Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei:
Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, cumparat in timpul casatoriei, iar sotia este unicul copil, nu mai exista alti mostenitori.
Acum cativa ani tatal ei a decedat, dar ea si mama ei nu au facut acte de succesiune, nu au considerat important.
In acest moment sotia si mama ei s-au inteles ca mama sa-i cedeze dreptul de proprietate fiicei, cu conditia sa se precizeze in actul respectiv ca mama are drept de folosinta a apartamentului pe durata vietii, aspect cu care fiica este de acord.
Intrebarea mea este: cum e mai simplu, mai ieftin si mai putin atacabil sa se procedeze, sa se faca act de vanzare-cumparare sau act de donatie, de la mama la fiica?
Este necesar ca mai intai sa se faca si un act de succesiune, in ambele cazuri?
Actualmente, cat la suta reprezinta proprietatea mamei si cat proprietatea fiicei asupra apartamentului?
Cele doua persoane sunt de acord cu cedarea dreptului de proprietate, alti mostenitori nu exista, cautam cea mai simpla si mai putin costisitoare solutie.
Pana la urma inteleg ca donatia e cea mai potrivita. Costa mult, asta este, n-am stiut de la inceput ca trebuie facuta succesiunea imediat dupa deces, si ca intre timp preturile au crescut mult, vom stii in viitor, daca va mai fi cazul. Vanzarea-cumpararea ne interesa doar in masura in care era mai simpla, mai ieftina si mai putin atacabila de rudele mamei. Inteleg ca nu este.
Cum scriam, sotia e unic mostenitor de drept al mamei sale, dar nu putem stii cine o mai influenteaza pe mama in ultimii ani de viata, asa ca dorim sa transmitem proprietatea de pe acum, cu pastrarea dreptului de folosire a mamei asupra apartamentului.
rog frumos ptr. cine poate sa ma ajute .ma numesc daniela ,bunicul meu vrea sami lase casa lui pe numele meu el fiind batrin,ca prin donati cum se procedeaza in acest sens ,ce trebue facut,si cit mar costa sotia bunicului e decedata mai are un fiu ,eu sint nepoata.
Drepturi mostenire
geta2005
Soțul meu ,fiu unic a decedat înaintea mamei lui eu nora am dreptul la mostenire , casa si terenul soacrei mele ? Mentionez ca nu am avut copii cu soțul meu. (vezi toată discuția)