avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitate procesuala activa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitate procesuala activa

Un succesor legal declara la notar ca este unicul fiu al lui de cujus, desi mai are frati si obtine un certificat de mostenitor unic.
Intr-o actiune in constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor pentru cauza ilicita si imorala, reclamantul trebuie sa dovedeasca faptul ca a acceptat succesiunea in termenul de optiune succesorala pentru a avea calitate procesuala activa? Ii va cere instanta sa faca aceasta proba, sau e suficienta dovada legaturii de rudenie ce-l recomanda ca succesor?
Cel mai recent răspuns: C. Maria , utilizator 20:56, 2 Februarie 2011
Am fost martor intr-un astfel de proces. Este adevarat ca trebuie facuta dovada acceptarii succesiunii in termenul de optiune succesorala. Insa nu a fost necesara prezentarea unei declaratii notariale in acest sens. Prin declaratia de martor , instanta a luat act ca ceilalti mostenitori legali au acceptat succesiunea tacit, prin participarea directa ( financiara) la parastasuri, prin intrarea in posesia unor bunuri mobile ce au apartinut defunctului : o masa, o plapuma, bibelouri ( va exemplific relatandu-va de fapt situatia reala). Sentinta instantei a fost de anulare a certificatului de mostenitor, emis . in faza de recurs ce trei mostenitori s-au inteles...cel care a abuzat i-a despagubit pe celilalti doi si situatia s-a incheiat amiabil.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu probleme C. Maria C. Maria Incerc sa redau succint datele problemei: avem o mostenire legala in urma mamei decedate; 5 succesori legali; unul din succesori, fara stiinta celorlalti, ... (vezi toată discuția)
Optiune succesorala vs. dezbatere succesorala Pilu Pilu Buna seara. Nu am o speta anume, dar ma intriga faptul ca nu inteleg un lucru si as aprecia daca cineva m-ar lamuri. Urmaresc cu interes postarile si ... (vezi toată discuția)