elga50 a scris:
@adriantot
Niciun ban nu poate intra sau nu poate iesi fara un document, chitanta, factura, bon de casa, conventie civila etc. Eu asa stiu!
Este foarte corect ce spuneti si eu am spus acelasi lucru dar cu alte cuvinte, iata ce am spus ceva mai devreme:
...aduceti banii la asociatie si predati-i casierului. Acesta-i introduce in casa eliberand o chitanta pe care scrie ca a incasat de la dv suma...
Asadar banii intra in asociatie pe baza de document, chitanta ca orice alti bani incasati de casierul asociatiei din orice surse si orice venituri.
Eu am afisat o copie, marita ca sa fie vizibila, la afisierul asociatiei si pe forum, o copie a chitantei prin care asociatia a incasat suma de 1200 lei de la un vecin (cu posibilitati financiare) care a sponsorizat o parte din reparatia liftului, la care ceilalti proprietari au participat cu sume de 15-20 lei/apartament.
Nu am solicitat acelui proprietar sa justifice de unde are suma. I-am eliberat chitanta si-am inregistrat banii in casa.
Dar daca, intr-o asociatie, se vrea si explicatia provenientei banilor incasati, se poate explica pe chitanta si acest lucru. S-a incasat de la Ionescu ... suma de 25 lei reprezentand comision salubritate. Nu vad nici o problema.
Important este ca cel care incaseaza banii drept comision sa vrea sa-i ofere asociatiei, asa cum am precizat si in mesajul anterior.
Apoi spuneti ca primiti de la prestator materiale, pe baza de semnatura si "Cum sa le fi introdus in gestiune?"... pai chiar dv spuneti ca tineti evidenta lor ca intrare pe un document cu semnatura si apoi ca iesire prin scadere dintr-o condica. Aceasta este o gestiune, o gestiune interna care nu apare in inregistrarile valorice din contabile, dar este o gestiune cantitativa si este legala prevazuta chiar si in legea contabilitatii.
Cat despre ultima apreciere ca acel bonus "nu poate fi introdus, nici atat, in gestiune. Este un cadou al prestatorului pentru o persoana fizica.", as aminti de faptul ca "dar din dar se face rai". Nimeni nu poate sa interzica unui proprietar sa ofere asociatiei, sa cedeze acel cadou primit de la un furnizor.
De acord cu "capra vecinului" si cred, ca si dumneavoastra, ca aici este marea problema. De aceea am si sugerat ca poate sa faca acest serviciu, de a colabora cu furnizorul, chiar cel care propune ca acesti bani sa intre in asociatie, adica presedintele. Sa incaseze banii de la proprietari, sa mearga la furnizor sa faca plata, sa incaseze acel comision si sa vina apoi sa-l predea casierului asociatiei pe baza de chitanta.