avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj, în timpul cãsãtoriei, asupra bunurilor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj, în timpul cãsãtoriei, asupra bunurilor comune

Bună seara! Speța este următoarea:
1. doamna X, necăsătorită, încheie în 1999, cu doamna Y, un antecontract de vânzare-cumpărare, urmând ca în 2009 să se încheie contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică. Între timp doamna X locuiește cu doamna Y și achită și tot restul de preț promitentei vânzătoare.
2. anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare doamna Y decedează iar moștenitorii refuză încheierea contractului.
3. doamna X solicită instanței pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare.
4. înainte de pronunțarea hotărârii, doamna X se căsătorește;
5. instanța îi dă câștig de cauză doamnei X.

Bunul proprietatea doamnei X, dobândit prin hotărâre judecătorească după încheierea căsătoriei este acum bun comun, conform art. 30 Codul Familiei.

Întrebarea mea este: Doamna X poate, prin instanță, să obțină întabularea dreptului de proprietate ca bun propriu în timpul căsătoriei și astfel să poată transmite singură dreptul de nudă proprietate fiului ei prin contract de întreținere?
Dacă da, se poate obliga fiul doar la întreținerea mamei nu și a soțului acesteia?
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 21:13, 14 Decembrie 2010
Nu poate obtine intabularea ca "bun propriu". Departajarea intre bunuri proprii si comune se face la partaj sau deces.
Codul familiei prevede posibilitatea partajarii bunurilor comune in timpul casatoriei, din motive temeinice.
De altfel daca si sotul e de acord, de ce nu ii vand/doneaza impreuna fiului ei, cu clauza de intretinere doar pt ea?
eu nu sunt lamurita, de ce e ap bun comun? ca nu l-a dobandit acum, ci i s-a recunoscut abia acum dreptul de proprietate. in hotarare probabil ca e insirata intreaga poveste a ap.
oare ar fi posibila o actiune in constatare? sa se constate ca bunul e al dansii propriu..
Varianta vânzării a fost exclusă de doamna X pe motiv că nu reflectă realitatea.:) Surprinzător nu?

Despre varianta întreținerii doar în favoarea ei... eu cred că se va da respingere de întabulare a actului la cartea funciară.

Ce anume poate fi considerat motiv temeinic de către instanță astfel încât să se obțină partajarea bunurilor comune în timpul căsătoriei? Eu nu am găsit nimic concret. Cel puțin în Codul Familiei.

Este posibilă varianta oferită de gi_jane2?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumpare cu clauza de intretinere mariusica mariusica Buna ziua. Am o cunostinta care este casatorita si au doi copii majori, insa sunt despartiti in fapt din 2007, fiecare luandu-si cate un apartament separat. ... (vezi toată discuția)
Intabulare drept de proprietate bun comun sandina29 sandina29 Buna ziua! Am incheiat dupa 1 octombrie un contract de vanzare cumparare imobil autentificat notarial. Eu cu sotul suntem cumparatorii. Notarul s-a exprimat ... (vezi toată discuția)
Probleme partaj bunuri comune notariat pakos pakos Buna seara, distinsi colegi. Supun atentiei dvs. o speta care mie personal, mi-a dat ( si imi da) dureri de cap: Sotul X infiinteaza un SRL in care este ... (vezi toată discuția)