avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de risc maternal

Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau concediu de risc maternal? ce acte imi trebuie ? Multumesc!
Va redau mai jos extrase din actele normative care va intereseaza:
OUG 158/2005
Art. 31. -
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.
OUG 96/2003
Art. 10. -
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.
Art. 11. -
(1) Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(2) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în cele 10 luni anterioare solicitării, pe baza cărora s-a achitat contribuţia de asigurări sociale de stat.
(3) Pentru indemnizaţia de risc maternal nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de stat. Durata concediului de risc maternal reprezintă perioadă asimilată stagiului de cotizare.
(4) Calculul şi plata indemnizaţiei de risc maternal se fac lunar de către angajator, cel mai târziu o dată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna în care se acordă concediul de risc maternal.

Nu medicul de medicina muncii hotaraste daca intrati sau nu in concediu de risc maternal ci medicul curant care va are in evidenta pe perioada sarcinii. Deci nu sunteti OBLIGATA sa intrati in concediu de risc maternal ci aceasta o hotaraste medicul curant, in functie de starea de sanatate a dvs. si a fatului.
Nu stiu de ce s-ar opune cineva pentru ca indemnizatia pentru concediu de risc maternal nu este suportata de angajator.
Eu ma refeream ca sunt obligata sa intru in concediu prenatal, incepand cu saptamana 32 de sarcina, adica sa fie intrerupt concediul de risc maternal si sa intre in vigoare cel prenatal. Asa este? Pot merge cu concediul de risc maternal pana cand nasc? Si abea dupa ce nasc sa beneficiez de cele 126 de zile de prenatal?
Inca o problema: medicul de medicina muncii a cerut angajatorului meu o completare la dosar, si anume fisa riscurilor ceva de genul acesta, act pe care firma angajatoare nu-l are, si drept urmare nu mi se aproba dosarul. Ce pot face in acest caz?
Aceste 126 de zile (cod indemnizatie 08) le puteti lua fie inainte de a naste cu singura conditie sa pastrati 42 de zile pentru dupa nastere, fie le luati integral dupa nastere pe toate cele 126.
Angajatorul trebuie sa intocmeasca actul acela indiferent ca vrea sau nu. De completarea fisei de riscuri se ocupa inspectorul / responsabilul cu protectia muncii.
Inca o intrebare, pentru ca lucrurile vad ca se cam bat cap in cap
Medicul de medicina muncii, mi-a spus ca mi se acorda concediu de risc maternal pana cu 63 de zile inainte de data la care eu ar trebui sa nasc. Ceva gen pana la 25.10.2008. Dupa aceasta data, 25.10. intru obligatoriu in concediu prenatal, intrerupandu-se astfel concediul de risc maternal.
Concluzie: nu pot sta in concediu de risc maternal pana nasc, si nu pot beneficia de toate cele 126 de zile de concediu prenatal dupa nastere decat daca ma prezint la servici pana cand ar trebui sa nasc. Asa este?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2008
ContSters67263, utilizator
V-am mai spus si mai sus: nu dvs. hotarati cand intrati in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate ci medicul curant specialist care va are in evidenta pe perioada sarcinii. Daca ce hotaraste el coincide cu dorintele si calculele dvs., cu atat mai bine. Nu dvs. ii spuneti medicului cand sa va dea aceste concedii. S-ar putea ca sarcina dvs. sa nu permita sa lucrati pana in ultima clipa inainte de nastere (eu va doresc sa fiti sanatoasa si sa fie cum doriti dvs.).

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal AlexandraElena89 AlexandraElena89 Ma aflu in concediu postnatal de 126 zile care se va incheia in 7.08.2016 si am inaintat o cerere catre angajator, impreuna cu adeverinta de la medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna dupa ccc Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua, am anunțat firma unde lucrez ca sunt insarcinata și ca voi prezenta concediu risc maternal imediat după ce termin concediu crestere copil 1. ... (vezi toată discuția)