avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale in lipsa directorului unei SA cine ii tine locul?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

in lipsa directorului unei SA cine ii tine locul?

Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 18:54, 26 Martie 2008
eu nu am spus ca cei 3 directori fac parte din Cons.de Adm., ei sunt salariati ai societatii.ideea este ca de fiecare data cand pleaca directorul din firma ar trebui cate o decizie referitor la ce acte are dreptul sa semneze directorul tehnic?! probabil ca asa este. administratorii sunt toti din Bucuresti.., si prin urmare doar dir. tehnic e cel care il inlocuieste. dar concret nu prea stiu ce acte intra in notiunea de gestiune curenta...a societatii pt care directorul l-ar putea imputernici pe directorul tehnic in lipsa lui( actele pt banca, aprovizionare ?!)...
Daca exista un cadru general care reglementeaza atributiile "directorilor" tehnici, de genul ROF, atunci nu mai trebuie o alta decizie care sa spuna ce acte pot face.

Am mai spus si inainte: daca e vorba de reprezentarea societatii (ex. semnat la banca), atunci decizia de substituire nu poate fi generala, intrucat atunci persoana trebuie inregistrata la RC. Daca insa e vorba de operatiuni determinate ("semnat X contract, pentru ___"), atunci se poate face si asta.

PS: O citasem pe claudia, ea spusese ca directorii fac parte din CA.
Andreea Lisievici a scris:

1. administrator nu e totuna cu director. Nu poti sa fi director si sa faci parte din CA. #-o

Nu inteleg...de ce nu poti sa fii si director si membru in Consiliul de Administratie?

Art. 143. - (1) Consiliul de administraţie poate delega conducerea societăţii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.
(2) Directorii pot fi numiţi dintre administratori sau din afara consiliului de administraţie.
(3) Dacă prin actul constitutiv sau printr-o hotărâre a adunării generale a acţionarilor se prevede acest lucru, preşedintele consiliului de administraţie al societăţii poate fi numit şi director general.
(4) În cazul societăţilor pe acţiuni ale căror situaţii financiare anuale fac obiectul unei obligaţii legale de auditare financiară, delegarea conducerii societăţii în conformitate cu alin. (1) este obligatorie.
(5) În înţelesul prezentei legi, director al societăţii pe acţiuni este numai acea persoană căreia i-au fost delegate atribuţii de conducere a societăţii, în conformitate cu alin. (1). Orice altă persoană, indiferent de denumirea tehnică a postului ocupat în cadrul societăţii, este exclusă de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societăţii pe acţiuni.
da, exista un ROF in care se precizeaza ca directorul tehnic este de regula loctiitorul directorului. dar problema este ca pe aceasta perioada ce facem cu contractul de munca al dir. tehnic?plus asiguarea de raspundere profesionala pe care o are directorul , iar tehnicul nu.
cvm a scris:
Nu inteleg...de ce nu poti sa fii si director si membru in Consiliul de Administratie?

N-am zis asta! M-am legat doar de necorelarea pe care a facut-o claudia intre functii, pe baza celor expuse in mesajul initial. Mie mi-a fost clar ca administratorii sunt diferiti de directori, si atunci e clar ca directorii nu fac parte din CA. Hai sa incheiem ca nu asta e discutia, te rog.

Breze, substitutia e altceva decat functia de baza pe care o substituie. Una e sa fii director (in acceptiunea legii 31) si alta e sa inlocuiesti temporar un director. Nu faci nimic nici cu CIM nici cu asigurarea.

Alte discuții în legătură

Administrator sa - director economic Melinda2 Melinda2 Buna ziua, Sunt director economic la un SA, angajata cu contract de munca. Societatea nu are Director General, este reprezentata de Presedintele CA si ... (vezi toată discuția)
Organe de conducere srl-uri medicale vali pintea vali pintea Buna ziua, Ma intereseaza care sunt organele de conducere intr-un SRL medical .Stiu ca AGA e organul de conducere intr-un SRL iar conducerea executiva e ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat pt.director sucursala??? giconei giconei in cazul unei societi pe actiuni cu capital integral de stat si care are 10 sucursale pentru directori de sucursale s-a hotarit ca acestora sa li se inceteze ... (vezi toată discuția)