avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna & preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna & preaviz

Buna ziua,
as avea o nelamurire. Sunt in preaviz - de 30 de zile, desi nu detin functie de conducere, dar atatea zile am trecute in contractul de munca, si am mari dubii daca este legal sau nu. Am semnat cand m-am angajat, desi stiam ca in mod normal sunt 15 zile. Contabila noastra mi-a dat o explicatie foarte ciudata: inseamna ca sunt considerata detinatoarea unui post de conducere. Serios?!? Conform incadrarii mele COR sunt in grupa 4, restul colegilor in 2. Ar fi aberant.
Problema de fapt este ca mai am neefectuate vreo 9 zile de concediu de odihna. La intrebarea mea, daca primesc contravaloarea acestora in bani, aceeasi contabila mi-a spus, ca nu se mai poate din moment ce deja sunt in preaviz, deja mi-am dat demisia. Ok, inteleg ca nu imi pot lua zilele de concediu pe perioada preavizului, dar asta inseamna ca le pierd din simplul motiv ca nu le-am solicitat inainte de a-mi da demisia?? :confused:
Cel mai recent răspuns: ch_mi , utilizator 15:54, 2 Mai 2008
1. ref. preaviz, dvs. decideti daca va deranjeaza sau nu sa stati 30 de zile in loc de 15. In cazul dvs., neavand subordonati nu aveti functie de conducere- pe cine conduceti, calculatorul?:))
2. CO-pai nu e logic ca fie il efectuati, fie nu il efectuati si se compenseaza?? Dvs. alegeti daca doriti sau nu sa il efectuati, dar trebuie sa aveti in vedere ca firma nu e obligata sa va aprobe cererea de CO, cand doriti dvs. Mai bine depuneti direct cerere de compensare in bani a CO neefectuat pana la data incetarii CIM.
Si daca va grabiti sa plecati spre locuri mai calde, discutati cu conducerea si spuneti-le scurt pe doi ca clauza de 30 de zile e ilegala si abuziva si ca doriti sa plecati cand expira 15 zile, si ca daca nu va respecta drepturile veti face reclamatiile binemeritate.;)
sunt de acord cu cele spuse de Diana =D>=D>
Se poate acorda CO, in perioada de preaviz, daca dvs ati fi fost programat sa efectuati CO pe anul 2008 exact in aceasta perioada (vezi art 143 din codul muncii)
Cat priveste "Cererea de compensare in bani a CO", aceasta nu este necesara intrucat indemnizatia aferenta este drept salarial si se plateste ca atare de catre angajator. (Ar insemna sa faceti cerere si pentru acordarea salariului pentru perioada lucrata???)
Orice neintelegeri aparute intre angajat si angajator se pot rezolva,solutiona pe cale amiabila.Va sugeram o astfel de abordare si credem in eficienta acesteia.
Mare atentie cand plecati de tot din firma, ce scrie pe fisa de lichidare !
In conditiile in care o persoana lucreaza la un patron cu 2 angajati cum se procedeaza pentru depunerea cererii pentru concediul de odihna?Se da patronului?Intreb pentru ca patronul pana acum a refuzat timp de 3 ani sa acorde concediu de odihna sau sa acorde contravaloarea acestuia iar atunci cand s-a pomenit cu un concediu medical in mana l-a rupt. Persoana se gandeste sa demisioneze,trebuie mai intai sa ceara contavaloarea CO si apoi sa depuna preavizul?Apropo, preavizul se face in scris si se inmaneaza cui?patronului?Daca il rupe si apoi sune ca nici nu a existat acest preaviz?Sunt multe nelamuriri legate de acest caz pe care sper sa ne ajutati sa le rezolvam.multumesc.

Alte discuții în legătură

Daca mi-am dat demisia... Cezar66 Cezar66 Am lucrat timp de 6 luni la un patron,iar de curand mi-am dat demisia.As dori sa stiu daca pentru perioada de lucru,nu mi se cuvine nici o zi de concediu ... (vezi toată discuția)
Preaviz si c.o. Viovas Viovas Buna ziua. Am o cerere de concediu de 10 zile de concediu aprobata, pentru perioada 06.10 - 24.10. dar azi, daca imi depun demisia cu preaviz si angajatorul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat madi33 madi33 Am fost angajat 2 ani si 8 luni din care mi-am luat concediu de odihna 5 zile, urmeaza ca la sfarsitul lunii august sa plec din firma.Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)