avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebari succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebari succesiune

Salut,

Am citit pe forum pe tema asta, am insa cateva neclaritati, daca ma puteti ajuta va rog.

Bunicii mei (cu prima bunica mai precis) au avut un singur fiu - tatal meu, bunica a decedat, bunicul s-a recasatorit si a avut inca 2 copii. Am inteles aici care ar fi regula de calcul a mostenirii dupa decesul bunicii, sper ca am inteles corect, bunicul ar avea 1/2 + 1/4 iar tatalui meu i-a revenit 1/4.

In ordine cronologica, a murit tatal meu, apoi bunicul, apoi bunica (a doua bunica), iar acum se pune problema succesiunii.

Pentru tatal meu noi nu am facut inca niciun fel de acte de succesiune, mostenitor..nimic, acum se pune problema succesiunii bunicului/bunicilor.

Acum cativa ani am incercat sa-mi gasesc cei doi unchi, fara succes insa si am inteles ca fara ei nu pot face succesiunea.

Am aflat acum din surse indirecte ca ei incearca sa faca succesiunea fara noi (familia primului frate), nu i-am putut contacta insa si nici nu am nicio informatie precisa in sensul asta, doar ne-a sunat o ruda si ne-a spus sa ne prezentam urgent, ca fac succesiunea fara noi.

Toata povestea se petrece in doua localitati diferite, nu stiu de ce: o data cea de resedinta a bunicilor, unde ar fi implicata primaria si apoi o alta localitate, unde ar fi implicat un notar. Explic atat de haotic pentru ca nu stiu logica in care ar trebui sa decurga lucrurile. Din ce presupun, ar trebui intai sa mergem toti urmasii la primaria din localitatea de resedinta pentru a lua actele de proprietate ale bunicilor, certificatul de deces si cu astea sa mergem la notar in a doua localitate.

Eu singur pot obtine aceste acte de la primarie? Pe baza acestor acte, singur, pot face ceva? Ceilalti doi frati, unchii mei, fara acordul meu pot face succesiunea, vinde casa/terenul?...pentru ca sunt in stare.

Zilele astea ar trebui sa ma duc in al doilea oras la notar, singur insa, doar cu actele mele; are sens sa ma duc?

Ce pasi ar trebui sa urmez in eventualitatea in care nu-i pot contacta pe ceilalti mostenitori, sau in cazul in care ii contactez; care ar fi riscurile daca nu dau de ei...?

Daca are importanta, tatal meu a murit acum aprox 10 ani, bunicul acum 5-7 parca, iar bunica acum 3-4.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ObeiMi , utilizator 12:18, 20 Iulie 2010
Pai cam asta ar fi urmatorul pas propus, sa vorbim si cu un avocat, macar sa ne clarifice care ar fi pasii si optiunile, cine are ce obligatii....nu neaparat sa mergem la judecatorie.
Dupa mai mult de 6 luni in care am amanat rezolvarea, problema revine in actualitate :)

Am tot asteptat un raspuns de la Primarie, in scris asa cum ar fi trebuit, evident nu l-am primit, iar telefonic nu vor sa ne dea niciun detaliu.
Le-am solicitat in scris eliberarea unor copii dupa certificatele de deces ale celor 3 bunici, dupa cele doua certificate de casatorie si o evidenta a tuturor proprietatilor bunicilor (casa si teren arabil).

Urmeaza marti sa merg iarasi la Primarie si mi-ar fi de mare folos daca as sti ce sa cer, cui si in ce ordine.

Am mai discutat cu cateva persoane care ar trebui sa fie in tema si nu prea corespund recomandarile, sau imi sunt mie neclare. Cineva mi-a spus ca Oficiul de Cadastru si publicitate imobiliara judetean ar trebui sa-mi elibereze un duplicat sau o evidenta a proprietatilor bunicilor, copii dupa certificatele de deces trebuie sa mi le elibereze primaria (starea civila) si sa insist in sensul asta la ei si cu aceste acte sa merg la notar. Primaria are si un Registru agricol, nu ei ar trebui sa-mi spuna macar informativ despre ce suprafata de teren e vorba, sa stiu daca merita efortul?

