avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie de invaliditate cu venituri din alte ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie de invaliditate cu venituri din alte activitati

buna ziua,
ma numesc manea nicolae si sunt pensionat pe caz de boala cu grad accentuat(pe decizie scrie fara nici o munca).
as avea si eu urmatoarea intrebare daca se poate:imi pot face un site de publicitate pe internet care sa imi genereze venituri suplimentare?(s-ar putea sa fie nevoie de un srl sau pf ) sau este contrar deciziei de pensionare?

va multumesc anticipat pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:44, 6 Ianuarie 2011
@jack electro

Da, aveti dreptate, dar domnul Manea este beneficiar de pensie de invaliditate gradul II. Poate corect ar fi fost sa fac trimitere doar la art. 69, lit. b) din Legea nr. 263/2010, de unde rezulta foarte clar ca un beneficiar de pensie de invaliditate gradul II nu are voie sa presteze nicio activitate profesionala.

Pe de alta parte, din mesajul domnului Manea nu rezulta foarte clar ce doreste sa faca, asa ca am redat prevederile legale integral.

Dvs., ca beneficiar de pensie anticipata, puteti sa cumulati veniturile din pensie cu veniturile rezultate din activitatea desfasurata ca PFA numai daca aceste venituri nu depasesc, anual, echivalentul a de 4 ori castigul salarial mediu brut. Castigul salarial mediu brut este cel comunicat de Institutul National de Statistica.

Am citit opinii in sensul desfiintarii / suspendarii PFA dar nu le inteleg, nu asta prevede Legea nr. 263/2010.
multumesc :)
Doamna Pintea, multumesc pentru promptitudine dar cu parere de rau trebuie sa va spun ca tot nu e prea clar. Redau fraza d-vs.
Dvs., ca beneficiar de pensie anticipata, puteti sa cumulati veniturile din pensie cu veniturile rezultate din activitatea desfasurata ca PFA numai daca aceste venituri nu depasesc, anual, echivalentul a de 4 ori castigul salarial mediu brut. Castigul salarial mediu brut este cel comunicat de Institutul National de Statistica.

Veniturile care nu depasesc 4 salarii medii brute sunt cele care provin EXCLUSIV din activitatea de PFA , fara a fi cumulate si cu pensia? In sensul asta se intelege expresia"exclusiv" din textul art.6 / IV?
Venitul salarial mediu brut pe anul 2011 este prevazut in Legea asigurarilor de stat nr. 264/2010 si este de 2022 ron/luna
Sa stiti ca am mai avut o discutie pe tema acestui nefericit "exclusiv" din textul art. 6 al Legii nr. 263/2010. Dar doamna care a intrebat se incadra si la pct. IV si la pct. VI al art. 6, si beneficia si de pensie anticipata.

Parerea mea ramane cea exprimata mai sus.

Oricum, am senzatia ca in legatura cu acest "exclusiv" din textul pct. IV al art. 6 din Legea nr. 263/2010 se vor emite "n" adrese si vor fi "n" interpretari. Ati putea sa solicitati dvs. un punct de vedere de la CNPAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate pfa ca pensionar oroszstefanpfa oroszstefanpfa Buna seara. Daca ies la pensie anticipat (am 61 de ani) pot functiona mai departe ca pfa? Daca da, in ce conditii ? Sunt diriginte de santier ... (vezi toată discuția)
Venituri din activitatea de traducator pfa realizate de pensionar cu pensie partiala anticipata voicudamian voicudamian Din consultarea legii pensiilor (263/2010) inteleg ca eu ma regasesc in situatia prevazuta la art.114 coroborat cu art.6 (1) Cap.IV. pct.c). conform caruia , ... (vezi toată discuția)