avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CASATORITI SAU DIVORTATI??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CASATORITI SAU DIVORTATI??

Buna ziua,

Parintii mei au divortat acum 15 ani.Au stat timp de patru ani despartiti, dupa care s-au impacat.Eu minora fiind, am fost incredintata mamei, dupa un proces lung...
Mama mea, in urma divortului , nu si-a schimbat numele, pentru ca nu vroia ca eu crescand sa ma intreb de ce "ea,are un nume, eu altul,"etc, si nu a fost nici la judecatorie sa ridice hotararea de divort.Ideea e ca ei s-au impacat dupa cum spuneam;intre timp, s-au nascut inca doi copii;pentru actele necesare copiilor, timp de atatia ani, ei au folosit certificatul de casatorie, desi divortati fiind.De ceva timp insa, citind si afland si eu mai multe, am ajuns sa imi pun intrebarea daca parintii mei mai sunt casatoriti legal,sau nu.Dupa parerea mea, eu zic ca nu,odata ce divortul a fost pronuntat in instanta, inseamna ca mariajul lor nu mai este valabil....Mama mea sustine ca nu este adevarat, ca atata timp cat ea nu si-a schimbat numele, si nu a ridicat nici hotararea in original, si nu a predat nici certificatul de casatorie la politie, sau unde se preda, ei inca mai sunt casatoriti. Mie mi se pare cam incerta si puerila afirmatia asta...eu consider ca ei sunt divortati in fata legii, nu?daca este asa, inseamna ca ei au folosit practic in ilegalitate certificatul de casatorie atatia ani, si toate drepturile ce rezulta dintr0o casatorie??

Astept reaspuns, este foarte important.


multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 23:43, 13 Decembrie 2010
Cum sa mearga la starea civila sa vada daca nu s-au recasatorit parintii ? Ce ei nu stiu? Primul pas este judecatoria.Acolo cercetati daca sentinta de divort este definitiva.Cu sentinta ,mergeti cu unul dintre parinti la starea civila pt.ca dvs.nu aveti calitaea de a verifica actul lor de casatorie si cercetati daca s-a facut mentiunea de divort pe marginea actului.Cercetati in cuprinsul sentintei de divort la rubrica hotaraste daca mama dvs.in urma divortului a ramas sau nu pe numele tatalui dvs.,dupa divort.Daca nu atunci e cam dificil.Daca da nu trebuie decat sa-si schimbe buletinul pentru a fii inclusa in baza ca find divortata.Daca insa trebuia sa revina la numele de fata inca din anul1988 asta inseamna ca numele mamei din certificatele de nastere ale fratilor.dvs.nu este legal si drept urmare se impune retificarea actelor de nastere ale fratilor dvs.Cercetati si apoi reveniti cu intrebari suplimentare.
In mod normal atunci cand instanta s-a pronuntat in divort ,cu privire la desfacerea casatoriei s-a pronuntat si asupra cererilor accesorii,nume,incredintare minori,pensie.
Deci in cuprinsul hotararii trebuie sa gasiti toate aceste masuri.
Mai este posibil ca mama dvs,prin hotararea de divort,cu acordul tatalui, sa isi fi pastrat numele dobadit prin casatorie
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
De casatorit ei nu s-au recasatorit.De la mama mea stiu ca trebuia sa-si schimbe numele, la cererile avocatei.Prin urmare, sunt convinsa ca asta se preciza si in hotararea de divort, altfel avocata nu o mai indruma sa si-l schimbe!Cat despre mentiunea ''definitiva''nu stiu ce sa spun..stiu doar ca ei s-au judecat ani de zile pentru tutela mea si in cele din urma mama mea a castigat.Tata, nu a mai facut recurs...oricum, trebuie mers cu unul din parinti la starea civila pentru a vedea daca s-a inscris ''divort '' pe actul de casatorie, si apoi, presupun ca la judecatorie pentru a ridica hotararea si a vedea exact ce prevederi are.


va multumesc inca odata pentru raspunsuri

buna ziua. chiar daca in instanta parintii dvs. s-au judecat pt. divort si incredintarea minorului, atata timp cat hotararea de divort nu a fost investita cu formula "definitiva si irevocabila", parintii dvs. nu sunt divortati !!
ati mentionat faptul ca mama dvs. nu a ridicat hot. de divort, dar nici8 nu i s-a comunicat ??
intrebrea este daca tatal sau mama dvs. , oricare dintre ei, au investit hotararea de divort cu aceasta formula. daca nu au facut nici un fel de demersuri in acest sens, dansii nu sunt divortati legal !!
Buna ziua,

ceea ce imi spuneti dumneavoastra este foarte incurajator!!!
Intr-adevar niciunul dintre parintii mei nu au facut nicun demers pentru investirea hotararii de divort cu mentiunea ''definitiva si irevocabila''!!Prin urmare nu sunt divortati legal??Ce ar trebui sa faca?sa lase lucrurile asa?Ei traiesc impreuna acum,pe mine ma interesa sa stiu daca din punct de vedere legal sunt sau nu casatoriti.

Alte discuții în legătură

Luarea in spatiu. din anumite motive ,eu si sotia ... titi2013 titi2013 DIVORT, FARA HOTARARE DEFINITIVA. Din anumite motive ,eu si sotia mea am hotarat sa divortam in 2004. La ultima infatisare nu ne-am prezentat cand trebuia ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)
Sentinta pronuntata intr-un stat u.e. bep bep O sentinta pronuntata in Italia in care se desface casatoria dintre doi cetateni romani iar copilul este incredintat mamei, in ce forma trebuie prezentata la ... (vezi toată discuția)