ANCA-ELENA a scris:
si daca spre exemplu sunt amandoi administratori treb sa stipuleze in actul constitutiv ca unul din ei un anume " x" va putea lua toate deciziile fara acordul celuilalt . si ma rog sa se si stipuleze ce mai concret ( sa incheie contracte, ma rog ce vrea el sa faca fara a fi nevoie neaparat de acordul celuilalt in c azul in care celalat nu este in tara sau eu stiu diverse situatii) ?
daca intrebi pentru o societate pe actiuni, NU trebuie sa iti faci griji caci numarul administratorilor este impar (conform legii 31/1990) ;) - sper ca nu e nevoie sa citez din lege...
"Art. 78 - (1) Dacă un administrator ia iniţiativa unei operaţiuni ce depăşeşte limitele operaţiunilor obişnuite comerţului pe care îl exercită societatea, acesta trebuie să înştiinţeze pe ceilalţi administratori, înainte de a o încheia, sub sancţiunea suportării pierderilor ce ar rezulta din aceasta.
(2) În caz de opoziţie a vreunuia dintre ei, vor decide asociaţii care reprezintă majoritatea absolută a capitalului social.
(3) Operaţiunea încheiată în contra opoziţiei făcute este valabilă faţă de terţii cărora nu li se va fi comunicat această opoziţie."
din acest articol, eu personal, as putea deduce ca in cazul existentei unui numar par de administratori, cand acestia decid 50% pentru problema respectiva iar 50% contra problema respectiva, actiunea sta la mana asociatilor, deci, raspunsul la intrebarea ta:
- baza legislativa este Legea societatilor comerciale (31/1990 - ultima actualizare s-a efectuat in 2010)
- in actul constitutiv se specifica, de obicei, puterile fiecarui administrator
- daca tot apare problema opiniilor, situatia va fi clarificata de catre asociati in Adunarea Generala a Asociatilor
PS: asta este interpretarea mea din legea 31/1990 (mai multe specificatii in aceasta lege nu gasesti)