avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... cumparare locuinta
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

cumparare locuinta

Buna ziua,
Ma numesc Alina Soimosi si as dori sa imi spune ti daca s a modificat legea legata de cumpararea de locuinte.Am dat un avans iar in antecontract se specifica ca daca intervine TVA trebuie sa l platesc .Locuinta este finalizata in septembrie 2008 .( cumpararea se face cu credit ipotecar ). Va multumesc . Alina
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:03, 4 Aprilie 2008
codul fiscal prevede regulile de aplicare si deducere a TVA, fara legatura dupa cum platitorul e PFA sau nu. Parerea mea e ca aceasta calitate de platitor de TVA a dezvoltatorului persoana fizica nu are legatura cu autorizarea sa. Sigur ca sarvarsirea actelor de comert cu caracter de continuitate implica necesitatea autorizarii, dar lipsa ei nu impieteaza cu nimic asupra regimului TVA. Aici ma pot contrazice expertii in fiscalitate, dar o alta solutie este nedreapta.

N-am inteles ce dispozitie credeati ca nu mai exista.

Situatia dvs sta in felul urmator: cata vreme dezvoltatorul nu e inregistrat ca platitor de TVA el nu are cum sa va solicite aceasta suma. Daca insa va fi inregistrat din oficiu, se intelege ca inregistrarea se face inclusiv cu privire la operatiunea generatoare, care se situeaza in trecut fata de momentul inregistrarii. Abia atunci el va avea obligatia sa va perceapa TVA, retroactiv.

PS: am editat mesajul pentru ca nu era clar ce s-a citat.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Va multumesc pentru raspuns dar

Cata vreme dezvoltatorul nu este inregistrat ca PFA sau societate comerciala cred ca am dreptate sa afirm ca el nu poate sa isi deduca TVA-ul pentru materiale etc. Ca atare acest TVA se regaseste in pretul pe care l-am acceptat.si implicit am sa il achit. Odata cu introducerea acestui nou ordin voi mai plati un nou TVA, pe un pret care cuprinde o cota de TVA.
Ca atare am sa ajung sa platesc TVA la TVA.

Corect?

Si atunci de ce va mai surprinde ca am afirmat ca traim in Romania.Tarile civilizate ofera o gramada de beneficii inclusiv credite subventionate atunci cand e vorba de cumpararea unei locuinte.Noi doar ne laudam cu asa ceva.
Intr-o tara civilizata o astfel de lege(ordin ) ar avea un caracter care sa previna o astfel de situatie ceva de genul Incepand cu data de (un viitor apropiat se va proceda la asa ceva).
Noi o anuntam direct si nu oferim o clauza pt cei care de buna credinta au actionat in necunostiinta de cauza. ce vina are cel care a semnat in 2007 un antecontract,indiferent ca dezvoltatorul incearca sau nu sa eludeze codul fiscal.

Nu vi se pare ca traim intara tuturor posibilitatilor ca sa nu mai fac o afirmatie generalizata.Stiti ce inseamna pt o familie tanara acceptarea unui nou imprumut pt achitarea TVA-ului?
fabiolasoimosi a scris:
Cata vreme dezvoltatorul nu este inregistrat ca PFA sau societate comerciala cred ca am dreptate sa afirm ca el nu poate sa isi deduca TVA-ul pentru materiale etc. Ca atare acest TVA se regaseste in pretul pe care l-am acceptat.si implicit am sa il achit. Odata cu introducerea acestui nou ordin voi mai plati un nou TVA, pe un pret care cuprinde o cota de TVA.
Ca atare am sa ajung sa platesc TVA la TVA.

Nu ati interpretat corect. In primul rand nu stiu despre ce ordin vorbiti, codul fiscal a fost modificat prin OUG 106 din 4 octombrie 2007, cu aplicare de la 1 ianuarie 2008. Apoi, nu inteleg cum puteti spune ca TVA se regaseste in pretul convenit. Daca se datoreaza TVA, se specifica clar "cu / fara TVA", iar daca nu se specifica se intelege ca e vorba de pretul fara TVA. Mai mult, antecontractul specifica (din cate ati spus in primul mesaj) ca daca intervine TVA, il veti plati, deci e clar ca pretul agreat e FARA TVA.

Si atunci de ce va mai surprinde ca am afirmat ca traim in Romania.

