am si eu o intrebare si as vrea ca cei care sunt in domeniu sa ma indrume in acest sens deoarece sunt foarte disperata.
parintii mei sunt casatoriti de aproximativ 30 de ani, impreuna au 5 copii. mama mea nu a putut lucra tocmai din acest motiv...pentru a ne creste pe noi. ei locuiesc in casa bunicii din partea mamei care este si propietara unica (bunicul fiind decedat).tatal meu a fost dintotdeauna un om agresiv, si ne-a facut viata un calvar.acum , el avand pensie de 14 mil. nu vrea sa o sprijine pe mama in niciun fel ea avand nevoie de hrana pastile si cele necesare pe a supravietui. intrebarea este..se poate ca dandul in judecata pe tata, mama ar avea dreptul la o parte din pensau lui chiar daca nu sunt divortati?adica sa i sa stabileasca o pensie ei separat de cea a tatalui?
Sotii isi datoreaza intretinere unul altuia, asa ca in principiu se poate sa fie obligat la plata unei pensie de intretinere. Din punct de vedere penal el oricum comite infractiunea de abandon de famile ( prevazuta de art 305, lit b Cod penal).
Asa ca exista doua oportunitati fie o plangere penala pentru abando de famile urmand ca instanta penala sa stabileasca pe cale incidentala si plata pensiei de intretinere ( actiune avantajoasa pentru ca este scutita de taxe de timbru si nu este de neglijat nici rolul activ al organelor de urmarire penala, fie o actiune civila care are dezavantajul ca este supusa taxelor de timbru si judiciare, plus ca trebuie angajat neparat un avocat avand in vedere ca actiunea apartine partilor.
oricum pentru mai multe amanunte astept sa imi scrieti un mesaj cu mai multe detalii
Formularea unei plangeri pentru abandon familial se poate face atunci cand exista o hotarare de obligare la plata unei pensii de intretinere,care pensie de intretinere,nu este platita cu rea credinta ,timp de 2 luni.
In acest caz se discuta despre posibilitatea acordarrii unei pensii,in cazul in care instanta va constata cele aratate mai sus.
Art. 305. - Abandonul de familie
Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Acesta este continutul legal al infractiunii eu am scris ca se comite abandon de familie sub forma literei b pt ca obligatia de intretinere intre soti este o obligatie legala, prevazuta in Codul familiei.
A se vedea in acest sens si art 12 din Conventia pentru apararea drepturilor omului raportat la art 86 din Codul Familiei coroborate cu art 305 , lit b din Codul penal.In acest caz instanta va verifica obligatia de intretinere prevazuta de lege. Daca obligatia de intretinere exista ( si ea exista conform Codului Familiei ) aceasta are intodeauna un caracter de continuitate , adica trebuie indeplinita in orice moment . In aceasta forma infractiunea avand forma continua.
Pensie alimentara
glockal3x
As dori un sfat daca se poate .
Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)