Lucrez intr-o organizatie parteneriat public-privat (fonduri de la primarie)
- desi specificul muncii este recuperarea (medicala) a persoanelor cu handicap (copii), nu se dau sporuri pentru conditii speciale
- persoanele cu vechime mai mare de 3 ani nu primesc spor de vechime de 5% (nici cei cu peste 20 ani )
- terapeutii (kinetoterapeuti, fizioterapeuti, maseuri) sunt obligati sa faca terapii de socializare, desi nu au pregatire ( sunt obligati prin fisele de post) si nu au fost perfectionati in acest sens; sunt obligati sa participe sambata la aceste activitati, fara sa fie platiti
- s-a dat o decizie de modificare a programului fara sa se incheie acte aditionale la CIM, legat de activitatile de mai sus
Care din acestea sunt nereguli si cum pot fi atacate?
multumesc mult pentru lamuriri; legat de sporul de vechime, acesta nu este inclus in salariul de baza, lucru ce poate fi dovedit de nivelul salariilor (minimul pe economie pentru studii superioare pentru toti angajatii);
exista doua cazuri cu vechime de peste 25 ani, care primesc cei 5%, dati printr-o decizie "interna"...
daca se demonstreaza de catre cei de la ITM, ca acestea sunt nereguli, putem actiona angajatorul in judecata ?; poate fi invocat abuzul in functie, ,dat fiind faptul ca angajatii sunt supusi permanent unor constrangeri si amenintari ce pot fi dovedite ( note explicative, conditionarea maririi salariilor de semnarea actelor aditionale si a fiselor de post), toate acestea facute de o persoana fara studii superioare?
Nu conteaza ce studii are angajatorul/reprezentantul acestuia, neregulile se sanctioneaza ca atare.
Puteti sa-l actionati in judecata si fara constatarea ITM-ului, de pilda pentru a va achita sporul de vechime de la data nasterii dreptului la acesta. Daca intentionati sa-l actionati in judecata, e mai bine sa apelati in mod concret la un avocat specializat in litigii de munca.
sporul de vechime poate fi sau nu acordat de catre angajator. daca la nivel de societate exista contract colectiv de munca si are stipulata aceasta clauza, atunci angajatorul trebuie sa-l acorde, daca nu ---- nu este obligat sa-l acorde angajatilor sai.
nu exista contract colectiv, la nivel de unitate, dar cred ca trebuie sa se tina cont de contractul colectiv unic la nivel national si de codul muncii;
Spor vechime
coromadaniel
Buna ziua,
Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime.
In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca
sacko
Este obligatoriu acordarea vechimei in munca in cazul in care un angajat are deja lucrati 3 ani sau mai mult in cadrul aceleasi firme?
Daca da, va rog baza ... (vezi toată discuția)