avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Datoriile unui sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Datoriile unui sot

In cazul in care un sot are imprumuturi facute la banci, inainte si dupa casatorie, si acesta pleaca din tara, nemai achitandu-le, cum se rasfrang acestea asupra familiei, daca celalat sot nici nu a girat si nici nu are bunuri in comun?

Deci sunt doua cazuri: are credite facute si inainte de casatorie si facute dupa. De asemenea, exista vreo posibilitate de a ma proteja ca sotul sa ma lase sa achit eu pentru imprumuturile sale?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Denisa Stanca , Avocat 10:58, 7 Ianuarie 2011
Conf art. 30 codul familiei, bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
Art. 30
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.


Bunurile dobandite in timpul casatoriei au calitatea de bun propriu numai daca se incadreaza in categoria bunurilor prevazute de art. 31 codul familiei.
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
La stabilirea cotelor instanta are in vedere si participarea fiecaruia dintre soti la dobandirea bunurilor, astfel sotul care a contribuit mai mult poate dobandi o cota parte mai mare.

Se poate ca instanta sa atribuie bunul in natura unuia dintre soti, obligand pe celalalt sot la plata unei sulte.

Nu pot sa va dau foarte multe detalii intrucat nu cunosc foarte bine cazul dvs., informatiile furnizate sunt la modul general.

Am avut pe rol un dosar asemanator cu cazul dvs, sotul a contractat un imprumut in perioada in care era casatorit legal insa in fapt era despartit de sotie. Ulterior a divortat, iar cererea bancii a fost respinsa intrucat sotia a facut dovada ca la data contractarii imprumutului era despartita de sotul sau, acesta din urma cheltuind banii imprumutati de la banca in interes personal.


Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
Denisa Stanca, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot pati daca nu am de unde plati ratele? aida2000 aida2000 Am doua imprumuturi facute la banci si nu am mai platit de doi ani nicio rata. Nu lucrez, nu am niciun venit, m-am despartit de sot, nu legal. In fapt suntem ... (vezi toată discuția)
Divort - partaj probleme cristina_mihaela cristina_mihaela Am o prietena care dupa multi ani doreste sa inainteze actiune de divort dupa aceasta vacanta judecatoreasca. In timpul casatoriei, sotul avand ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj Ioana201489 Ioana201489 Buna ziua, sunt casatorita din 2007. Sunt profesor, iar din 2011 predau si pentru o academie privata, veniturile aduse de mine fiind mai mari ca ale sotului. ... (vezi toată discuția)