Un avocat caruia i-am adresat intrebarea, nu mi-a spus mai nimic concret referitor la problema, dar mi-a recomandat sa "semnam un contract" lucru care evident ca m-a facut reticent. Realizez foarte bine ca practic i-am cerut consultanta gratuita si-l inteleg ca "timpul costa bani".... dar sa ma inteleaga si pe mine ca pana nu inteleg si eu care-s pasii si alternativele nu am cum sa iau o decizie. In plus, daca e sa recurg la un avocat, presupun ca ar trebui sa fie unul din judetul respectiv, din orasul unde se afla Judecatoria si nu din Bucuresti.

O alta recomandare a fost sa deschid direct actiune in instanta.

Ca si neclaritati:

1. Cine-mi elibereaza pana la urma copii dupa certificatele de proprietate ale bunicilor sau o evidenta/adeverinta/dovada privind proprietatile bunicilor; ce exact sa cer: copie dupa actul de proprietate, sau un alt document doveditor?

2. Dat fiind faptul ca tatal meu a decedat si nu am facut inca succesiunea pentru el, putem face direct succesiunea bunici - nepoti, sau trebuie intai sa facem succesiunea pentru tatal meu?

3. Sansele sa ne intelegem sau sa-i gasim pe cei 2 frati vitregi ai tatalui meu sunt aproape nule, in cazul asta, pentru succesiune si pentru iesirea din indiviziune, sa ne adresam unui notar sau instantei? Cum e mai rapid, mai ieftin...?

4. Daca Primaria ne tot amana cu eliberea actelor necesare, putem deschide direct actiune in instanta fara a avea certificatele de deces si fara actele de proprietate ale bunicilor?

Oficiul de cadastru se afla in orasul Calarasi, Judecatoria nu sunt sigur unde este, notarul e in Oltenita, Primaria intr-o comuna iar satul bunicilor undeva la cativa km de comuna (si amandoua la cateva zeci de km de Calarasi/Oltenita) deci nu-i atat de usor sa ma incumet sa alerg bezmetic intre toate aceste institutii si sa intreb ce si cum.

Inainte de orice demers oficial care sa presupuna costuri semnificative (actiune in instanta, mers la notar pt succesiune....) evident ca trebuie sa stiu daca merita, daca aflu ca bunicii au vandut casa unuia dintre cei 2 frati vitregi (caz in care stiu ca nu prea se poate face nimic) si ca terenul ala arabil valoreaza 10 mil, pentru un teren de 3,3 mil cat mi-ar reveni mie nu-mi bat capul.

Orice recomandare e bine-venita
Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2008
ObeiMi, utilizator
Sa semnati un contract cu acel avocat a fost cel mai bun lucru care vi s-a sugerat.
Demersurile pentru a afla daca merita sau nu sunt lungi si dificile chiar pentru un avocat, caci nu aveti acte de proprietate, nu se stie daca exista sau daca se pot face uzucapiuni...
Nu stim nici daca s-a dezbatut succesiunea dupa bunica dv., cea din prima casatorie cu bunicul, asa incat nici nu suntem in masura sa va spunem cotele etc.
Un avocat care semna un contract facea demersuri, unul fara contract va ducea cu zaharelul, caci nu prea avea temei sa se zbata.
Asa incat, va speriati de lucrurile bune!
In concluzie, va dau o sugestie: nu aveti cum afla lucruri care presupun multe demersuri fara... investitii! Fie in avocat sau fie altfel: drumuri, plati acte, Camera notarilor etc.
Asta daca ati acceptat mostenirea in vreun fel, evident!