Pentru ca faceti o generalizare pe baza unui act juridic in care interpretati aplicarea legii dupa cum va convine (de ex. includerea TVA in pretul convenit, desi se specifica exact contrariul). Va inteleg ca sunteti nemultumita de situatia creata, dar ar trebui sa va ganditi ca daca ati fi apelat la ajutor juridic inainte sa semnati, si nu acum, ati fi fost la adapost de modificarea legii. Statul nu e dator sa va consilieze juridic la incheierea unui act, iar faptul ca ati convenit ca pretul e fara TVA nu se datoreaza faptului ca traim in Romania, ci faptului ca nu v-ati gandit ce urmari ar putea avea. Acum insa trageti ponoasele.

Tarile civilizate ofera o gramada de beneficii inclusiv credite subventionate atunci cand e vorba de cumpararea unei locuinte.Noi doar ne laudam cu asa ceva.

Nu stiu unde se dau credite subventionate, avand in vedere ca in Uniunea Europeana ajutorul de stat si subventiile sunt supuse unor reguli foarte stricte. Nu uitati ca si la noi statul da anual o anumita suma tinerilor care achizitioneaza locuite prin credit.

Intr-o tara civilizata o astfel de lege(ordin ) ar avea un caracter care sa previna o astfel de situatie ceva de genul Incepand cu data de (un viitor apropiat se va proceda la asa ceva).

Cum spuneam, si aici a fost o diferenta de 3 luni. Nu e suficienta, dar nu e nici de pe azi pe maine.

Noi o anuntam direct si nu oferim o clauza pt cei care de buna credinta au actionat in necunostiinta de cauza.

Evident, dezvoltatorul dvs nu era in necunostinta de cauza. El a profitat de naivitatea dvs si dvs l-ati lasat. Repet: semnarea unui contract intr-o forma dezavantajoasa nu e vina niciunei legi, ci numai a celui care si-l asuma.

ce vina are cel care a semnat in 2007 un antecontract,indiferent ca dezvoltatorul incearca sau nu sa eludeze codul fiscal.

Nu stiu daca e o vina, dar o responsabilitate cu siguranta aveti. V-ati cam facut-o cu propria mana.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Va multumesc
.Vrand nevrand acest TVA se va aplica.Pot anula antecontractul daca doresc dar cam tot acolo voi ajunge,daca ordinul va intra in vigoare,pretul in sine nu va scadea sau creste dramatic la aceste apartamente mai ales ca sunt aproape de finalizare .
Din ce am inteles faptul ca metodologia nu e pusa la punct inseamna avem un ordin pe care nu stim sa il punem in aplicare.Suntem totusi in aprilie si nu este o metodologie de aplicare ,nu mai "generalizez".
Am inteles de asemenea ca mai trebuie sa treaca de inca o aprobare ca sa aiba o valoare de necontestat.
Este la fel cu acel ordin ,lege nu conteaza ce o fii prin care exista obligativitatea de a trimite toti copii cu varste mai mari de 3 ani pt o prescolarizare in institutii de genul gradinita.
Cine nu o va face va fii amendat pana va trimite copilul la gradinita. La criza locurilor din gradinita spuneti-mi cam cate amenzi vor fii date.#-o#-o
Si in ce temei?
Nu e cazul meu dar daca vreau sa -mi trimit copilul la gradinita si nu am unde de ce sa platesc amenda.sau cum sa fac cand o gardinita particulara costa 750ron /luna iar eu castig 1000 ron/luna.sau trebuia sa ma gandesc la acest lucru cand am facut copilul adica acum 3.5ani
Eu cred ca e un ordin pus in aplicare in viteza.
Ati afirmat ca ordinul a fost modificat in 4 octombrie 2007.in 2 aprilie 2008 la 6 luni dupa modificare nu avem temeiul dupa care sa ne luam.
Statul aveti dreptate nu e dator sa ne consilieze juridic,dar cred ca e dator sa ne informeze despre orice act normativ care ne influenteaza statutul de persoana fizica.Nu tin minte sa fii primit un fluturas prin care sa-mi fii comunicat o decizie,un ordin ceva.
va dau dreptate dintr-un singur punct de vedere.Acest tip de economie influenteaza frauda si nu creaza locuri de munca stabile ca atare piedem toti mai ales cei care au lucrat la negru la aceste constructii.dar fara acest tip de constructii ,societatile comerciale ar crea un monopol si ar stabili preturile pe piata data fiind criza de locuinte.cata vreme nu exista un echilibru intre cerere si oferta nu este bine (de remarcat scandalul cu supermarket-urile care au stabilit pretul si monopolul pe piata).A-mi lua o locuinte prin ANL face ca pretul pe care il platesc sa fie cu 50% mai mare decat pretul cu tot cu TVa pe care il voi plati .Ori ideea de baza a fost ca ANL sa deserveasca persoanele tinere cu venituri mici.Nu poti obtine un ap ANL in contextul in care cererea este de 10000 de locuri si oferta este de 1000.poate de aceea este mai usor sa-ti cumperi un ap in orice tara europeana decat in Romania.Curios este faptul ca statul nu face nimic in acest sens.

