avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intretinere student sub 25 de ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intretinere student sub 25 de ani

Parintii sunt obligati sa-si intretina copii pana la implinirea varstei de 25 de ani in cazul in care copilul este student la zi?
Cel mai recent răspuns: Taisa , utilizator 11:17, 9 Februarie 2011
Parintii nu sunt obligati sa-si intretina copii pana la 25 ani, chiar daca sunt studenti. Conf. codului fiscal ei pot beneficia de deducere suplimentara din venit ptr acesti copii considerati a fi intretinere, daca copiii nu inregistreaza venituri mai mari de 250 lei lunar (venituri din salarii, alte surse de venit, burse etc)
moralmente, parintii sunt obligati sa-si intretina copiii pana sunt pe "picioarele lor"...
Din punct de vedere legal, numai in caz de divort acest lucru se cere imperativ ( intretinere si sustinere materiala pana la implinirea varstei de 26 de ani, cu conditia sa urmeze cursurile unei scoli), altfel nu se poate obtine numai prin proces. (numai daca copilul cere prin instanta acest lucru)
eu.ro.lex a scris:

moralmente, parintii sunt obligati sa-si intretina copiii pana sunt pe "picioarele lor"...
Din punct de vedere legal, numai in caz de divort acest lucru se cere imperativ ( intretinere si sustinere materiala pana la implinirea varstei de 26 de ani, cu conditia sa urmeze cursurile unei scoli), altfel nu se poate obtine numai prin proces. (numai daca copilul cere prin instanta acest lucru)

Deci daca un copil cere prin instanta acest lucru, atunci parintii pot fi obligati sa-l intretina?
Trebuie a se tine seama de obligatia parintilor de a se ocupa de instruirea, educarea copiilor, care in cazul cursurilor universitare, determina o depasire a varstei majoratului.
Deci, referindu-ne la situatia copilului aflat in continuarea studiilor, am putea spune ca acesta se afla intr-o imposibilitate obiectiva de a muncii, care deriva din necesitatea satisfacerii unor conditii de ordin social, mai precis necesitatea de instruire, care implica atat o pregatire practica cat si teoretica.
De altfel, legiuitorul a statuat exact aceasta obligatie asupra parintelui care nu are in custodie copilul, fiind divortat de celalalt parinte, prin plata unei prestatii periodice sub forma de pensie de intretinere, pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de varsta de 26 ani ai studentului.
marosan emil a scris:

[Deci daca un copil cere prin instanta acest lucru, atunci parintii pot fi obligati sa-l intretina?

Cu privire la modalitatea de obtinere a intretinerii, aceasta se stabileste de catre instanta competenta (judecatoria in raza careia domiciliaza paratul sau creditorul – reclamantul), la cererea creditorului, luand in calcul veniturile cu un caracter permanent realizate de debitor (parinte), precum si posibilitatile concrete ale acestuia din urma. Instanta ar putea stabili o pensie de pana la ¼ din venituri pentru un copil, 1/3 din venituri pentru doi copii, precum si ½ din castigurile din munca, pentru trei sau mai multi copii.
Astfel, in cadrul procesului se vor administra de catre parti probe pentru a fi lamurite toate aceste conditii, instanta putand acorda intretinerea de la momentul introducerii cererii de chemare in judecata, reclamantul putand pretinde cheltuieli de judecata (onorariu avocat, alte asemenea cheltuieli).

Alte discuții în legătură

Pensie alimetara copii majori admin12 admin12 Revin din nou pe acest forum pentru a va cere ajutorul.Am nevoie de un model de cerere pentru obtinerea pensiei alimentare pentru cei doi copii ai mei care au ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copil CatanaNelu CatanaNelu Cei doi copii ai mei au fost incredintati in urma divortului spre custodie fostei sotii si am fost obligat la plata pensiei de intretinere copii, dar pana la ... (vezi toată discuția)
Parintii sunt obligati sa isi intretina copii si pe perioada ... andreeabrd28 andreeabrd28 Parintii sunt obligati sa isi intretina copii si pe perioada studiilor de faculate in conditiile in care studiaza la frecventa redusa? Nu ma raportez doar la ... (vezi toată discuția)