un intelectual si..... ma abtin ca nu gasesc o catalogare prea frumoasa. Unul sapa prin biblioteca, se documenteaza asiduu pentru a intelege si a ajunge la niste concluzii fundamentate pe argumente interpretate de propriul sau intelect si altul ia o definitie, nu isi mai oboseste creierul, doar a "muncit" altul pentru el cand i-a pus definitia in brate. Ultimul este intelectual????

trope_doi a scris:

Mustangul a scapat din frau! Banati-ma, daca vreti, stergeti mesajul dar nu ma pot abtine – desi am zis ca trebuie sa o fac!
@Militantul a scris:
Un avocat trebuie sa fie un intelectual, om care lucreaza cu ideile, iar orizonturile sale culturale nu sunt limitate de catre (accentuez eu: de catre !!! ) o definitie, fie ea si data de Larousse
Corect: avocatul este un intelectual... dar mai departe...
:happy: Nu ma pot abtine!!! :happy: Avocatul lucreaza cu legea! In primul rand! Iar daca cineva intelege intr-o definitie o delimitare… :(( sa nu mai militeze!!!

Sa citesc tot si sa postez un singur mesaj pentru toti cei care mi-au raspuns? Ii respect prea mult pentru a le da un raspuns "la gramada", fara a individualiza fiecare mesaj si participant la discutie.
Niciun aspect militar sau paramilitar sau paranormal. Dar recunosc ca am o admiratie deosebita pentru un soldat. Soldatul necunoscut.

eumarian a scris:

O sa va fie sterse pentru ca nu va puteti stapani sa cititi tot si sa dati un singur raspuns. Raspundeti-mi si mie in privinta legaturii dintre cagule si accentele paramilitare ale miscarii va rog.

Alte discuții în legătură

"arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...? Naganori Naganori Buna ziua, Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde \"mâna omului nu prea pune piciorul\". :P În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un ... (vezi toată discuția)
Port imbcracaminte politia infractor_in_devenire infractor_in_devenire buna ziua vreau sa imi comand de pe internet un tricou pe care este imprimat ``POLITIA `ce risc daca il port.exista vreo lege care sa ma pedepseasca?e ... (vezi toată discuția)
Mare problema cu biserica gugy gugy As dori sa stiu daca am vreo sansa de cistig dind in judecata biserica(probabil) sau ma rog, pe cei care raspund de ea. Problema e zgomotul cauzat de clopotele ... (vezi toată discuția)