avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incalcare proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incalcare proprietate

Am o problema destul de ciudata . Acum 4 ani am cumparat o casa avand curte comuna cu vecinul din spate . Toate actele sunt ok , au fost verificate de o cunostinta notar ,dar nu am stat sa masor terenul in realitate. In perioada aflata intre semnarea contractului de vanzare cumparare si termenul de eliberare a locuintei vecinul (politist) s-a certat cu vanzatorul (om batran) si si-a mutat gardul cu vre-o doi metri mai in fata , largindu-si curtea personala in dauna zonei comune . Cand am vazut asta m-am uitat pe acte , am pus mana pe ruleta si am vazut ca vecinul se afla cu vre-o 2.5 m pe terenul meu cu gardul si 1m cu casa !!! .Casa lui , spre deosebire de a mea nu are acte , autorizatii -sau daca are ce este in acte nu corespunde cu terenul . L-am confruntat , l-am lamurit (m-am lamurit - a facut-o din cauza ca-si aducea aminte ca prin copilarie cam pe-acolo era gardul lui #-o , dar prin acte nu i-a trecut prin cap sa se uite :O ), am asteptat sa-si mute gardul , pauza... trei ani .De curand a avut pretentia sa-mi repar burlanul aflat acum in curtea lui din cauza mutarii gardului . Chestia asta mi-a pus capac . As vrea sa stiu ce pateste daca-l dau in judecata , eventual cat ar tine procesul (grosso modo ) si poate ceva indicatii cum as putea sa ma protejez . Va dati seama, este un tip iresponsabil , si s-a certat cu toti cei cu care a locuit in curte (batranul - terorizat si-a dat casa foarte ieftin , chiriasul meu - pe care l-a amenintat cu bataia ,iar acum cu mine )
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 00:20, 1 Mai 2008
Din textul pe care l-am citit, in care se aminteste de "alee de acces" am presupus ca este vorba despre servitutea de trecere a vecinului pe terenul dumneavoastra, insa nu am vazut exact ce acte are vecinul pe teren.
Am inteles ca dumneavoastra ati cumparat 97 m.p., diferenta pana la 240 m.p., presupun ca apartine vecinului.
Dupa parerea mea, nu se impune actiune in granituire, ci actiune in revendicare si ridicarea gardului.
NU se pune problema infractiunii de tulburare in posesie. Oricum, termenul pentru depunerea plangerii penale este de 2 luni de la data savarsirii faptei. In situatia dumneavoastra, ar fi trebuit sesizate autoritatile in momentul ridcarii constructiei. Si asa puteti face sesizare la Primarie pentru a verifica daca vecinul are autorizatie de constructie pe casa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Am inteles . Ar mai fi de intrebat daca eu continui sa-l tolerez risc sa-mi pierd dreptul pe teren din cauza ca nu am facut plangere in termen de x ani sau ceva asemanator ?
Vecinul are casa construita prin anii 90 si am inteles ca pe atuni era o problema cu legislatia ... era la moda sa nu fie respectata/aplicata .Asta ce inseamna pentru el azi ? Cat e de mare amenda, ca de demolare nu poate fi vorba , nu e cetatean obisnuit , e ofiter de politie :P .
Multumesc foarte mult , va urez Paste fericit.
Si ofiterul de politie este un cetatean ca oricare altul, cu aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti cetateni. Tocmai, ca ar trebui sa respecte altfel legile decat "cetatenii obisnuiti", pentur ca rolul lor este sa ne protejeze de cei care nu respecta legile. Este bine sa discutati cu el si sa-i spuneti ca nu i-ar conveni sa faceti o sesizare la superiorul lui. Pentru ei conteaza foarte mult un dosar "curat"...
Daca il amendeaza, nu va "incalzeste" cu nimic. Trebuie sa-i cereti sa va despagubeasca pentru terenul ocupat.
Teoretic, ar putea sa va opuna uzucapiunea de 30 de ani.
Totusi, este bine sa ajungeti la o intelegere intre vecini...
Multumesc, am sa-i propun doar sa-si mute gardul pe linia din acte "amenitandu-l" ca daca nu o face o sa-mi plateasca despagubiri pe terenul ocupat cu casa . Mai mult de atat nu pot sa cedez.
"Propuneti-i", dar in scris: faceti-i o notificare scrisa, prin scrisoare recomnadata cu confirmare de primire. NU ar strica sa fie redactata de un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obstructionarea accesului la casa a autovehicolului HeniuV HeniuV In primul rand scuze, am scris autovehicol, in loc de autovehicul. E putin complicat, dar sper sa ma ajutati. Suntem trei proprietari. Accesul la drumul de la ... (vezi toată discuția)
Servitutea de trecere NeamtuAurel NeamtuAurel Doresc sa actionez in judecata vecinii pentru servitutea de trecere,insa cum pot sa fac ca in aceasta judecata instanta sa aiba si o alta varianta in cazul ... (vezi toată discuția)
Blocare acces erika2008 erika2008 buna ziua, am urmatoarea situatie: s-a blocat accesul catre o parcela de teren care imi apartine, in fapt proprietarul parcelei vecine ridicand un gard care ... (vezi toată discuția)