avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare

eu si prietenul meu vrem sa ne casatorim civil,dar nu reusim sa legalizam sentinta lui de divort.divortul dintre el si fosta sotie a fost de comun acord,sentinta a fost comunicata pe 13 ianuarie,iar dosarul de legalizare a sentintei a fost depus cu o saptamana inainte de implinirea celor 30 de zile de la comunicarea ei.azi,22 februarie,la o saptamana si ceva de la implinirea celor 30 de zile,timp in care fosta sotie nu a facut nici un recurs,ni s-a spus ca dosarul a fost trimis la recomunicare.e posibil asa ceva?asta este procedura legala?ce inseamna recomunicare,din moment ce nu a existat un recurs?va multumesc pentru raspuns
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2008
delia_h2006, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 19:56, 24 Februarie 2008
fosta sotie a primit si ea sentinta de divort la aceeasi data cu prietenul meu.multumesc frumos pentru ajutor
O problema cu agentul procedural, poate. Mergeti, luati dosarul, mai intrebati.
Agentul care duce hotararea trebuie sa faca o dovada in acest sens, un proces-verbal. Nu o data acesta nu era completat corespunzator: cu persoana care a primit cererea, cu un nume, ceva, cu data...
Daca e o problema cu aceasta comunicare, ea se reface.
Nu inteleg ce divort de comun acord cu un copil de un an?
Dat fiind ca exista un copil minor, divortul nu putea fi prin acord (cuvantul "acord" din codul de procedura civila nu e sinonim cu "intelegerea" ce o fi existat intre ei pe anumite aspecte ale divortului).
Ca atare acea hotarare nu e definitiva si irevocabila pe nici un capat de cerere. Ea ramane definitiva si irevocabila numai dupa trecerea celor 30 de zile de la comunicare (termenul de declarare a caii de atac) si daca nu se declara cale de atac.

Trebuie sa se fi intamplat urmatorul lucru:
Comunicarea s-a facut, dar la dosar nu s-a intors dovada de comunicare (omul gaseste in cutia postala citatia/comunicarea - adica o jumatate dintr-o foaie A4 care insoteste hotararea, iar celalalta jumatate care se rupe trebuie sa se intoarca la dosar). Daca nu s-a intors ori au ratacit-o se face o recomunicare, dupa care, din pacate, se mai asteapta inca o data trecerea celor 30 zile de la aceasta (re)comunicare.

:D Nu trageti in mesager, chiar daca vi se pare ca v-am stricat weekend-ul
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2008
romascanu, moderator
Stiti ce mi se pare un pic ciudat? Se intampla foarte rar ca recomunicarea sa se dispuna din oficiu, stim cu totii ca aceasta se face in general la cererea partilor, probabil ca a fost procedura viciata (adresa gresita, numele, ceva trebuie sa fi fost)...
avn a scris:

Stiti ce mi se pare un pic ciudat? Se intampla foarte rar ca recomunicarea sa se dispuna din oficiu, stim cu totii ca aceasta se face in general la cererea partilor, probabil ca a fost procedura viciata (adresa gresita, numele, ceva trebuie sa fi fost)...

Se mai intampla.... Fie pt ca nu au gasit persoana la domiciliu, fie pt ca nu s-a intors la dosar dovada comunicarii... Chiar mie mi s-a intamplat intr-un dosar, eu tocmai ma prezentasem cu o cerere de recomunicare (pt ca atat timp cat hotararea nu ramanea irevocabila, nu puteam trece la executare silita) si am constatat ca se procedase deja la recomunicare din oficiu.
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2008
Lorena Chirila, Avocat

Alte discuții în legătură

Somatie de plata... rickydei rickydei ce fac cu o somatie de plata castigata, dar care, din cauza incompetentei si lipsei de interes a angajatilor judecatoriei, nu a fost recomunicata nici ... (vezi toată discuția)
Recurs la divort simonachirtop simonachirtop Buna ziua.S-a pronuntat divortul pe data de 8.09.2015.S-au trimis comunicarile catre parat dar acesta nu se mai afla in locul de detentie.Instanta a dispus ... (vezi toată discuția)
Respingere hotarare de divort ioamunt ioamunt Buna ziua din nou, Am depus marti (05.08.2008) hotararea de divort pt legalizare (definitiv si irevocabil, fara titlu executoriu). Toate actele conform ... (vezi toată discuția)