avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... sfat juridic- somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

sfat juridic- somatie de plata

Buna seara,

Sunt la inceput de drum si as avea nevoie de un sfat de la persoane cu experienta.
Am o speta cu o firma, prestatoare de servicii, care se confrunta cu debitori rau-platnici.
Firma respectiva are incheiate contracte cu clientii, are facturi emise, si nu reuseste sa-i faca pe acestia sa plateasca sumele datorate.
Parerea mea este ca trebuie facuta cerere de emitere a ordonantei care va conţine somaţia de plată, la judecatoria in circumscriptia careia se afla respectiva firma.
Credeti ca este corect?

Va multumesc,
Madalina
Cel mai recent răspuns: ILINCA MARIETA , Consilier juridic 11:07, 4 Noiembrie 2009
Dar in cazul in care nu exista contract si nici factura nu e semnata de beneficiarul prestatiei? Cum pot sa-l oblig sa-mi plateasca prestatia?Pot merge pe prevederile dreptului comun.?Caci dovada prestatiei exista.
OG. 5 cere exiestenta facturii semnate de catre beneficiar.(se subantelege)
Procedura instituita de OG5/2001 presupune celeritate-implicit un probatoriu sumar dar din care sa rezulte ca sunt indeplinite cerintele prev de art.1. Recurgand la dreptul comun, creditorul poate administra orice proba este necesara, utila, pertinenta si concludenta: inscrisuri, interogatorii, expertize, martori etc.
Sigur ca poti actiona pe calea dreptului comun. In schimb aici exista cateva chestiuni neplacute: procedura concilierii -720 ind.1 (daca esti in materie comerciala)-timp pierdut, taxe de timbru la valoare, probatorii complexe-timp, bani, nervi, asa incat uneori la sfarsitul litigiului te vei trezi ca desi ai hotararea jud. in favoarea ta nu mai poti face nimic cu ea-asta in situatia in care nu ai reusit sa institui un sechestru asiguratoriu sau judiciar.
Preconstituirea de probe este sfanta, cel putin in materie comerciala este regula de aur.
Daca debitul nu este cert, lichid si exigibil, mergi pe dreptul comun, unde poti cere si o expertiza.
Pentru aadynna , in special
Contractul de inchiere intre parti trebuie sa prevada la capitolul plata chiriei cade se face facturarea .Locatorul are obligatia legala sa prevada in contract ca ex :"facturarea se face in data de ----ale luniicurente ,iar plata se va face lunar pana la sfarsitul fiecarei luni,respectiv 30,pentru care se factureaza .
Celalalt are dreptate sa nu plateasca decat in baza facturii emise, semnata si acceptata de cealalta parte .Iti scriu din proprie experienta dupa 10 ani.
Factura nu trebuie sa fie semnata, aceasta poate fi transmisa si prin posta, numai ca trebuie facuta dovada.
In ce priveste nefacturarea chiriei, am avut ocazia sa vad o ordonanta data pe OG 5 in care o judecatoare din Vaslui admite cererea si someaza la plata, fara factura si fara clauza contractuala privind scadenta, pentru debit si penalitati #-o:O

Alte discuții în legătură

Recuperare creante, fara contract de vanzare-cumparare Ionescu.carina Ionescu.carina O firma ne datoareaza o suma mica, aprox. 15000 ron. Mentionez ca nu am incheiat cu aceasta un contract de vanzare-cumparare, documentele si corespondenta ... (vezi toată discuția)
Ref somatie de plata og.5/2001 vghita vghita Va rog sa-mi dati un sfat.Am castigat pe somatie,am recuperat creanta si penalizarile conform clauze contractuale pana la data inceperii ... (vezi toată discuția)