avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 autorizare PFA pt activitati in domeniul ...
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

autorizare PFA pt activitati in domeniul invatamintului?!

Vreau sa desfasor o activitate in domeniul invatamintului privat, mai precis sa predau limbi straine la adulti. Atat codul vechi, cit si cel nou prevad astfel de activitati, CAEN nou 855, mai xact 855, insa la primarie mi s-a spus ca toate actiovitatile din domeniul invatamintului sunt excluse potrivit legii 300. Eu n-am gasit aceasta lege si v-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea confirma, eventual cu textul din lege ce prevede aceasta excludere.

Mi-ati putea spune cum as putea reglementa situatia mea financiara in cazul in care nu pot obtine autorizarea PFA?
La administratia financiara mi s-a spus ca pot fi luata in evidenta, doar pe baza unei autorizatii, pe care nu stiu insa de unde as putea-o obtine.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: alina_frch , utilizator 13:59, 19 August 2011
Va multumesc pentru raspuns. Eu am gasit in cadrul CAEN codul corespunzator "altor activitati din domeniul invatamintului", insa mi s-a spus la primarie ca activitatile din domen. invatam. sunt exceptate de la aceasta lege. Intrebarea mea ramine, daca aceste activit sunt intr-adevar exceptate de la legea 300? Cum as putea afla acest lucru? Si in cazul in care sunt exceptate, atunci care lege reglementeaza aceste activitati (predare cursuri la adulti).
art.5 din Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent ,prevede
Pot desfasura activitati economice in mod independent sau in cadrul asociatiilor familiale persoanele fizice care indeplinesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
a) au implinit varsta de 18 ani, in cazul persoanelor fizice ce solicita autorizarea pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent si a persoanelor fizice care au initiativa constituirii asociatiei familiale, respectiv varsta de 16 ani, in cazul membrilor asociatiei familiale;
b) starea sanatatii le permite desfasurarea activitatii pentru care se solicita autorizatia;
c) au calificarea - pregatire profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala -, necesara pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia;
d) nu au fost condamnate penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
e) indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului, protectiei muncii si apararii impotriva incendiilor si cerintele reglementarilor specifice protectiei consumatorului pentru activitatea desfasurata, precum si normele de calitate a produselor si serviciilor puse pe piata.
Din punctul meu de vedere,daca indepliniti conditiile prevazute de art.5,va fost refuzata infiintarea PFA-ului in mod nejustificat.Am citit legea si nu am gasit o asemenea exceptie!
Art. 20
(1) Respingerea cererii de autorizare si refuzul inregistrarii in registrul comertului in mod nejustificat, precum si masura anularii autorizatiei pot fi contestate in instanta, in conditiile legii.
Alta solutie ar fi sa depuneti declaratie fiscala pe veniturile obtinute din activitatea dumneavoastra ,impozitarea facind activitatea dumneavoastra legala .
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2008
ALICE STRECHEANU, Avocat
Va multumesc pentru raspuns. Eu indeplinesc conditiile enuntate mai sus, insa cu toate acestea mi s-a spus ca activitatile din domeniul invatamintului sunt exceptate de la legea 300. Daca dumneavoastra cunoasteti legea 300 si spuneti ca nu ati gasit nici o exceptare a acetui tip de activitati, nu-mi ramine decit sa ma adresez din nou primariei. ceea ce ma pune totusi pe ginduri este faptul ca si la administratia financiara mi s-a spus acelasi lucru, prinvnd excepterea, deci ceva tot nu este foarte clar.
Este vorba ca PFA nu se poate preda .... de aceea sustin cei de la Primarie ca nu va pot da autorizatie.
:-/ Codul fiscal art 141 alin 1 litera h vorbeste despre meditatiile acordate in particular de catre cadrele didactice...
Atunci vine fireasca intrebare: un PFA de ce n-ar putea avea ca activitate alte forme de invatamant, ca mie in scapa?.
Ultima modificare: Duminică, 13 Aprilie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Intrebare despre pfa vassil67 vassil67 doresc sa ma autorizez ca persoana fizica si nu stiu cum sa fac incadrarea in cod CAEN. Am cumparat un soft de la o firma autorizata romaneasca pentru ... (vezi toată discuția)
Ajutor ADRIANAH ADRIANAH AM SI EU P RROBLEMA: SUNT PF SI DESFASOR ACTIVITATEA DE \"COAFURA SI ALTE ACTIVITATI DE INFRUMUSETARE\" - COD CAEN 9602. INTREBAREA MEA ESTE: CE COD CAEN ... (vezi toată discuția)
Va rog...un sfat! miha35 miha35 Salut mai intai pe toata lumea de pe acest forum...unde m-am inregistrat si eu azi!Am nevoie de un sfat specializat.Sotul meu si cei doi frati ai lui sunt ... (vezi toată discuția)