Am intrat in concediu de maternitate la data de 9 august 2010, iar pe data de 12 decembrie imi expiră cele 126 zile. Asta inseamnă ca pe luna decembrie mi-au mai ramas de efectuat 12 zile din concediul de maternitate.
Dacă pentru cele 12 zile calendaristice (7 zile lucrătoare) voi primi indemnizatia de concediu de maternitate, suportata de Casa de Asigurari Sociale, va rog să-mi spuneti dacă pentru restul de 19 zile calandaristice, voi primi indemnizatia de CCC, suportata de stat.
De asemenea, as dori să aflu cu ce data pot să inaintez actele la primărie pentru plata indemnizatiei de CCC având in vedere ca se solicită, printre altele, copie după ultimul certificat medical semnat pentru conformitate de catre angajator (acest lucru fiind posibil doar dupa expirarea lunii decembrie, intrucat se atasează la pontaj), act aditional suspendare contract de munca, etc...)
Data expirarii celor 126 zile este 12 decembrie 2010. Insa in situatia în care nu voi reusi sa procur toate actele necesare platii indemnizatiei si le voi depune la primarie doar în luna ianuarie, primesc indemnizatia de CCC si pentru luna decembrie (aferentă celor 19 zile calandaristice), adica incepand cu data de 13 decembrie 2010, data expirării indemnizatiei concediului de maternitate?
1. Pentru a primi indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani cu data de 13.12.2010 trebuie sa depuneti actele la Primarie in termen de 60 de zile de la aceasta data (adica pana pe 06.02.2011).
2. Certificatul medical de maternitate pe luna decembrie 2010 il primiti de la medic la inceputul acestei luni, il duceti la angajator, faceti o copie dupa el si angajatorul o semneaza si o stampileaza (nu e nevoie sa astepte pana la finele lunii decembrie.
3. Dvs. faceti acum o cerere catre angajator pentru suspendarea CIM pentru intrarea in CCC pana la 2 ani, cu data de 13.12.2010 iar angajatorul are timp sa faca decizia de suspendare a CIM si celelalte acte.
Va multumesc pentru raspuns. Mai am o nelamurire: sotul meu se afla in somaj incepand cu data de 3 mai 2010, pe o perioada de 12 luni. Prin urmare, somajul expira la inceputul lunii mai 2011.
Mentionez ca pana la implinirea de catre copil a varstei de un an (3 octombrie 2011) doresc sa beneficiez eu de aceasta indemnizatie, dupa care sa beneficieze sotul.
In aceasta situatie, daca somajul expira in luna mai, va putea el solicita concediu de maternitate doar dupa implinirea de catre copil a varstei de un an (respectiv incepand cu data de 3 octombrie 2011), in situatia in care pe perioada mai 2011-septembrie 2011 nu este incadrat in munca? Fac precizarea ca, anterior naşterii copilului, sotul a fost incadrat in munca timp de 20 de ani.
Totodată, va rog sa-mi spuneti daca perioada suspendarii contractului individual de munca pentru cresterea copilului in vasta de pana la 2 ani constituie vechime in munca.
1. Puteti face si cum ziceti dvs. dar cel mai bine ar fi ca sotul sa ceara acum sa intre in CCC pana la 2 ani.
2. Fiind in somaj i se suspenda indemnizatia de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa incetarea CCC. Isi prelungeste, astfel, perioada de somaj.
3. Cerera de intrare in CCC o face catre Agentia de Somaj.
4. Si perioada de somaj si cea de CCC pana la 2 ani sunt perioade asimilate stagiului de cotizare (vechime in munca) pentru pensie.