Surorile tatalui meu au renuntat la casa parinteasca (unde au locuit bunicii mei) in favoarea tatalui meu. Cu alte cuvinte, au semnat pentru ca imobilul sa ii ramana tatalui meu. El a decedat ulterior, iar mama mea si cu mine am facut succesiunea. Prin urmare, in momentul de fata casa imi revine mie. Insa surorile tatalui meu doresc acum sa reintre in posesia casei. Exista vreo posibilitate ca acest lucru sa se intample? Care ar fi aceasta?
Multumesc.
Am incercat sa fiu cat de explicita posibil, eu nefiind familiarizata cu termenii de drept. Totusi cred ca Alexandru nu a inteles corect, motiv pentru care am incercat mai jos sa ma fac cat mai bine inteleasa.
La moartea bunicului (ultimul decedat dintre bunici si neexistand un testament) casa ar fi trebuit impartita intre cei 3 frati (tatal meu si cele 2 surori ale lui). Tatal meu impreuna cu surorile au mers la notariat pentru realizarea succesiunii. Aici surorile lui au dat o declaratie prin care renunta la orice drept asupra mostenirii si , in baza acestei declaratii, notarul a incheiat actul de succesiune in care tatal meu apare ca unic mostenitor.
In prezent, tatal meu fiind decedat, casa apartine mamei mele si mie conform mostenirii dupa tatal meu.
Alexandru, ce importanta are ca era testament dupa bunic sau nu? Dupa bunic, surorile si tatal aveau oricum vocatie succesorala legala concreta. Daca in loc de vocatie legala era una testamentara, cu ce se schimba?
Dupa tata surorile nu au o vocatie concreta, caci sunt indepartate de la mostenire de rude intr-un grad mai apropiat, in speta, Maria, fiica sa (surorile fiind rude de gradul 2; ele nu au vocatie succesorala concreta, ci numai eventuala; vocatia lor devenea concreta numai daca Maria renunta la mostenire in favoarea tuturor mostenitorilor, adica atunci mama sa, sotie supravietuitoare, ar fi venit la mostenire in concurs cu surorile tatalui, colaterali privilegiati).
Nu stiu daca am fost clara.
Maria, stai linistita. Daca va dau in judecata, aveti castig de cauza. Nu vad probleme, mai ales ca s-au si dezbatut mostenirile, o asigurare in plus.
Din ce povestiti rezulta ca in proportie de 99% matusile ar putea sa admire casa de peste gard.
Dar solutia 100% (daca au sau n-au si ele vreo mica parte) depinde de studiul actelor. Iata de ce. Ele au renuntat la mostenirea dupa BUNICUL (tatal lor). Dar au renuntat si dupa BUNICA (mama lor)? Si a cui era casa? A bunicilor sau doar a buniciului? Moastenirea dupa bunicul era de fapt o mostenire succesiva? - adica si dupa bunica si dupa bunicu? Cred ca ar trebui aratate actele cuiva care stie sa le citeasca.
"Moastenirea dupa bunicul era de fapt o mostenire succesiva? - adica si dupa bunica si dupa bunicu?"
Raspuns: Da, mostenirea a fost succesiva, adica si dupa bunica si dupa bunicu.