avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de comodat[autentificare,legalizare] - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de comodat[autentificare,legalizare] - ajutorul pentru incalzire

am un contract de comodat pentru 2 camere care nu este legalizat la notar dar in baza acestui contract am putut sa-mi trag gaze si sa instalez o centrala,deci contractul de la gaze este pe numele meu,intrebare este obligatoriu ca,contractul de comodat sa fie legalizat la notar?
am fost sa mi se acorde ajutor de incalzire dar la primarie mi-au spus ca nu se poate pentru ca s-a schimbat legislatia de anul trecut si acum trebuie legalizat la notar.[anul trecut am beneficiat de ajutor de incalzire fara a avea contractul legalizat]
poate sa-mi spuna cineva baza legala pentru cererea angajatului primariei?
multumesc
Corsin a scris:

Imi pare bizar comodatul intre persoane fizice !


Ati imprumutat vreodata un lucru al dvs. unui vecin / prieten pentru a se folosi de el, urmand sa va restituie lucrul dupa ce termina treaba pentru care l-a imprumutat?

Acesta este un imprumut de folosinta numit si CONTRACT DE COMODAT

art. 1560 c. civ. "Comodatul este un contract prin care cineva IMPRUMUTA altuia un LUCRU spre a se servi de dansul, cu indatorire de a-l inapoia".

Legea nu zice ca "cineva"-ul asta trebuie sa fie blond, schiop, orb, ciung, persona fizica sau juridica, asa incat nici noi nu trebuie sa distingem (ubi lex non distinquit nec nos distinquere debemus).

Contractul de comodat se incheie prin simpa REMITRE a lucrului (dare a lucrului), chiar fara sa fie trebuinta de vreun inscris si cu atat mai putin de vreun inscris facut la notar, pentru inchierea valabila a contractului.

Contractul se incheie VALABIL prin simpa remitere a lucrului (contract real si nu solemn)

Partile pot redacta un inscris sub semnatura privata pentru PROBA contractului. (ad probationem si nu ad validitatem).

De ce inventeza functionarii nostri noi reguli de drept stiute de la romani incoace? Nu ma intrebati ca nu stiu sa va raspund.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
romascanu, moderator
Te inseli, sigur! domnule Corsin
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
anonimiu, utilizator
Perfect adevarat,birocratia ne omoara.In considerarea faptului ca este interesul dvs.sa beneficiati de ajutorul de incalzire,va recomand sa solicitati unui notar legalizarea contractului,costul legalizarii fiind sub valoarea totala a cuantumului ajutorului de care o sa beneficiati.Daca tineti neaparat la principiile dumneavoastra,solicitati functionarului in cauza sa va indice temeiul legal al solicitarii sale(ar fi indicata o sesizare in scris in acest sens insa,pana la obtinerea raspunsului expira temenul de depunere a cererii de solicitare a ajutorului banesc).
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
ContSters145448, utilizator
pentru ca un contract sa fie autentificat de notarul public, trebuie ca partile contractante sa fie prezente personal sau prin mandatar si sa semneze in fata notarului. probabil cei de la primarie vor sa se asigure ca partile stiu despre ce e vorba, ca au fost in cunostinta de cauza cand au semnat contractul de comodat si mai ales ca este intre parinti si copii, parintii nu au stiut ce semneaza sau a semnat altcineva in locul lor, doar ca sa beneficiati de sumele pentru ajutorul de incalzire. foarte multe institutii trimit oamenii la notar pentru incheierea contractelor de comodat in forma autentica cand este vorba sa beneficieze omul de ceva; ex. banii din fondurile europene, la vama cand treci cu un autoturism care nu este al tau, etc. oricum, dupa noile modificari un contract de comodat costa minim 186 ron (sa nu fie cat ajutorul la incalzire).
OUG 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece este abuziva si discriminatorie !

Eu sunt o ‘consumatoare vulnerabila’, termen care este definit in OUG 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece Publicata in Monitorul Oficial nr. 629 din 5 septembrie 2011 la art.6, alineat a) si am locuinta de domiciliu [ adresa din buletin] cu acordul persoanei la o prietena [proprietara acelui imobil] fara contract de comodat sau de inchiriere, pt ca nu mi s-a cerut nici o plata [in bani sau de oricare alta natura].
Statul ma obliga sa inchei un contract de inchiriere [art.6, alineat i) ] pt ca contractul de comodat nu este stipulat in ordonanta ca fiind o forma ‘legala’ de locuit intr-o locuinta, desi contractul de comodat este recunoscut, legiferat, reglementat de Noul Cod Civil si pt ca nu sunt un membru de familie al proprietarului ca sa poata sa ma imputerniceasca asa cum mi s-a spus de la ghiseul Serviciului Public de Asistenta Sociala din sibiu.
O data: sunt obligata sa fac ceva ilegal [si anume sa inchei un contract de inchiriere, asa cum am fost informata la ghiseu], deci ceva ilegal pt ca nu prezinta o stare DE FAPT, o realitate si in al 2-lea rand: pot sa ma consider discriminata pt ca , desi sunt o ‘persoana vulnerabila’, nu pot beneficia in alte conditii [decat prin incheierea unui contract de inchiriere] de ajutorul de caldura. #-o
Va rog, nu stiu cum sa procedez … are vreo importanta ca nu sunt ruda cu proprietara sau la ce se refera de fapt 'ori alt membru de familie major si legal imputernicit de proprietarul locuintei' ? multumesc!

Alte discuții în legătură

Acordarea ajutorului pentru incalzire cu energia electrica andreeavenetopol andreeavenetopol Locuiesc in apartamentul mamei mele, doar eu, sotul si copilul. Venitul familiei este 1805 lei total. Noi avem o casa pe numele nostru dar nu locuim la acea ... (vezi toată discuția)
Subventie caldura covrigel2004 covrigel2004 Buna Ziua, Se poate sa imi spuneti si mie daca baiatul proprietarului poate fi solicitantul subventiei de caldura?! Deoarece acesta traieste in uniune ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru incalzire persoane ''in chirie'' macrita macrita Buna ziua, Am o casa la tara ,in care am gazduit o familie cu un barbat ,un copil de 3 ani si jumatate si o bunica. Toti cei trei au domiciliul trecut un ... (vezi toată discuția)