avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante fost proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante fost proprietar

Am achizitionat un apt recent si la prima intalnire cu administratorul am fost informat ca fostii proprietari au o "restanta" de 356 de m3 apa rece. Cel mai probabil, au dat indexul "din burta" si au mers asa tot timpul.
Per total, restanta pe luna Nov - care le apartine in totalitate - se ridica la 1550 RON.
Dupa multe discutii amiabile, accestia refuza inca plata pe motiv ca au adeverinta de la asociatia de prop cum ca nu au restante. Adeverinta a fost necesara la notariat pentru ctr de vanzare-cumparare si cel mai probabil ca au obtinut-o cu "hai ma nene".
Au venit si ei sa vorbeasca cu administratorul si acum aud lucruri diferite - ei spun ca nu platesc nimic, administratorul spune ca ii asteapta sa plateasca.
In cazul in care nu se va plati aceasta datorie si implicit nici cea pe Decembrie, care tot lor le apartine, am castig de cauza la un eventual proces?
Ma gandesc ca in baza declaratiei pe proprie raspundere cum ca se obliga sa nu lase imobilul cu restante - declaratie scrisa in ctr de vanzare-cumparare nu am cum sa pierd in instanta.

Ce ma sfatuiti?

Cel mai recent răspuns: KinDreD , utilizator 18:52, 1 Februarie 2011
Si da...si nu.
Nu, pentru ca noul proprietar trebuia sa stie, ca doar nu vine de pe Marte, sa-l fi pus pe vechiul proprietar sa-si citeasca indecsii la apa si sa-i duca la administrator, iar acesta in prezenta celor doi sa poata macar aprecia, cu caietul de indecsi in fata daca vor fi probleme la calculul apei si ca vechiul proprietar are (nu are) de platit apa in exces.

Da, pentru ca atunci cand i-ati eliberat adeverinta trebuia sa-i fi cerut sau chiar sa-i fi verificat indecsii la apa. Se stie ca sunt vanzatori de apartamente care lasa lucrurile incurcate si administratorii trebuie "sa stranga mizeria dupa ei", adica sa se certe cu noii proprietari.

Eu, una, m-am invatat minte si in acest sens sfatuiesc administratorii, atunci cand elibereaza asemenea adeverinta
- sa nu marsheze la "graba" vanzatorului", ci sa mearga cu el in apartament, sa-i citeasca indecsii la apa si la caldura, sa faca o socoteala sumara si, daca se dovedeste ca are de plata o cantitate mare de apa sa nu elibereze aceasta adeverinta decat dupa ce achita diferenta de apa, evident consumata in trecutul mai mult sau mai putin indepartat, deci este o restanta.
- sa scrie pe adeverinta ca respectivul nu are restante referitor la luna.....cutare (luna listei afisata la avizier), ca adeverinta este valabila 15 zile de la data emiterii si ca asociatia nu raspunde de cotele de intretinere neachitate de catre vanzator, cote aferente lunilor urmatoare acelei adeverinte.

In felul acesta administratorul nu mai are "dureri de cap". Fiti vigilenti si cautati sa va prezervati linistea dv. si a cumparatorului astfel avizat!
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
elga50, moderator
elga50 a scris:
Da, pentru ca atunci cand i-ati eliberat adeverinta trebuia sa-i fi cerut sau chiar sa-i fi verificat indecsii la apa.

De unde aceasta obligatie? ziceti ca "Se stie ca sunt vanzatori de apartamente care lasa lucrurile incurcate", dar de unde si pana unde sa fie asta problema administratiei?
Nu este o obligatie stricto senso, ci o masura preventiva pentru a evita scandalurile ulterioare cu cumparatorii.
Cumparatorii se trezesc dupa o luna, doua ca au de plata apa consumata de vechii proprietari cu zecile de mc. si vin cu scandal la administrator, ca ei nu platesc nimic, ca e treaba asociatiei...etc.
Scriu destui cumparatori aici, pe forum, ca ei au cumparat cu adeverinta data cum ca vechii proprietari nu au restante si ca, uite, acum le apar nu stiu ce sume de plata si ei nu platesc...si ca e treaba asociatiei cum ii forteaza pe vechii proprietari sa plateasca....ca si cum asociatia e raspunzatoare sa-l pazeasca si sa-l "popreasca" pe "vechiul"......
floridobran a scris:
Considerati ca asociatia de proprietari este raspunzatoare pentru aceasta situatie creata intre fostul proprietar si actualul proprietar?

Deci raspunsul este NU. Ca ar fi bine cumva, ca se poate evita, ca x sau ca y, este alta treaba. Vorbim de o situatie deja consumata.
Doresc un raspuns conform legii in vigoare.

Alte discuții în legătură

Datorie la intretinere de la proprietarul vechi! rusucat rusucat Buna ziua, Ma numesc Rusu Constantin, sunt din Piatra Neamt si va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune: Acum 2 luni am achizitionat prin Prima Casa un ... (vezi toată discuția)
Probleme cu presedinta asociatiei de proprietari si cu administratora blocului Minca_Sorin Minca_Sorin Buna seara, Pe data de 2 aprilie 2015 m.am mutat in apartamentul cumparat,am citit apometrele si le.am depus in cutia postala aferenta doamnei ... (vezi toată discuția)