Din punctul meu de vedere statul ar trebui sa priveasca cumpararea unei locuinte din punctul de vedere al impactului social si dupa aceea din pct de vedere fiscal.nu am auzit de vreo reglementare prin care la achizitionarea locuintei sa fii scutit de taxe notar, impozit, taxa de ipoteca , in cazul in care e prima locuinta pe care o cumperi si nu ai detinut pana atunci un imobil.Poate de aceea multi din tinerii ce promit aleg alte tari .

NU STIU DE ACEA SUMA PRIN CARE TE AJUTA STATUL.POATE printr-un program de economisire promovat de Raiffeissen.Dar daca ai acele sume economisite(sa zicem 10000euro un depozit cu dobanda la termen ) iti ofera un o dobanda mai buna.daca stiti de altceva va rog informati-ma si pe mine .

Si nu va suparati dar competenta acestui stat de care vorbim lasa mult de dorit daca in termen de 6 luni nu are o metodologie de aplicare, la un ordin.
Am scris deja prea mult pe o tema care ia o tenta sociala si personal nu sunteti vinovata

Va felicit oricum pentru faptul ca pana la urma oferiti o consultanta gratuita .e un lucru frumos =D>

Va multumesc si va doresc succes in continuare,
Cu stima
F Soimosi
Sunt de acord cu dumneavoastra, in cazul asta statul ar percepe TVA la TVA. E clar, ca constructorul nepuntind deduce TVA pentru materialele de constructie si manopera l-a adaugat la pretul final, pe care il suporta cumparatorul. Deci in felul acesta cumparatorul a platit deja o buna parte din TVA aferent apartamentului, mai putin TVA care revine pe valoarea adaugata (adica diferenta dintre pretul cerut de constructor si valoarea materialelor, manoperei si a altor cheltuieli ale constructorului), mai exact TVA pe profitul constructorului. Doar acest TVA nu a fost incasat de stat, TVA pentru materiale si manopera a ajust deja la stat, el fiind platit de cel care au vindut materialele, respectiv de cei care si-au primit salariile (daca nu s-a lucrat la negru). Asa ca este clar, ar fi TVA la TVA. In rest aveti dreptate, cei care modifica legile o fac fara a analiza profund si a consult specialisti in domeniu. Constructorii persoane fizice care vind cu intentia de a face profit trebuia sa se inregistreze ca platitori de TVA, cred din 2007, insa ei nu au facut-o iar cei de la ministerul finantei nu au luat problema in serios, la fel ca si acum de asta neclaritatile si problemele aparute. Iar atunci cind se modifica o lege fiscala, trebuie sa existe solutii pentru trasactiile tranzitorii, de exemplu pentru cei care au incheiat deja precontracte in 2005 sau dupa, iar apartamentele inca nu sunt finalizate. In perioada aceea nu se cerea si nu se vorbea de TVA pentru constructii noi.

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare constructie noua liliana69 liliana69 Am si eu urmatoarea problema la care va rog sa-mi dati un sfat: Daca precontractul de vanzare cumparare pentru un apartament nou a fost incheiat in ... (vezi toată discuția)
Tva la tranzactii imobiliare? claudiaraduica claudiaraduica Este adevarat ca noua procedura presupune plata TVA de catre firmele care achizitioneaza proprietati imobiliare (atat constructii, cat si terenuri) si apoi ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare teren + tva locuinta noua gabiliviu gabiliviu Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari: 1.trebuie sa platesc si Tva pentru ... (vezi toată discuția)