avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... nu mai vreau sa mai platesc la pensie si sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

nu mai vreau sa mai platesc la pensie si sanatate

buna ziua. solicit si eu o lamurire, ca desi am citit mai multe postari, mai mult am ametit. va rog sa-mi raspundeti, ca daca am cotizat la pensii aprox. 30 de ani, si la sanatate la fel ,(mai putin ultimi 5 ani, ca dupa ce s-au separat de pensii, nu au avut bunavointa sa ma instiinteza ca tre' sa platesc in alta parte, dar asta e alta poveste)iar acum pur si simpul sunt scarbita si nu mai vreau sa mai cotizez, vreau sa trec pe privat, sunt obligatorii aceste cotizatii? pana acum cotizatiile au fost la norma de venit, si pe ultima perioada a existat si o decizie de suspendare a activitati pe termen nelimitat, pe motiv de mutare a domiciliului, inclusiv al atelierului.nu stiu cum o fi la dumneavoastra dar la noi dupa ce ma obliga sa platesc la sanatate pe 2005 (restanta) 202 lei cotizatia si 420 majorari si penalitati, m-as cam tot duce....sa nu mai aud de statul roman si aberatiile pe care le intalnesti la tot pasul.X-(. va multumesc mult.
Este vorba de 8088 lei venit brut sau venit net?
Venit brut.
Art.6, alin(1) pct 4 din L263/2010.
Mnemosyne a scris:

In urma adoptarii directivei serviciilor de catre PE, va puteti deschide PFA in tari UE... platind acolo contributiile aferente, sau va puteti deschide o afacere in tara respectiva...

Ce directiva este aceea? E recenta?
Dupa stiinta mea, contributia la sanatate o platesti in statul unde ai domiciliul. Iar ca sa iti deschizi PFA in alt stat UE, nu trebuie sa ai sediul in acel stat? Singura exceptie pe care o stiu ar fi Cipru, dar si acolo tot sunt costuri, ca sa platesti un administrator pt. formalitati, daca nu locuiesti acolo.
Din ce stiu eu:
Initial s-a numit "directiva Bolkestein" (13-16 februarie 2006). A avut 600 amendamente inca de la inceput... majoritatea din partea sindicatelor ce doreau protectia (sociala) a muncitorilor din tarile vestice.
Cu toate acestea... puteti primi vize in mai multe tari din Vest, cu scop lucrativ, daca va declarati ca PFA si va angajati sa platiti toate contributiile aferente... sau viza de investitor, daca deschideti o afacere acolo, existand obligativitatea de a dispune de o suma considerabila, depusa intr-un cont bancar deschis in tara respectiva. Ulterior, puteti opta pentru statutul de "cetatean roman cu domiciliul in strainatate", moment in care nu veti mai plati contributii statului roman... pentru ca va veti desfasura activitatea numai acolo...
Daca va desfasurati activitatea si aici si acolo, probabil ca veti plati contributii in ambele state pe baza facturilor/chitantelor emise.
Regimul de PFA este similar cu cel din Romania... inchiriere/posesie spatiu pentru desfasurarea activitatii, inregistrare la Fisc, dovada platii contributiilor sociale.


[ link extern ]

În conformitate cu dispoziţiile art.34 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2006 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobată prin Legea nr.248/2005, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români cărora autorităţile statului pe teritoriul căruia se află le-au aprobat stabilirea domiciliului, pot depune cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple în care să se menţioneze ţara de domiciliu.
Acte necesare pentru aplicarea în paşaportul simplu a menţiunii privind stabilirea domiciliului în străinătate sau pentru eliberarea unui paşaport simplu, cu menţiunarea statului de domiciliu:
- paşaportul simplu, precum şi fotocopia filei informatizate şi, după caz, a filelor în care sunt aplicate menţiuni cu privire la dobândirea dreptului de şedere pe teritoriul acelui stat;
- dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului precum şi, după caz, a tarifului suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu în regim de urgenţă sau aplicarea menţiunii în paşaportul simplu în regim de urgenţă;
- certificate de stare civilă, în original şi fotocopie;
documente eliberate de autorităţile statului de domiciliu, în original şi fotocopie, împreună cu traducerea în limba română, din care să rezulte una din următoarele situaţii:
►a dobândit un drept de şedere pentru o perioadă de cel puţin un an sau, după caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv.
►a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificării familiale cu o persoană care domiciliază pe teritoriul acelui stat.
►a dobândit un drept de lungă şedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv.
►a dobândit cetăţenia statului respectiv.
►a dobândit un drept de munca ori este inscris intr-o institutie privata sau publica cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesionala.
►este posesor al unui certificat de inregistrare ori al unui document care atesta rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic european eliberat de autoritatile competente .
- două fotografii color recente identice, cu dimensiunile 35 x 45 mm.




Alte discuții în legătură

P.f.a.-uri sunt obligate sa plateasca pensiile? lupearobertmihai lupearobertmihai As dori sa stiu daca eu ca PFA sunt obligat sa platesc la casa de pensii, pentru pensia de limita de varsta? (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)