avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional formare profesionala

Salut. Am o problema si as dori sa primesc un sfat de la o persoana autorizata. In urma cu un an sefii mei mi-au propus sa trec de la departamentul productie la cel de automatizari. Precizez ca specializarea mea din facultate e Automatica si Informatica Industriala. Pentru a trece la departamentul automatizari mi s-a propus sa merg in Germania la fabrica mama timp de 6 saptamani unde sa mi se faca o pregatire sau formare profesionala sa zic asa. Inainte de plecare mi s-a inaintat un act aditional care mentiona ca in cazul in care plec in urmatorii 3 ani sa platesc despagubiri de 5000 de euro cat ii costa pe ei scolarizarea mea. Au spus ca asa au calculat ei ca i-ar costa cele 6 saptamani in care voi sta in Germania. Ajuns acolo....surpriza. In cele 6 saptamani mi s-a aratat fabrica, am muncit cot la cot cu cei care trebuiau sa ma invete si culmea in jumatate din timp am stat cu maistrii mecanici care nu aveau cunostinte de automatica si practic am muncit pe baza cunostintelor mele iar in celelalte 3 saptamani mi s-au trasat anumite sarcini de a elobora softuri si proiecte la care am lucrat singur singurel. Nu cred ca ceea ce am facut acolo se poate numi formare profesionala, plus ca nu am primit nici o diploma, nici un atestat, nimic din care sa reiasa ca am fost pregatit pentru ceva anume si am stat pe langa persoane care "sa ma invete" fara studii superioare.
In aceste conditii e valabil actul aditional? Nu mi s-a mai dat nici macar o copie care sa o pastrez desi am semnat 3 exemplare. Stiu ca ar trebui indeplinite niste conditii: sa fie minim 60 de zile, sa primesc o diploma, sa fiu scos din activitate etc. Am fost practic in delegatie, am primit salariu in tara si diurna in Germania.
Ma gandesc ca sunt 2 variante: prima nu e recunoscut actul aditional si atunci pot pleca linistit si a doua varianta e ca se poate numi formare profesionala si atunci cred ca legal trebuiesc justificate cheltuielile si nu suma trecuta in actul aditional pentru ca mai mult de 2000 de euro cu indulgenta nu au cheltuit mai mult cu mine sa aiba facturi. Cei care au stat sa ma invete au lucrat normal nu au stat dupa mine lezandu-si astfel activitatea zilnica. Se pot umfla anumite facturi acum dupa ce au depus situatiile financiare pe anul trecut?
Va multumesc anticipat pentru orice sfat util pe care mi-l puteti da deorece doresc sa parasesc firma in urmatoarea luna.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:11, 27 Martie 2009
Inainte de al actiona in judecata, chiar dupa depunerea demisiei, este bine sa il anuntati in scris pe salariat ca se incalca dispozitiile legale ....si presupun ca si ale actului aditional incheiat la CIM cu ocazia formarii profesionale si sa ii precizati si cuantumul despagubirilor solicitate.
in situatia in care au trecut 30 de zile si angajatorul nu l-a actionat in instanta pe angajat , angajatorul doar l-a anuntat verbal pe angajat despre incalcarea actului aditional si despre o viitoare dare in judecata.
speta in cauza ar fi daca ilmai poate da in judecata dupa ce au trecut 30 de zile de la demisia acestuia,multumesc tuturor pentru ajutor
DA, il poate actiona in instanta pentru recuperarea cheltuielilor facute cu calificarea salariatului.
Angajatorul nu contesta decizia de incetare a CIM ca sa fie tinut de termenul de 30 zile.
Din Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
multumesc mult, si o ultima intrebare , e necesara suspendarea cim in cazul in care angajatul e scos din activitate pt curs de formare profesionala mai mare de 60 de zile?asa am citit in codul muncii.
trebuie inregistrata la itm aceasta decizie?
indemnizatia de care beneficiaza angajatul o trec in decizie sau in actul aditional?dupa terminarea celor 61 de zile trebuie facuta o noua decizie de incetare a suspendarii pe care trebuie sa o inregistrezi la itm?

Alte discuții în legătură

Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)
Act aditional florinalung florinalung Buna ziua, Numele meu este Anca. Am cateva intrebari legate de actua aditional intocmit cu ocazia realizarii unei formari profesionale. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract de munca andrei2105 andrei2105 Pot afla mergand la ITM daca am avut contractul de munca suspendat anul trecut pe o perioada de 6 saptamani in care am fost plecat in delegatie in Germania? Pe ... (vezi toată discuția)