avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor

Buna ziua,

Doresc sa va supun atentiei urmatoarea situatie:
Mama cetatean strain, cu resedinta in Romania, cu permis de sedere valabil.
Tatal cetatean roman.
Mama doreste introducerea unei actiuni in justitie pentru incredintarea minorei, exclusiv catre ea, deoarece tatal nu se mai comporta adecvat fata de cele doua, iar mama doreste sa plece cu copilul la parintii acesteia, fara sa mai fie nevoita sa ceara acordul tatalui.
Unde se poate introduce actiunea respectiva?
Se poate judeca pe ordonanta presedentiala?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: don_clericuzio , utilizator 18:58, 7 Ianuarie 2011
Cererea se face la instanta domiciliului paratului. Daca paratul are domiciliul in strainatate sau nu are domiciliu cunoscut, cererea se face la instanta resedintei sale din tara, iar daca nu are nici resedinta cunoscuta, la instanta domiciliului sau resedintei reclamantului.

Exista doua conditii minime ale existentei ordonantei presedintiale:
1) Urgenta -; Chiar art. 581, C.pr.civ. ne ofera, exemplificativ, cateva situatii de urgenta: a) Pericolul pierderii unui drept; b) Prevenirea unui prejudiciu care nu s-ar mai putea repara; c) Inlaturarea unor piedici din procedura executarii silite;
Pot opera si orice alte situatii de urgenta, daca sunt aratate si daca instanta le va retine.
2) Neabordarea fondului -; Pe aceasta cale nu se trateaza litigiul in fond, ci doar sunt adoptate unele masuri provizorii si urgente (Ex: Proces de divort -; Pana la rezolva-rea in fond, se solicita instantei ca printr-o ordonanta presedintiala sa se dispuna incredintarea copiilor si pensia de intretinere).

Multumesc mult de raspuns.
Pe mine ma interesa mai exact unde se poate introduce cererea si daca are sorti de izbanda, avand in vedere faptul ca mama va fi cea care va introduce actiunea (reclamanta), ea fiind cetateanul strain.
Plus ca ea nu mai doreste sa depinda mereu de acordul tatalui pentru a pleca in si din Romania cu copilul.
Aveti idee daca exista vreo taxa de timbru pentru acest gen de actiune?
Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul dintre un cetatean roman si un cetatean strain veraelsebay veraelsebay BUNA ZIUA, VA ROG SA MA AJUTATI IN URMATOAREA PROBLEMA: SUNT CASATORITA CU UN CETATEAN STRAIN DE 3 ANI, CASATORIA A AVUT LOC IN EGYPT DAR S-A TRANSCRIS SI ... (vezi toată discuția)
Competenta romaniei? MELLYSCH MELLYSCH buna, divortul meu a avut loc in Germania in anul 2001 si minorul nu a fost incredinatt nici uneia din parti,el raminind zece ani la mama lui. Am avut ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala abby abby Este competenta instanta de judecata sa se pronunte asupra unei cereri dee ordonata presedintiala cand sotii sunt despartiti in fapt, nu s-a initiat actiunea ... (vezi toată discuția)