avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional formare profesionala

Salut. Am o problema si as dori sa primesc un sfat de la o persoana autorizata. In urma cu un an sefii mei mi-au propus sa trec de la departamentul productie la cel de automatizari. Precizez ca specializarea mea din facultate e Automatica si Informatica Industriala. Pentru a trece la departamentul automatizari mi s-a propus sa merg in Germania la fabrica mama timp de 6 saptamani unde sa mi se faca o pregatire sau formare profesionala sa zic asa. Inainte de plecare mi s-a inaintat un act aditional care mentiona ca in cazul in care plec in urmatorii 3 ani sa platesc despagubiri de 5000 de euro cat ii costa pe ei scolarizarea mea. Au spus ca asa au calculat ei ca i-ar costa cele 6 saptamani in care voi sta in Germania. Ajuns acolo....surpriza. In cele 6 saptamani mi s-a aratat fabrica, am muncit cot la cot cu cei care trebuiau sa ma invete si culmea in jumatate din timp am stat cu maistrii mecanici care nu aveau cunostinte de automatica si practic am muncit pe baza cunostintelor mele iar in celelalte 3 saptamani mi s-au trasat anumite sarcini de a elobora softuri si proiecte la care am lucrat singur singurel. Nu cred ca ceea ce am facut acolo se poate numi formare profesionala, plus ca nu am primit nici o diploma, nici un atestat, nimic din care sa reiasa ca am fost pregatit pentru ceva anume si am stat pe langa persoane care "sa ma invete" fara studii superioare.
In aceste conditii e valabil actul aditional? Nu mi s-a mai dat nici macar o copie care sa o pastrez desi am semnat 3 exemplare. Stiu ca ar trebui indeplinite niste conditii: sa fie minim 60 de zile, sa primesc o diploma, sa fiu scos din activitate etc. Am fost practic in delegatie, am primit salariu in tara si diurna in Germania.
Ma gandesc ca sunt 2 variante: prima nu e recunoscut actul aditional si atunci pot pleca linistit si a doua varianta e ca se poate numi formare profesionala si atunci cred ca legal trebuiesc justificate cheltuielile si nu suma trecuta in actul aditional pentru ca mai mult de 2000 de euro cu indulgenta nu au cheltuit mai mult cu mine sa aiba facturi. Cei care au stat sa ma invete au lucrat normal nu au stat dupa mine lezandu-si astfel activitatea zilnica. Se pot umfla anumite facturi acum dupa ce au depus situatiile financiare pe anul trecut?
Va multumesc anticipat pentru orice sfat util pe care mi-l puteti da deorece doresc sa parasesc firma in urmatoarea luna.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:11, 27 Martie 2009
Nu iti pot spune ce sa faci sa pleci fara sa dai nimic daca nu e cazul. Dar iti pot spune o poveste personala.

Eram foarte tanar. Treminasem facultatea si eram legat de o repatitie obligatorie ( prin lege drastica,) de trei ani.
Sotia mea si primul copil erau in Timisoara. Faceam naveta saptamanal peste 100 de km.

Trebuia sa vin acasa la familia mea, in casa mea, in orasul meu . Vreau sa-ti spun ca am stat 4 luni la locul repartitiei.
Fara nici o pila , fara nici o mita in decembrie lucram la 30 km de Timisoara facand naveta zilnic, iar in iunie anul urmator chiar in Timisoara.

Ma intrebau multi cum am reusit pentru ca cei mai multi din generatia mea au stat timpul necesar. Le raspundeam invariabil. Acolo Cineva sus ma iubeste. Ce intelegea fiecare era problema lui. Nu m-a interesat niciodata.

Am crezut din toata inima ca imi voi rezolva corect problema fara greutati care nu le merit si asa a fost.


Nicolaie Ciobotaru a scris:

Nu iti pot spune ce sa faci sa pleci fara sa dai nimic daca nu e cazul.


Nu am inteles exact sensul propozitiei. Nu e cazul sa dau ceva daca plec? Sau nu e cazul acum pentru sfaturi cum sa plec fara a da vreun ban?
Stiu ca "secretul" consta in gandire pozitiva si in ceea ce ne dorim. Dar incerc sa fiu acoperit de orice problema care poate aparea. In special de cele legale la care nu am pregatire juridica. Sa stiu pasii care trebuie sa ii urmez si capcanele legale de care trebuie sa ma feresc.
Buna seara,
As dori sfatul in legatura cu urmatoarea problema...sunt angajata la o firma particulara din 1 septembrie 2007 si in iunie 2007 am urmat un curs de 5 zile pentru care am semnat ca nu voi pleca din firma 2 ani...Totusi, in ultimele luni angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile in sensul ca nici in aceasta data nu mi s-a platit salariul care avea trecuta in contract ca data 11 septembrie 2008( aceasta problema, a intarzierii salariilor este ceva constant), din acest motiv, eu as vrea sa desfac contractul care are o clauza de confidentialitate cu privire la salariu, o clauza cu actul aditional pentru cursul urmat si o clauza cum ca nu am voie sa parasesc firma timp de 12 luni...in iulie ni se da sa semnam un act cu aceasta clauza...Ce pot sa fac odata ce eu nu imi primesc salariul cand trebuie si mi se zice in mod constant...' Este urgent?..' ' Trebuie sa intelegeti!':(
buna seara,
as dori sa stiu in cate zile de la demisia angajatului, un angajator poate da in judecata un angajat care nu a respectat actul aditonal de formare profesionala mai mare de 60 de zile , demisionand inante de perioada de 3 ani.
multumesc.
Din prima zi.

Alte discuții în legătură

Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)
Act aditional florinalung florinalung Buna ziua, Numele meu este Anca. Am cateva intrebari legate de actua aditional intocmit cu ocazia realizarii unei formari profesionale. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract de munca andrei2105 andrei2105 Pot afla mergand la ITM daca am avut contractul de munca suspendat anul trecut pe o perioada de 6 saptamani in care am fost plecat in delegatie in Germania? Pe ... (vezi toată discuția)