avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala sau civila ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala sau civila ?

Am citit ca termenul de depunere a plangerii penale este de 2 luni de la data producerii accidentului / de cand se stie cine este faptasul. Prietenul meu a lovit o persoana care traversa neregulamentar la 50 metri de trecerea de pietoni; aceasta a stat aproape 60 de zile internata, dupa care, din pacate, a decedat. Din primele cercetari efectuate la fata locului este vina victimei. Accidentul s-a produs pe data de 30 noiembrie 2010. Spuneti-mi, va rog, daca familia mai poate depune plangere penala/civila impotriva lui ? A mai ajutat-o cu bani si medicamente cand i s-a solicitat acest lucru. Multumesc
Spuneti-mi, va rog, daca in situatia in care este gasit vinovat instanta va trimite din oficiu dosarul catre RCA in vederea acoperirii daunelor de catre aceasta ? Dar daca se constata vina comuna??
Nu cred ca se va ajunge in instanta,asa dupa cum afirma si distinsa d-na avocat I.Stoica.
lemonik a scris:

Cu alte cuvinte, nici faptul ca victima traversa prin loc nepermis si fara sa se asigure...[], nici ingrijirile necorespunzatoare nu il vor absolvi in totalitate de vina, ci doar vor contribui la micsorarea sentintei...alaturi de faptul ca este prima abatere si ca a contribuit cu diverse sume de bani la tratarea victimei ?

1. Faptul ca victima traversa prin loc nepermis poate conduce la constatarea culpei exclusive a acesteia, care poate conduce la neinceperea urmaririi penale contra soferului (dosarul nu mai ajunge in instanta).

2. Faptul ca victima a fost tratata necorespunzator nu are vreo importanta decat daca rupe lantul cauzalitatii intre accident si deces. Adica daca victima se intrema si a venit altcineva si-a ucis-o. Faptul ca victima a fost lovita intr-o zona fara medici sau cu medici incompetenti nu sterge rolul de cauza al faptei soferului (daca se trece de primul punct).

3. Faptul ca soferul este la prima abatere si a ajutat victima constituie circumstante atenuante care, daca soferul este inculpat, pot conduce instanta sa aplice o pedeapsa sub minimul special al infractiunii. Poate chiar primi pedeapsa cu suspendarea executarii.

4. Daca nu bause alcool, RCA va plati in orice varianta, din cate stiu.

Speranta dumneavoastra principala este ca expertiza sa constate ca accidentul nu putea fi evitat si procurorul sa dispuna NUP / soferul sa fie achitat.
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
eumarian, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru parerile pe care le-ati exprimat referitor la cazul pe care vi l-am expus. Ne-ati ajutat foarte mult!
In cazul in care persoana lezata necesita sub 60 de zile de ingrijiri medicale, actiunea penala nu este pusa in miscare din oficiu, actul de sesizare fiind o plangere penala prealabila , avand ca obiect infractiunea de vatamare corporala din culpa , prevazuta de art . 184 din Codul penal.

Impacarea partilor , conform modificarilor din legea 202 /2010 , impacarea partilor inlatura raspunderea penala , indiferent de numarul de ingrijiri medico-legale.

Plangerea penala prealabila , act de sesizare a organelor judiciare , trebuie introdusa in termen de 2 luni de la data cand partea vatamata a cunoscut sau a putut cunoscut pe faptuitor . ( in acest sens , se poate adresa politiei, in vederea identificarii acestuia ).

Daca , insa , pietonul a traversat printr-un loc nepermis , aceasta poarta intreaga raspundere pentru nesocotirea regulilor rutiere, dispunandu-se neinceperea urmaririi penale de catre procuror.

In ceea ce priveste daunele materiale si morale , soliciatte si dovedite de catre partea vatamata, care se va constitui parte civila , pana la citirea actului de sesizare si inculpare ( rechizitoriul ) pot fi suportate de societatea asiguratoare ( conform politei RCA ), in limita plafonului legal , in solidar cu inculpatul.

Masura sechestrului asigurator poate fi instituita pana la cunatificarea , prin inscrisuri , a pagubei , ( reprezentand " concurenta valorii probabile " ) numai asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului.


@ james dean :


Art. 72 alin (4) din O.U.G. nr. 195/2002 republicată: Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

Ucidere din culpa ar fi daca nu exista imprejurarea amintita de mine mai sus.

Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto - culpa comuna georgebutuc georgebutuc Buna ziua, pe data de 18 ian ac, sotia mea a acrosat un pieton intr-o intersectie in T, nesemaforizata, fara trecere de pietoni, cand vira stanga. Viteza ... (vezi toată discuția)
Certificat medico-legal ContSters101377 ContSters101377 in cazul in care 2 parti decid sa se impace, in urma unui accident cu vatamare corporala, in fata unui notar, iar victima decide totusi dupa impacare ... (vezi toată discuția)
Daune morale accident rutier Allexandru Allexandru am fost victima unui accident rutier,inculpatul avea o alcoolemie de 1,50 in sange,am fost despagubit de firma de asigurari unde avea el RCA si acum el vrea sa ... (vezi toată discuția)