avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... caldura platita pentru tevile care trec printr-un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

caldura platita pentru tevile care trec printr-un apartament debransat

Va rog sa ma ajutati cu o problema.Luna aceasta la asociatie pe langa cele obisnuite am de platit si caldura,pentru tevile care trec prin apartament[explicatia administratorului]desi eu am centrala proprie de apartament problema este ca uitandu-ma pe statul de plata de la asociatie am constatat ca platesc cel mai mult din scara blocului desi mai sunt si altii care au centrala termica,chiar platesc la fel sau CHIAR MAI MULT decat cei care au caldura de la CET IASI.As dori sa stiu cum se calculeaza si pe ce baza se calculeaza cat si cum au de platit cei care au centrala proprie.VA ROG SA MA AJUTATI IN ACEASTA PROBLEMA. MENTIONEZ CA CELE DOUA TEVI PRIN CARE CIRCULA AGENTUL TERMIC SE AFLA IN BUCATARIE SI SUNT IZOLATE SI ACOPERITE PRINTR-UN GHEU.
Cel mai recent răspuns: violettt66 , utilizator 19:12, 30 Octombrie 2012
toate tevile de caldura din bloc/scara (tevile din subsol cat si tevile pe verticala sunt bun comun),si se repartizeaza o cota-parte (cum sa stabilit in AG daca sa facut) la cei debransati. Nu conteaza daca in apartament unii proprietari si leau izolat termic.
Am exact aceeasi problema in Bucuresti, sector 2.
Blocul este cu 4 etaje, cu repartitoare si 6 apartamente cu centrala termica proprie pe gaze naturale.
Am platit 107 lei, iar cei cu repartitoare, 45 lei, 88 lei, 72 lei ,6 lei, 31 lei.
Am tinut-o toata iarna in reclamatii catre ISTA Romania SRL care are sucursale in multe orase ale tarii, Asociatia de bloc care inainta reclamatiile mele firmei ISTA. Foarte multi locatari au facut reclamatii.
Nu s-a rezolvat nimic, la mine.
M-am deplasat de 2 ori la ei si ai senzatia ca-s de pe alta planeta. Nu s-au deranjat sa-mi raspunda decat dupa ce le-am comunicat verbal ca fac reclamatii la ANRSC, OPC si primarie, ca urmare mi s-a raspuns, dar tot degeaba ca nu mi s-a redus suma.
Prima reclamatie contest notele de calcul pe decembrie 2010 si ianuarie 2011 pe motiv ca sunt gresite si calculate ilegal si cer sa mi se comunice exact modul de calcul, formulele, temeiul legal si sa incheie o anexa la contractul de prestare a serviciilor in care sa fie explicate/scrise formulele de calcul si temeiul legal.
Raspunsul lor:
- metodologia de calcul Ordinul ANRSC 343 din 2010 MO 501/2010;
- spre deosebire de sezonul trecut coloanele din apartament nu mai intra la consumul comun ,ci in consumul individual (Art.9 din Ordinul 343/2010);
- consumul comun se repartizeaza tuturor apartamentelor proportional cu cota indiviza, indiferent daca sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de incalzire;
- consumul individual provenit din coloanele care trec prin apartament (nu le am izolate) se repartizeaza proportional cu numarul unitatilor de consum alocate acestora (Art.16.1 din Ordinul 343/2010) de aici incepe CIRCUL ????,
- alocarea unitatilor de consum se realizeaza proportional cu indicatiile repartitorului comun si suprafata echivalenta termic (aici ???) a coloanelor de distributie tur retur, cu sau fara izolatie. aplicandu-se factorii de amplasament (Art.16.2 din Ordinul 343/2010) . Eu am factor de amplasament 1 fiind la etajul 3 din 4, amplasare catre est;
- apoi scrie formula din Ordinul 343/2010 consum comun art. 9 si consum individual art 16. Au si o constanta ISTA = 0.00043
in mod normal, la acelasi tip de apartament, cu aceeasi suprafata (deci si aceeasi cota indiviza) un apartament racordat la termoficare (oricare ar fi ea) trebuie sa aiba cel putin aceeasi suma de plata pentru incalzire cu un apartament similar dotat cu centrala termica
Raspunsul celor de la Agentia Nationala pentru reglementare Serviciilor Publice a fost ca este corect cum s-a calculat. Desi au fost facute regularizari intre coloane. Ori consumul a zburat de pe o coloana pe alta fiind contorizate separat. Eu cred ca firma ISTA este capusa celor de la ANRSC.
Am si eu o nelamurire. Am 2 tevi groase care incalzesc baia. Eu m-am debransat, am izolat acele tevi, am pus faianta peste ele si nu radiaza deloc caldura. Am instalat un calorifer in baie care este racordat la centrala. Am platit in jur de 80 de lei tevile care trec prin garsoniera mea (2 tevi din dormitor foarte subtiri si doua tevi mai groase in baie). Toti de pe coloana au centrala si am vrut sa tai tevile sa nu mai platim asa mult. Cand am mers sa vorbesc cu vecinii nu mare mi-a fost mirarea ca ei se incalzesc de la acele tevi din baie, nu si-au montat calorifer, deci nu s-au debransat. Ce pot sa fac? Credeti ca daca fac o sesizare, precum ca vreau sa se determine numărul de unităţi de consum aferent apartamentului, voi avea sansa sa platesc mai putin?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
violettt66, utilizator

Alte discuții în legătură

Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)
Izolare termica cu polistiren+plata pierderilor la incalzire a celor care au centrale de apart. f_dali208 f_dali208 Buna,locuiesc intrun bloc in care s-au montat usile+geamurile de pe casa scarii de termopan iar acoperisul e cu tigla in 2 ape. D-nul administrator +d-nul ... (vezi toată discuția)
Ord.343/2010 CRYSSYS CRYSSYS Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu acest subiect. Am centrala termica din anul 2005. Locuiesc intr-un bloc cu 8 nivele, la etajul 8, ... (vezi toată discuția)