Bună seara! Speța este următoarea:
1. doamna X, necăsătorită, încheie în 1999, cu doamna Y, un antecontract de vânzare-cumpărare, urmând ca în 2009 să se încheie contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică. Între timp doamna X locuiește cu doamna Y și achită și tot restul de preț promitentei vânzătoare.
2. anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare doamna Y decedează iar moștenitorii refuză încheierea contractului.
3. doamna X solicită instanței pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare.
4. înainte de pronunțarea hotărârii, doamna X se căsătorește;
5. instanța îi dă câștig de cauză doamnei X.
Bunul proprietatea doamnei X, dobândit prin hotărâre judecătorească după încheierea căsătoriei este acum bun comun, conform art. 30 Codul Familiei.
Întrebarea mea este: Doamna X poate, prin instanță, să obțină întabularea dreptului de proprietate ca bun propriu în timpul căsătoriei și astfel să poată transmite singură dreptul de nudă proprietate fiului ei prin contract de întreținere?
Dacă da, se poate obliga fiul doar la întreținerea mamei nu și a soțului acesteia?
Nu poate obtine intabularea ca "bun propriu". Departajarea intre bunuri proprii si comune se face la partaj sau deces.
Codul familiei prevede posibilitatea partajarii bunurilor comune in timpul casatoriei, din motive temeinice.
De altfel daca si sotul e de acord, de ce nu ii vand/doneaza impreuna fiului ei, cu clauza de intretinere doar pt ea?
eu nu sunt lamurita, de ce e ap bun comun? ca nu l-a dobandit acum, ci i s-a recunoscut abia acum dreptul de proprietate. in hotarare probabil ca e insirata intreaga poveste a ap.
oare ar fi posibila o actiune in constatare? sa se constate ca bunul e al dansii propriu..
Varianta vânzării a fost exclusă de doamna X pe motiv că nu reflectă realitatea.:) Surprinzător nu?
Despre varianta întreținerii doar în favoarea ei... eu cred că se va da respingere de întabulare a actului la cartea funciară.
Ce anume poate fi considerat motiv temeinic de către instanță astfel încât să se obțină partajarea bunurilor comune în timpul căsătoriei? Eu nu am găsit nimic concret. Cel puțin în Codul Familiei.