Bafta!
cred ca s-a inteles ca domnul nu vrea avocat.e dreptul lui, si cred ca nu etse singurul care are bani putini.Sa nu il stresam cu asta, ca nu are nevoie.
In schimb,asteapat sfaturi utile, de ce sa nu i le dam, cred ca si avocatii ar putea sa faca gestul, dar vad ca nu vor.
desi eu nu sunt avocat, sunt jurista, si cunosc situatia in care se misca trebuirle pe la primarii.Primul pas pe acre trebuie sa-l faceti, este sa aflati cine este proprietarul imobilului.Si pentru asta,ar trebuii sa va reintoarceti la Primaria unde este imobilul., cu o cerere,trimis prin posta , recomandat, in care cereti in calitate de mostenitor, un certificat de atestare fiscala, pentru deschiderea succesiunii. Este un certificat care atesta atat proprietatea, cat si valoarea impozabila a imobilului, si se elibereaza la cererea mostenitorilor.Eventual, puteti sa cererti un formular de la dansii, tot prin scrisoare, pe care ulterioar il retrimiteti semnat. ( care va scuteste de drum)Potrivit legii, dansii au 30 zile sa va raspunda, in caz contrar puteti actiona in instanta.Se merge pe contencios administartiv, unde termenele sunt mult mai scurte.De obicei nu se ajunge la asta, si putei afla informatii chiar fara sa va deplasati, trebuie doar sa aveti rabdare pana trece termenul., sau pana cand vi se va raspunde.Datorita faptului ca se plateste o taxa la eliberarea acelui certificat, cu prima ocazie puteti cere si nr de cont al Primariei, unde veti vira cei 4 lei( la noi atat se plateste)iar actul doveditor il atasati la cererea tip.
In acets fel, veti afla cine este proprietarul imobilului cel putin, iar uramtaorul pas il veti face in cunostinta de cauza.
Nu am date sa raspund, credeam ca s-a inteles.
Daca pierd vremea pe un forum, ce m-ar costa sa dau o informatie utila?
Ceea ce spuneti dv., malacka, e nedrept si incorect.
Nedrept e faptul ca afirmati ca nu vrem sa dam informatii si incorect e faptul ca in baza unui certificat ar afla date despre proprietatea decedatului.
Rolul fiscal se facea si in baza unei declaratii, fara depunerea unui titlu de proprietate. Asa incat, ar putea aparea ca proprietar, dar decedatul sa nu aiba titlu. Ceea ce inseamna actiuni in instanta, expertize, bani cheltuiti.
Apoi, ce pas sa existe ulterior, caci copie a actului de proprietate nu da Primaria, ca e ilegal in baza secretului fiscal... Astfel, Directia de taxe si impozite poate da informatii numai titularului actual de rol... si numai despre el, nu si despre istoricul rolului! :D

In consecinta, adresele de care spuneti le poate face, dar nu cred sa primeasca prea multe informatii folositoare!
Si astea, repet, daca a acceptat mostenirea!

Asa incat, va rtog sa nu mai jigniti numai pentru ca dv. considerati ca sunt posibilitati de a obtine date! Chiar daca exista, aveti oricand libertatea de a consilia dv. userul! Ca nu obliga nimeni pe un consultant sa dea un raspuns.
In schimb, ma indoiesc de faptul ca ar putea obtine informatii in modalitatea descrisa de dv., legea interzicand.

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)
Testament bunici/succesiune/taxa succesorala/asigurare locuinta ContSters156394 ContSters156394 [b]Speta[/b]: bunicii mei(parintii tatalui) sunt proprietarii casei si ai terenului(curte+gradina)(prin act de v-c). Casa este impartita, prin constructie, in ... (vezi toată discuția)
Procedura renuntare la drept mostenire bbt bbt Vreau sa renunt la partea care mi se cuvine dintr-o mostenire .Dar sa explic situatia: dupa decesul tatalui meu cu 7 ani in urma,eu ca unic fiu am facut ... (vezi toată discuția)