avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bonusul de la prestatorul serviciului de salubrizare.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bonusul de la prestatorul serviciului de salubrizare.

ma numesc marian,si sunt noul presedinte al unei asociatii de proprietari,in cursul mandatului meu am fost informat verbal de catre cenzorul asociatiei ca noi ca asociatie avem contract pentru ridicarea gunoiului cu sc supercom sa.Asociatia achita lunar factura catre dansi si noi ca asociatie avem un bonus din partea lor care nu apare in actele contabile ale asociatiei noastre[bonusul se da in mana],eu vreau ca presedinte ca acel bonus primit sa-l redistribui catre[saci,galeti,mopuri,dero,becuri,etc.]dar domnul cenzor mi-a dat un raspuns in scris care spune citez: BONUSUL LUNAR AL SUPERCOM SA ESTE ACORDAT PERSOANEI CARE ACHITA LUNAR FACTURA,ADICA D-MNEI CONTABIL-CASIER AL ASOCIATIEI SI ARE CA SARCINA DE SERVICIU ACHITAREA FACTURILOR CATRE FURNIZORI. BONUSUL NU ESTE ACORDAT ASOCIATIEI DE PROPRIETARI CI UNEI PERSOANE FIZICE ASTFEL CA NU PUTETI DISPUNE[DVS. SAU COMITETUL EXECUTIV] ASUPRA ACESTUIA,FIIND CONTRAR LEGII CONTABILITATII. INVATATI-MA CE RASPUNS SA-I DAU CENZORULUI SI CUM POT LUA ACEL BONS,VA MULTUMESC
Ultima modificare: Joi, 23 Decembrie 2010
marian_01, utilizator
Cel mai recent răspuns: elenazan , utilizator 21:23, 1 Ianuarie 2011
bonusul nu intra in gestiunea asociatiei,dar eu vreau sa-l folosesc in folosul asociatiei si nimic mai mult,dar prin raspunsul cenzorului nu pot.
In ziua cand ar trebui sa mearga d-na contabila-casiera (acesta combinatie de functii nu este corecta) la prestatorul de salubrizare pentru a lua bonusul, mergeti d-tra, cu stampila si pv in care sunteti mentionat ca presedinte sau contractul daca figurati pe acel act si ridicati bonusul.
Cu acel bonus, mergeti la un magazin de unde procurati pentru asociatie materiale curetenie, sapun, spirt, becuri.
Bonul de casa nu-l mai treceti prin contabilitate, dar nici pe lista de intretinere nu mai puteti cere de la locatari contravaloare materiale curatenie.
Bonusul diminueaza in acest caz cheltuielile la intretinere.
Corecta si simpla varianta prezentata de @s.c.servad.
Orice furnizor de utilitati sau prestator de servicii poate acorda bonusuri catre asociatie sau personei fizice din asociatie cu care colaboreaza.
Bonusul catre asociatie intra in gestiunea asociatie iar bonusul catre un reprezentant al asociatiei nu intra in gestiunea asociatiei. Asa ca raspunsul dat de cenzor este legal.
Pentru a utiliza totusi banii in folosul asociatiei trebuie ca in primul rand sa fie de acord cel care incaseaza acest bonus. Daca acel casier-contabil din asociatie nu vrea, puteti sa insarcinati pe altcineva sa se ocupe de acest furnizor sau asa cum s-a mai spus sa mergeti dv, presedintele sa faceti plata si sa incasati comisionul.
Apoi puteti sa cumparati orice pentru asociatie.
O alta varianta: aduceti banii la asociatie si predati-i casierului. Acesta-i introduce in casa eliberand o chitanta pe care scrie ca a incasat de la dv suma de xx lei sponsorizare asociatie. Acesti bani se repartizeaza apoi pe cota indiviza tuturor proprietarilor in fondul de reparatii sau din ei se fac unele cheltuieli gospodaresti, avand acelasi tratament ca oricare alte venituri (chirii, publicitate...)
@adriantot
Niciun ban nu poate intra sau nu poate iesi fara un document, chitanta, factura, bon de casa, conventie civila etc. Eu asa stiu!
Or bonusul primit de la prestator nu este insotit de nicio hartie care sa dovedeasca valoarea.
Chiar si sponsorizarea trebuie sa aiba niste acte care sa ateste in primul rand valoarea sumei care intra in gestiune.

