avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna & preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna & preaviz

Buna ziua,
as avea o nelamurire. Sunt in preaviz - de 30 de zile, desi nu detin functie de conducere, dar atatea zile am trecute in contractul de munca, si am mari dubii daca este legal sau nu. Am semnat cand m-am angajat, desi stiam ca in mod normal sunt 15 zile. Contabila noastra mi-a dat o explicatie foarte ciudata: inseamna ca sunt considerata detinatoarea unui post de conducere. Serios?!? Conform incadrarii mele COR sunt in grupa 4, restul colegilor in 2. Ar fi aberant.
Problema de fapt este ca mai am neefectuate vreo 9 zile de concediu de odihna. La intrebarea mea, daca primesc contravaloarea acestora in bani, aceeasi contabila mi-a spus, ca nu se mai poate din moment ce deja sunt in preaviz, deja mi-am dat demisia. Ok, inteleg ca nu imi pot lua zilele de concediu pe perioada preavizului, dar asta inseamna ca le pierd din simplul motiv ca nu le-am solicitat inainte de a-mi da demisia?? :confused:
Cel mai recent răspuns: ch_mi , utilizator 15:54, 2 Mai 2008
1.Trimiteti demisia prin posta cu recomandata si confirmare de primire ca sa aveti dovada comunicarii ei catre societate. Patronul nu are decat sa rupa demisia transmisa astfel, dvs. aveti dovada ca i s-a transmis. Pastrati cartonasul cu confirmarea de primire de la posta.
2.Nu e necesare o cerere de achitare a c-val CO neefectuat, dar e utila ca proba in instanta pentru a dovedi reaua credinta a angajatorului, care nici nu v-a permis sa efectuati CO, nici nu v-a achitat c-val acestuia.
3. Pentru recuperarea CO necompensat in bani pe ultimii 3 ani, actionati in instanta angajatorul, nu pare ca o solutionare amiabila este posibila cu o astfel de persoana.
4. Puteti demisiona si fara preavizul de 15 zile, conform dispozitiilor Codului Muncii- intrucat in cazul dvs. angajatorul nu si-a respectat obligatiile legale si contractuale - privind CO si CM.
ch_mi a scris:

In conditiile in care o persoana lucreaza la un patron cu 2 angajati cum se procedeaza pentru depunerea cererii pentru concediul de odihna?Se da patronului?Intreb pentru ca patronul pana acum a refuzat timp de 3 ani sa acorde concediu de odihna sau sa acorde contravaloarea acestuia iar atunci cand s-a pomenit cu un concediu medical in mana l-a rupt. Persoana se gandeste sa demisioneze,trebuie mai intai sa ceara contavaloarea CO si apoi sa depuna preavizul?Apropo, preavizul se face in scris si se inmaneaza cui?patronului?Daca il rupe si apoi sune ca nici nu a existat acest preaviz?Sunt multe nelamuriri legate de acest caz pe care sper sa ne ajutati sa le rezolvam.multumesc.

1. Cererile de concediu se depun la angajator.
2. Din punct de vedere procedural, legea impune salariatului o singura conditie de ordin formal si anume sa instiinteze angajatorul despre hotararea sa de a denunta contractul.
Exista mai multe modalitati de instiintare , si anume : inregistrarea in registrul de intrare-iesire al angajatorului, prin scrisoare recomandata la sediul angajatorului.
Potrivit art.79 alin.8 din Codul Muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz numai in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Salariatul nu este obligat sa-si motiveze demisia, dar manifestarea sa de vointa in acest sens trebuie sa fie clara, precisa, lipsita de echivoc.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul angajatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de proba.
Va multumesc frumos,este un caz controversat,s-a inceput cu un contract individual de munca care exista dar care nu se stie de cine a fost semnat pentru ca persoana de care vorbim nu a semnat niciodata contr.individual de munca si nici un ştat pana in prezent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca mi-am dat demisia... Cezar66 Cezar66 Am lucrat timp de 6 luni la un patron,iar de curand mi-am dat demisia.As dori sa stiu daca pentru perioada de lucru,nu mi se cuvine nici o zi de concediu ... (vezi toată discuția)
Preaviz si c.o. Viovas Viovas Buna ziua. Am o cerere de concediu de 10 zile de concediu aprobata, pentru perioada 06.10 - 24.10. dar azi, daca imi depun demisia cu preaviz si angajatorul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat madi33 madi33 Am fost angajat 2 ani si 8 luni din care mi-am luat concediu de odihna 5 zile, urmeaza ca la sfarsitul lunii august sa plec din firma.Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)