avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Sotul meu a fost infiat in urma cu mai multi ani cu toate drepturile de mostenire de o matusa si sotul ei de atunci. Dupa cativa ani parintii lui adoptivi au divortat apartamentul ramanand tatalui adoptiv care apoi s-a recasatorit cu o alta femeie (care avea la randul ei doi copii mari). La inceputul lunii trecute tatal adoptiv al sotului meu a decedat- sotul meu a aflat asta abia astazi cand a fost cautat de sotia decedatului. Aceasta i-a spus ca se va fixa o data la notar pt succesiune si ca va avea si sotul meu o mica parte de acolo ''cat de mica ii buna si aia, ca sotul meu mi-a facut o donatie inainte sa moara''. I-a mai spus ca va trebui sa contribuie si el cu o parte din bani cand se face succesiunea.
As dori sa stiu daca tatal adoptiv putea intr-adevar sa-i doneze sotiei lui o parte din apartament inainte sa moara si cata parte mosteneste sotul meu din acel apartament el fiind singurul copil al decedatului? A cata parte din bani trebuie sa puna sotul meu cand se face succesiunea?


Donatia, in caz ca excede rezerva succesorala, poate fi ataca , in termen de 3 ani de la decesul autorului, numai de catre mostenitorii ce sunt rezervatari ( descendenti, parinti, sot supravietuitor).

Actiunea pentru reductiunea liberalitatii excesive este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului.

Actul de donatie este revocabil si in cazurile strict si limitativ prevazute de lege : survinienta de copil ( revocarea este una de drept ) , acte capitale calomnioase , delicte , cruzimi , refuzul de alimente , neexecutarea unei sarcini .

Asadar, pentru a evita o situatie confuza , va recomand sa fiti asistat de catre un avocat, in momentul procedarii la dezbaterea succesiunii , respectiv a iesirii din indiviziune.


Succes.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - excludere sot supravietuitor de la partea sotiei decedate tiberiu_b tiberiu_b Buna seara, Caz concret: sot + sotie, 1 copil si un apartament dobandit de cei doi soti in timpul casatoriei sotia a decedat... jumatatea din ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)