avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Impozit si taxe pt PFA ca programator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Impozit si taxe pt PFA ca programator

Sunt programator si momentan lucrez in UK.As dori sa imi infiintez un PFA in tara ca sa pot lucra ca si contractor pt firma de aici, dar sa nu mai fiu nevoit sa stau in UK. Ce fel de impozit si taxe trebuie platite la stat? Daca dezvolt programe pt calculatoare,se poate aplica Ordin nr. 250 din 31/05/2004 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 573 din 29/06/2004 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator pentru a nu mai plati impozitul pe profit?
Cel mai recent răspuns: zegetina , utilizator 15:00, 15 Octombrie 2009
Ordinul nr. 250/2004 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator se aplica angajaţilor agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator, precum şi angajaţilor persoanelor juridice române de drept public.
Acest Ordin nu se aplica PFA-urilor, SC care au ca obiect crearea de programe.



Si eu sunt in procesul de infiintare PFA pentru acelasi tip de activitate. Din cate stiu, este vorba doar de scutire de TVA.
Multumesc,ma asteptam sa nu fie chiar asa de usor. Dar atunci ce taxe trebuie sa platesc? Am cateva intrebari,sper sa ma puteti ajuta :
1.Pot opta sa platesc impozit 16% din norma de venit care este stabilita pt Sectorul 3 in Bucuresti ( circa 18.400 RON / an ) sau trebuie sa merg pe 16% din profit?
2. Impozitarea pe norma de venit se poate folosi mai mult de 2 ani de zile?
3. Daca voi plati impozit pe norma de venit, pot elibera facturi firmei cu care lucrez?
4. Mentionez ca venitul anual va fi ce circa 50.000Euro/an,deci voi fi platitor de TVA?

Scuze pt intrebari si multumesc anticipat pt sfaturi ( sunt novice in acest domeniu )
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2008
radunita, utilizator
Buna ziua,

As avea si eu cateva nelamuriri... Am terminat facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei, specializarea Inginerie Economica in domeniul electric, electronic si energetic. Sunt angajata ca si programator, si in cartea de munca asa scrie, primesc salarul cu impozit redus. As vrea sa-mi schimb locul de munca, si la firma noua la interviu s-au uitat cam ciudat la specializarea facultatii si m-au intrebat cum de m-au angajat ca si programator la firma actuala... Am citit si eu Ordinul nr. 250/2004 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator, dar nu mi-am gasit specializarea acolo. Imi puteti spune va rog frumos daca ma pot angaja ca si programator si as putea primi reducerea de impozit cu aceasta facultatea si specializare terminata ? Si cum se poate intampla ca o firma accepta aceasta diploma si alta nu ? Daca exista vreo referire in careva lege in legatura cu aceasta specializare, va rog mult scrieti-mi, ca sa pot dovedi ca ma pot angaja ca si programator...

Va multumesc mult!
Am si eu o intrebare. Sunt PFA (servicii de informatica) neplatitor de TVA inregistrat cu norma de venit. Anual primesc de la finante o impunere de venit pe baza careia imi platesc darile la stata (impozit, sanatate ... )

In Codul Fiscal (nu stiu exact articolul) scrie clar ca un PFA cu norma de venit (si mi-au confirmat si cei de la finante) nu are obligatia de a tine evidenta contabila. Tot in Codul Fiscal este si articolul care spune ca daca CA e mai mare de 35.000 euro devin platitor de TVA.

Intrebarile mele sunt:

De unde stiu eu ce CA am daca nu tin evidena nici unei incasari/plati?
Daca eu platesc taxe pe 12.000 RON (norma de venit primita de la finante) dar castig mai mult (muuult mai mult) nu e evaziune fiscala sau ceva de genul?
Sa zicem ca trec la TVA. Ce fac in acest caz? Facturez cu TVA de peste 35.000 euro anual, platesc TVA dar impozit pe venit doar pe impunere?


Va rog sa ma ajutati, cei de la finante ridica din umeri :(

Alte discuții în legătură

Nu beneficiez de deducere impozit pe venit chiar daca am terminat ac mercutio25 mercutio25 Am terminat facultatea de Automatica si Calculatoare(Politehnica Gh. Asachi Iasi) promotie de 5 ani. De cand ma stiu au existat 3 sectii in cadrul acestei ... (vezi toată discuția)
Impozit programatori nica_ramona2002 nica_ramona2002 Buna ziua, Am terminat facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică in anul 2003, Sectia de Statistica si previziune economica(5 ani); ... (vezi toată discuția)
Despre impozitul pe salariu etudor etudor Buna ziua! Nepotul meu,a absolvit facultatea de Informatica si anul trecut si-a luat si masteratul. Pe diploma lui de absolvire a masterului scrie: ... (vezi toată discuția)