avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca am peste 45 de ani si am fost preluat din somaj ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca am peste 45 de ani si am fost preluat din somaj in vederea angajarii pot demisiona?

buna seara. am urmatoarea problema: mama mea a fost data in somaj acum 2 ani. a primit somaj 1 an si jumatate. cand mai avea de primit somaj inca vreo 2 luni a fost angajata de un restaurant. acum are 3 luni de cand lucreaza acolo si vrea sa demisioneze cu orice pret deoarece lucreaza in niste conditii mizere. culmea a fost ca in momentul angajarii patroana i-a spus sa nu-i treaca prin gand sa demisioneze prea curand, iar daca va face acest lucru va trebui sa plateasca nu stiu ce bani, pentru ca ea, patroana, a platit nu stiu cat ca sa o scoata pe mama din somaj. eu cred ca este doar o magarie inventata de patroana, pentru ca ii convine situatia de a avea un angajat platit de stat pentru 1 an de zile. mentionez ca ii da fix 600 de lei in mana. intrebarea mea este daca intradevar trebuie sa plateasca ceva daca demisioneaza. va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: jondoe1 , utilizator 05:00, 17 Ianuarie 2011
aveti dreptate. 15 luni a fost somajul initial. am gresit.

5. Sanctiuni : angajatorii care inceteaza din motive imputabile lor raporturile de munca sau de serviciu ale persoanlor astfel incadrate, anterior termenului de 2 ani prevazut in art. 85 alin.1 din Legea76/2002, sunt obligati sa restituie, in totalitate catre AJOFM sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a B.N.R. in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau serviciu.

subliniez ANGAJATORII CARE INCETEAZA DIN MOTIVE IMPUTABILE LOR.
doar in cazul asta, daca patroana o concediaza pe mama, va trebui sa restituie banii primiti de la stat. dar in caz de demisie, mama nu trebuie sa plateasca nimic.
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
digitalmedia, utilizator
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Trimite demisia prin posta ca sa fi sigura ca ti-o primese[recomandata cu confirmare de primire]
Dvs. sunteti obligat prin contractul de munca, sa acordati preaviz angajatorului. Rolul acestui preaviz este ca angajatorul sa poata avea timp sa va gaseasca inlocuitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile unui angajat Andreea4flo Andreea4flo Buna ziua,am o problema, anul trecut am terminat facultatea si mi-am depus actele la somaj, nu am apucat sa iau nimic deoarece m-am angajat ,patronii m-au luat ... (vezi toată discuția)
Incetarea raporturilor de munca dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna ziua ! varog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:1). nepoata mea a fost incadrata in martie 2015 ca asistent medical generalist la un cabinet ... (vezi toată discuția)
Cerere demisie...nelamuriri Ideea este : trebuie sa plec din aceasta firma. Am scris demisia. A vazut-o patroana...apoi s-a exprimat in felul urmator: inseamana ca de aici o sa pleci cu ... (vezi toată discuția)