Noi primeam de la prestator pentru asociatie materiale de curatenie pe baza de semnatura.
Cum sa le fi introdus in gestiune? Tineam o condica cand le aduceam la asociatie si acolo le scadeam cand ii dadeam femeii de serviciu un detergent, un pamatuf, o matura, o galeata etc., dar era o evidenta aparte, fara valoare (nu stiam valoarea in bani), erau materiale consumabile.

Bonusul pentru administrator sau pentru persoana care face platile nu poate fi introdus, nici atat, in gestiune. Este un cadou al prestatorului pentru o persoana fizica. Asta trebuie sa se inteleaga si persoana respectiva nu poate fi silita sa cedeze cadoul. Eventual se va duce altcineva in locul ei sa faca platile, dar povestea se repeta, banii si-i va lua presedintele sau inlocuitorul administratrului la aceasta activitate.

Toata discutia asta este ca si capra vecinului: "De ce sa ia ala banii si sa nu-i iau eu?"
elga50 a scris:

@adriantot
Niciun ban nu poate intra sau nu poate iesi fara un document, chitanta, factura, bon de casa, conventie civila etc. Eu asa stiu!

Este foarte corect ce spuneti si eu am spus acelasi lucru dar cu alte cuvinte, iata ce am spus ceva mai devreme:
...aduceti banii la asociatie si predati-i casierului. Acesta-i introduce in casa eliberand o chitanta pe care scrie ca a incasat de la dv suma...

Asadar banii intra in asociatie pe baza de document, chitanta ca orice alti bani incasati de casierul asociatiei din orice surse si orice venituri.
Eu am afisat o copie, marita ca sa fie vizibila, la afisierul asociatiei si pe forum, o copie a chitantei prin care asociatia a incasat suma de 1200 lei de la un vecin (cu posibilitati financiare) care a sponsorizat o parte din reparatia liftului, la care ceilalti proprietari au participat cu sume de 15-20 lei/apartament.
Nu am solicitat acelui proprietar sa justifice de unde are suma. I-am eliberat chitanta si-am inregistrat banii in casa.
Dar daca, intr-o asociatie, se vrea si explicatia provenientei banilor incasati, se poate explica pe chitanta si acest lucru. S-a incasat de la Ionescu ... suma de 25 lei reprezentand comision salubritate. Nu vad nici o problema.
Important este ca cel care incaseaza banii drept comision sa vrea sa-i ofere asociatiei, asa cum am precizat si in mesajul anterior.
Apoi spuneti ca primiti de la prestator materiale, pe baza de semnatura si "Cum sa le fi introdus in gestiune?"... pai chiar dv spuneti ca tineti evidenta lor ca intrare pe un document cu semnatura si apoi ca iesire prin scadere dintr-o condica. Aceasta este o gestiune, o gestiune interna care nu apare in inregistrarile valorice din contabile, dar este o gestiune cantitativa si este legala prevazuta chiar si in legea contabilitatii.
Cat despre ultima apreciere ca acel bonus "nu poate fi introdus, nici atat, in gestiune. Este un cadou al prestatorului pentru o persoana fizica.", as aminti de faptul ca "dar din dar se face rai". Nimeni nu poate sa interzica unui proprietar sa ofere asociatiei, sa cedeze acel cadou primit de la un furnizor.

De acord cu "capra vecinului" si cred, ca si dumneavoastra, ca aici este marea problema. De aceea am si sugerat ca poate sa faca acest serviciu, de a colabora cu furnizorul, chiar cel care propune ca acesti bani sa intre in asociatie, adica presedintele. Sa incaseze banii de la proprietari, sa mearga la furnizor sa faca plata, sa incaseze acel comision si sa vina apoi sa-l predea casierului asociatiei pe baza de chitanta.

Alte discuții în legătură

Bonus de la firma de salubritate Maria Bezsan Maria Bezsan platim numerar si in timpul dorit de firma de salubritate care acorda un bonus in numerar acesta fiind ridicat de administrator! De ce asociatia nu se poate ... (vezi toată discuția)
Bani incasati in plus , de catre administrator gera905 gera905 Buna seara. Ca presedinte, am constatat ca administratorul incaseaza mai mult decat ce este pe facturi. Situatia a persistat 5 ani. La cererea com. exec. de a ... (vezi toată discuția)
Mod de lucru presedinte Zenoval Zenoval As dori un raspuns ferm la un anumit mod de a-si indeplini atributiile, ale unui presedinte de asociatie de proprietari.Atribuie contracte unor firme de ... (vezi toată discuția)