fabiolasoimosi a scris:
Cata vreme dezvoltatorul nu este inregistrat ca PFA sau societate comerciala cred ca am dreptate sa afirm ca el nu poate sa isi deduca TVA-ul pentru materiale etc. Ca atare acest TVA se regaseste in pretul pe care l-am acceptat.si implicit am sa il achit. Odata cu introducerea acestui nou ordin voi mai plati un nou TVA, pe un pret care cuprinde o cota de TVA.
Ca atare am sa ajung sa platesc TVA la TVA.
Nu ati interpretat corect. In primul rand nu stiu despre ce ordin vorbiti, codul fiscal a fost modificat prin OUG 106 din 4 octombrie 2007, cu aplicare de la 1 ianuarie 2008. Apoi, nu inteleg cum puteti spune ca TVA se regaseste in pretul convenit. Daca se datoreaza TVA, se specifica clar "cu / fara TVA", iar daca nu se specifica se intelege ca e vorba de pretul fara TVA. Mai mult, antecontractul specifica (din cate ati spus in primul mesaj) ca daca intervine TVA, il veti plati, deci e clar ca pretul agreat e FARA TVA.
Si atunci de ce va mai surprinde ca am afirmat ca traim in Romania.
Pentru ca faceti o generalizare pe baza unui act juridic in care interpretati aplicarea legii dupa cum va convine (de ex. includerea TVA in pretul convenit, desi se specifica exact contrariul). Va inteleg ca sunteti nemultumita de situatia creata, dar ar trebui sa va ganditi ca daca ati fi apelat la ajutor juridic inainte sa semnati, si nu acum, ati fi fost la adapost de modificarea legii. Statul nu e dator sa va consilieze juridic la incheierea unui act, iar faptul ca ati convenit ca pretul e fara TVA nu se datoreaza faptului ca traim in Romania, ci faptului ca nu v-ati gandit ce urmari ar putea avea. Acum insa trageti ponoasele.
Tarile civilizate ofera o gramada de beneficii inclusiv credite subventionate atunci cand e vorba de cumpararea unei locuinte.Noi doar ne laudam cu asa ceva.
Nu stiu unde se dau credite subventionate, avand in vedere ca in Uniunea Europeana ajutorul de stat si subventiile sunt supuse unor reguli foarte stricte. Nu uitati ca si la noi statul da anual o anumita suma tinerilor care achizitioneaza locuite prin credit.
Intr-o tara civilizata o astfel de lege(ordin ) ar avea un caracter care sa previna o astfel de situatie ceva de genul Incepand cu data de (un viitor apropiat se va proceda la asa ceva).
Cum spuneam, si aici a fost o diferenta de 3 luni. Nu e suficienta, dar nu e nici de pe azi pe maine.
Noi o anuntam direct si nu oferim o clauza pt cei care de buna credinta au actionat in necunostiinta de cauza.
Evident, dezvoltatorul dvs nu era in necunostinta de cauza. El a profitat de naivitatea dvs si dvs l-ati lasat. Repet: semnarea unui contract intr-o forma dezavantajoasa nu e vina niciunei legi, ci numai a celui care si-l asuma.
ce vina are cel care a semnat in 2007 un antecontract,indiferent ca dezvoltatorul incearca sau nu sa eludeze codul fiscal.
Nu stiu daca e o vina, dar o responsabilitate cu siguranta aveti. V-ati cam facut-o cu propria mana.