avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obtinere acte uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obtinere acte uzucapiune?

Buna,
As avea nevoie de un sfat cu privire la obtinerea unor acte ale unui teren. Situatia este urmatoarea: X cumpara de la Y un teren fara a face vreun act de mana (X foloseste terenul de aproximativ 20 ani. Nu stiu daca are vreo importanta ca terenul se afla langa casa unde locuieste. Pe acel teren exista si o casa care a fost intre timp demolata de X. Tot X a platit la Primarie impozitul pe acest teren numai vreo 3 ani, deoarece satul s-a transformat in comuna si nu a mai vrut sa ii incaseze impozitul pe nu stiu exact ce motive ). La randul sau Y a cumparat de la Z terenul tot fara acte, care l-a folosit vreo 5 ani. Z este proprietarul tabular din anul 1954 care a decedat intre timp si care are 2 mostenitori legali.
Va rog sa imi spuneti ce cale ar trebui urmata (daca exista vreuna :-/) ca X sa devina proprietarul de drept al terenului. ...ma gandeam ca ar exista varianta deschiderii unei succesiuni dupa proprietarul tabular, dar nu stie nimeni unde a avut ultimul domiciliu si nici unde ar locui mostenitori.
Multumesc
Buna ziua!
Daca sunteti in posesia acelui inscris sub semnatura privata intitulat"zdelca",pe acel act veti observa si data incheierii,respectiv a vanzarii acelui teren.Din cate am intels ,vanzarea s-a facut in anul 1982,insa este important sa verificati luna si ziua incheierii actului pentru a se implini termenul de 30 ani.avand in vedere ca zdelca s-a incheiat in anul 1982 ,constat ca s-a implinit termenul de 30 ani,fiind astfel indreptata de a promova o actiune in constatare prin care instanta sa constate dreptul d-voastra de proprietate ca urmare a implinirii termenului de uzucapine de 30 ani.Veti depune o actiune in acest sens,urmand a chema in instanta in calitate de parati Consiliul Local, respectiv ,Mun....prin primar,conf Legii 215/2001 cu modif aduse prin Legea 286/2006,prin care acestia au calitate procesuala pasiva.Important de retinut este faptul ca ,actul respectiv neimbracand forma unui act autentic,nu putea fi translativ de proprietate ,terenul ramand in patrimoniul adevaratului proprietar.Tocmai de aceea,el ramand in patrimoniul adevaratului proprietar,cel chemat in judecata ar fi trebuit sa fie adevaratul proprietar,insa, tinand cont ca acesta a decedat fara a lasa mostenitori,asa cum v-am mai spus,calitate procesuala pasiva oare atat Consiliul cat si municipiul prin primar.Veti depune odata cu actiunea si copia acelui act sub semnatura privata,o taxa provizorie de 18lei,urmand ,ca ulterior ,instanta sa va puna in vedere sa timbrati la valoarea de circulatie a terenului.Veti solicita instantei proba cu acte,martori,expertiza.Veti depune acte prin care veti face dovada ca sunteti in evidentele Consililui Local ca fiind platitor de taxe si impozite si alte chitante pe care le aveti prin care sa demonsartati ca v-ati purtat ca un adevarat proprietar.Cu martori veti demonstara ca ati avut o posesie utila ,neintrerupta si sub nume de proprietar.
koky a scris:

Avand in vedere ca zdelca s-a incheiat in anul 1982 ,constat ca s-a implinit termenul de 30 ani (...)

2008-1982=26.......... :) mai are un pic de asteptat.
scuze,asa e.se mai intampla......:(
retinusem de fapt anul 1970 si calculasem incepand cu acest an:(
koky a scris:

retinusem de fapt anul 1970 si calculasem incepand cu acest an:(

:) Da, daca poate dovedi (cu martori) ca parintii au posedat din 1970, atunci ar putea introduce actiune in uzucapiune.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune geobotosani geobotosani Cu respect . Am un prieten care vrea sa stie daca modul de dobandire prin uzucapiunea de 30 ani poate sa-l exercite mostenitorii unei persoane decedate de ... (vezi toată discuția)
Actul juridic iti dovedeste proprietatea sau se poate si fara? ca altora nu le pasa de el claudia_koteles claudia_koteles Buna la toti utilizatorii, -cine stie raspunsul la problema ca instanta.... :(( - daca am cumparat in 1982 prin act autentificat o casa cu nr. x si teren ... (vezi toată discuția)
Tranzactie teren agricol cu chitanta de mana topmasaj topmasaj Buna ziua! in 1991 mama a cumparat un teren agricol in baza unei chitante de mana cu 2 martori. in 2008 vanzatorul a dat o declaratie notariala prin care ... (vezi toată discuția)