avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... cumparare locuinta
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

cumparare locuinta

Buna ziua,
Ma numesc Alina Soimosi si as dori sa imi spune ti daca s a modificat legea legata de cumpararea de locuinte.Am dat un avans iar in antecontract se specifica ca daca intervine TVA trebuie sa l platesc .Locuinta este finalizata in septembrie 2008 .( cumpararea se face cu credit ipotecar ). Va multumesc . Alina
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:03, 4 Aprilie 2008
Va multumesc pt raspuns.
Problema se pune altfel cu TVA-ul. Acest TVa se la reflecta intotdeauna in ceea ce va cumpara o persoana fizica.In sine orice PFA sau societate comerciala va crea un bun material, sau va executa o prestare serviciu va ajunge sa fie platita tot de o persoana fizica in final .e un lant la care la sfarsit este tot o persoana fizica.Aceasta e baza economiei.
Problema este alta :
In contextul acestui ordin este legal sa platesti TVA la TVA ca si persoana fizica, si ca ultim utilizator?
toate raspunsurile de mai sus incep cu" daca"
Acel constructor dezvoltator persoana fizica in momentul in care incepe demararea unui astfel de proiect in 2006-2007 se foloseste de o portita legala in vigoare in acel moment care ii da dreptul sa actioneze ca atare.
Incepe demarearea unui proiect prin cumparea unui teren probabil fiind singura tranzactie la care nu plateste TVA.
Si e legal/
In rest proiectul, intabularea cadastrul,utilitatile,materialele toate sunt cumparate de la PFA sau societati comerciale deci plateste un TVA care nu mai poate FII DEDUS. si la care in acest se va mai aplica un TVA.
Da a fost o scapare a legii de care s-a putut profita.

Prin extrapolare dau un exemplu concludent care se aplica in orice tara civilizata .
Orice societate comerciala are o armata de avocati ,juristi si economisti care intorc pe toate fetele legile din aceea tara petru a plati taxe si impozite cat mai mici statului si care sunt platiti pentru a gasi orice portita de scapare sau interpretare a legii. La fel si persoanele fizice.
deci este o practica legala.
In plus mai sunt o serie de organizatii nonguvernamentale pentru a sprijini drepturile persoanelor fizice etc etc.
se pare ca la noi nu este o practica legala.

in medie constructia unui imobil cu mai mult de 20 de apartamente incepand cu faza de proiect si pana la finalizare dureaza 2 ani. indiferent ca este vb de o persoana fizica sau o societate comerciala. Termenul de la modificarea ordinului si pana la punerea in aplicare a fost de 3 luni.

Daca am fi fost intr-o tara civilizata pana acum poate as fii primit un raspuns de genul :
Da se poate in acest mod sunt doua aspecte care se bat cap in cap si ar fii o portita de scapare daca in momentul in care vei cumpara imobilul persoana de la care cumperi e in continuare persoana fizica si nu a fost inregistrata ca PFA in acel moment.
.
Cred ca asta e datoria avocatilor ,juristilor si a economistilor.De a apara drepturile clientului.In masura in care nu exista norme de aplicare clare orice lege poate fii interpretata si chiar de a interpreta legea.Chiar daca in acest moment sunt un client virtual.Avand in vedere raspunsurile de mai sus nu voi fii cu siguranta un client real .

Vizavi de acest subiect voi mai face o singura extrapolare:

In urma unui control de rutina la un doctor specialist si a unui set de analize sumare am fost diagnosticata cu cancer,scurt si la subiect,fara afii nevoie de un alt set de analize care sa confirme acest lucru,acum 5 ani
Am ales sa repet analizele si sa aleg alt doctor , care a constatat ca nici nu se pune problema de asa ceva, va scriu deci sunt in viata si cu siguranta nu am nimic acum.
Am afirmat intr-un mesaj anterior ca tinerii de viitor si persoanele cu valoare au plecat de mult din tara si constat ca e adevarat.

Noi consideram un razboi pierdut inainte de a incepe razboiul.

Traim in Romania si ne meritam soarta.

Va multumesc

In continuare mi se pare absurda concluzia asta cu TVA la TVA... in concluzie nu inteleg despre ce ordin se vorbeste, pana la urma ordonanta de urgenta e cu totul altceva. Nu inteleg ce norme asteptati, cand codul fiscal are norme actualizate, anume:

Codul fiscal:
Art 141 (2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:

f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;

4. o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;


Norme metodologice:

37. (1) În sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, terenul pe care este construit un bun imobil, inclusiv terenul aferent unui bun imobil, urmează regimul bunului imobil dacă sunt proprietăţi indivizibile.

(2) Se consideră a fi data primei ocupări, în cazul unei construcţii care nu a suferit transformări de natura celor menţionate la pct. 4 al art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a acesteia. În cazul unei construcţii realizate în regie proprie, data primei ocupări este data documentului pe baza căruia bunul este înregistrat în evidenţele contabile drept activ corporal fix.

(3) Data primei utilizări a unei construcţii se referă la construcţii care au suferit transformări de natura celor menţionate la pct. 4 al art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Prin data primei utilizări se înţelege data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a lucrărilor de transformare a construcţiei în cauză. În cazul lucrărilor de transformare în regie proprie a unei construcţii, data primei utilizări a bunului după transformare este data documentului pe baza căruia cu valoarea transformării respective este majorată valoarea activului corporal fix.

(4) O construcţie care nu a fost ocupată în sensul prevăzut la alin. (2) va fi considerată o construcţie nouă până la data primei ocupări, chiar dacă livrarea intervine înainte de această dată.

(5) Excepţia prevăzută la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal se aplică numai în cazul persoanelor care devin impozabile în sensul art. 127 din Codul fiscal pentru livrarea de construcţii noi, de părţi ale acestora sau de terenuri construibile.


Apoi, daca tot vorbim de tarile civilizate si este evident ca toata lumea cunoaste ce norme exista "acolo" si cum se aplica, va rog tare mult sa-mi dati si mie un exemplu concret, iar nu doar o parere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare constructie noua liliana69 liliana69 Am si eu urmatoarea problema la care va rog sa-mi dati un sfat: Daca precontractul de vanzare cumparare pentru un apartament nou a fost incheiat in ... (vezi toată discuția)
Tva la tranzactii imobiliare? claudiaraduica claudiaraduica Este adevarat ca noua procedura presupune plata TVA de catre firmele care achizitioneaza proprietati imobiliare (atat constructii, cat si terenuri) si apoi ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare teren + tva locuinta noua gabiliviu gabiliviu Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari: 1.trebuie sa platesc si Tva pentru ... (vezi toată discuția)