avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere minor...lupta cu morile de vant!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere minor...lupta cu morile de vant!

am deschis o ordonanta care a devenit definitiva in mai 2010,legata de pensia de intretinere.sotul trebuie sa dea pensie incepand cu 10.02.2009,data la care am depus acea ordonanta.procesul de divort si partaj este inca in desfasurare fiind in faza de apel.si acolo instanta de font a stabilit la fel..25% din venitul net in ceea ce priveste pensia de intretinere minor.in baza acestei ordonante am facut plangere la politie deoarece hotararea data de instanta de fond nu au luat-o in calcul motivand ca nu este definitiva.si acum ..ce ar trebui sa fac ? sa deschid un alt proces in care sa spun ...nu stiu ce reprezinta 25% din veniturile sotului ? mentionez ca veniturile le-a cerut acum politia firmei intermediare(sotul fiind navigator) si ca acestia i-au dat venituri,politia facand probabil un calcul i-au spus sotului ca are de plata 4000 euro.asa a spus sotul la politie cand ne-am intalnit ca el nu va da niciodata acesti bani si asa am aflat si eu despre ce suma este vorba.va rog sa imi spuneti ce ar mai trebui facut ca fiica mea sa beneficieze de dreptul la aceasta pensie. va multumesc inca o data pentru sfaturi!
Stimata doamna,scopul ordonantei este acela de a evita pierderea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, de a preveni o dauna iminenta ce nu s-ar putea repara si de a inlatura eventualele piedici ivite in cursul executarii silite. Este evident ca asemenea masuri si o interventie atat de prompta a justitiei nu se poate realiza in cadrul procedurii de drept comun, ci numai in conditiile unei proceduri suple si operative. De aceea, legea stabileste principiul potrivit caruia ordonanta se poate solutiona chiar si fara citarea partilor. in acelasi timp, legea ingaduie ca executarea ordonantei sa se faca fara somatie si fara trecerea vreunui termen.
Daca dvs prin ordonanta v-a fost incredintat minora si s-a stabilit in sarcina sotului obligatia de plata a pensiei de intretinere, sotul dvs trebuia sa se conformeze acestei masuri de la data in cauza.
Odata ce a fost dispusa aceasta obligatie de plata trebuia sa se mentioneze si suma de bani pe care sotul trebuia sa o achite lunar cu titlu de pensie de intretinere.
Sfatul meu este sa apelati la un avocat, iar acesta avand in fata toate datele problemei va va indruma in mod competent.
Oricum sumele de bani cu titlu de pensie de intretinere neachitate nu sunt pierdute.
suma de bani nu a fost mentionata ,doar procentul de 25% din venitul net lunar.la dosar au fost depuse copii ale contractelor de imbarcare din care reiesea o suma.avocat am avut si am in continuare dar imi spune ca ..in privinta navigatorilor sunt probleme si ...nimic concret ..doar ca nu se poate face mai nimic.politia a spus ca va trimite dosarul la parchet cu nup si cam asta e situatia.
iar executorul spune ca nu poate interveni pentru ca nu stie suma pe care sa il execute.poprire nu s-a pus pentru ca banii intra in cont din singapore.
Din pacate, nu in privinta navigatorilor sunt probleme ci in privinta hotararii pe care o aveti, iar dv aveti o hotarare proasta.
Pensia de intretinere este o prestatie periodica, ea trebuie achitata luna de luna, iar la baza stabilirii pensiei de intretinere stau veniturile nete cu caracter constant pe utlimele sase luni. In situatia in care cel obligat la plata nu realizeaza venituri constante, pensia va fi stabilita raportat la salariul minim pe economie.
Probabil ca v-a incantat ideea ca pensia a fost stabilita in procentul maxim prevazut de lege ca obligatie de intretinere pentru un copil. Numai ca nici judecatorul care v-a dat sentinta, nici dv si nici avocatul pe care spuneti ca il aveti nu v-ati intrebat ce se intampla in cazul in care tatal are venituri sporadice. Dupa cum spuneati in alt topic tatal pleaca sase saptamani cu contract, sase saptamani sta in tara fara venituri. Dupa hotararea pe care o aveti, in perioada in care tatal sta in tara si are venituri 0 inseamna ca trebuie sa va plateasca 25 % din zero, adica nimic.
Parerea mea este ca ar trebui sa renuntati la orgolii si sa ajungeti la o intelegere su fostul sot pentru binele copilului. Sau mai bine sa incurajati copilul sa pastreze legatura cu tatal sau pentru ca ar avea numai de castigat.
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
m_ella2005, utilizator
cum va explicati ca ambele hotarari sunt proaste? si cea data de instanta de fond care stabileste 25% din venitul net( si care i-a dat lui 75% la partaj din tot intelegand ca el are aceste venituri luna de luna ) si cea data de ordonanta? nu m-a incantat ideea de 25% ci din cate am inteles nu se putea stabili o suma fixa tocmai pentru ca el nu are un salariu in tara.in alta ordine de idei...nu ar fi nicio problema daca in lunile in care nu are venit nu da nimic.pentru ca se compenseaza cu lunile in care are venit,iar copilul este intretinut foarte bine si de mine.nu am nevoie de banii lui pentru a-mi creste copilul.multumesc lui dumnezeu ca nu sunt la mana nimanui.dar nu este corect ca un tata care are totusi venituri sa dea doar 100 roni din cand in cand .atunci pentru ce mai exista aceasta pensie de intretinere minor? doar asa ca sa avem ce mai discuta intr-un proces? copilul nu poate pastra legatura cu tatal si pentru ca ordonanta ii interzice tatalui sa aiba legaturi cu copilul...tocmai pentru felul in care s-a purtat cu ea si chiar si asa am incercat sa fiu o punte de lagatura intre ei..trecand peste anumite lucruri dar este imposibil.si nu mi se pare normal ca un tata si un copil sa pastreze legatura doar de dragul unor castiguri.si in cazul acesta ...avand doua sentinte gresite ...cum se procedeaza mai departe?

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu pensia de intretinere daca hotararea este atacata prin apel? ContSters114133 ContSters114133 buna ziua! in urma hotararii judecatoresti data de prima instanta ,s-a stabilit pensia de intretinere pentru minor in cuantum de 25% din venitul net lunar al ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor andreeaene andreeaene buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. in urma divortului instanta a hotarat ca fostul meu sot sa-mi plateasca pentru copil o pensie ... (vezi toată discuția)
Intrebare pensie de intretinere navigator ContSters170590 ContSters170590 Pensia de intretinere pentru un copil major a fost stabilita luindu-se ca baza de calcul salariul minim pe economie in cazul tatalui navigator, care dupa lege ... (vezi toată discuția)