avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie - MAI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie - MAI

Buna ziua
As dorii sa stiu daca sunt nascut in anul 1962 luna martie, am fost politist in perioada 1983 august 2010 noiembrie,fiind clasat in prezent, daca as putea opta pentru pensie de serviciu sau pensie anticipata. In perioada august 1981-august 1983 am urmat scoala de politie de 2 ani. Pe tot timpul activitatii am desfasurat serviciul in grupa 1 de munca. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: oprita , utilizator 11:46, 2 Octombrie 2012
Varsta standard de pensionare este de 57 de ani, stagiul complet de cotizare este de 24 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare in specialitate este de 17 ani.

Ati realizat ambele stagii, atat pe cel complet cat si pe cel minim de cotizare in specialitate. De pensie anticipata puteti beneficia cu 5 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare, respectiv la 52 de ani.

Indepliniti, insa, conditiile pentru a solicita casei sectoriale de pensii a MAI pensie pentru limita de varsta, intrucat pentru perioada lucrata in grupa I de munca (si presupun ca si in conditii speciale) varsta standard de pensionare se reduce cu 13 ani. Daca datele sunt corecte, puteti depune dosarul la casa de pensii.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sarumina. Daca am fost in gradul III de invaliditate, si acum dupa revizuire am trecut in gradul II, voi primi o noua decizie de calcul a pensiei ? Ma va afecta in vreun fel aceasta trecere dintr-un grad in altul ?Daca este vreun termen de eliberare a noii decizii.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Daca ati ramas beneficiar de pensie de invaliditate inseamna ca ati lucrat numai in grupa I de munca. Vad ca eu am scris si despre conditii speciale, insa nu trebuia.

oprita a scris:
Sarumina. Daca am fost in gradul III de invaliditate, si acum dupa revizuire am trecut in gradul II, voi primi o noua decizie de calcul a pensiei ?

Da, veti primi o noua decizie de pensie. Ori de cate ori comisia de expertiza emite o decizie de modificare a gradului de invaliditate, casa de pensii emite o decizie de trecere de la un grad la celalalt.

oprita a scris:
Ma va afecta in vreun fel aceasta trecere dintr-un grad in altul ?

Asta depinde de datele din dosarul dvs. aflat la casa de pensii. Teoretic n-ar trebui sa se intample nimic, insa in practica am vazut foarte multe alte situatii.

oprita a scris:
Daca este vreun termen de eliberare a noii decizii.

Termenul este cel general, de 45 de zile.
Sunt asa dupa cum am mai scris sunt in pensie de gradul II.La data de 04.09.2012 am primit de la casa de pensii sectoriala a MAI un raspuns la niste petitii adresate de mine in care se specifica urmatoarele:"Intru-cit ati realizat stagiul minim de cotizare in specialitate,beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 12 ani" arat ca in prezent am 50 de ani. Deasemenea "In conf. cu art.82 alin 1 si 2 din Legea 263/2010 la data indeplinirii conditiilor pt acordarea pensiei pentru limita de varsta pensia de invaliditate devine pensie pt.limita de varsta din oficiu acordindu-se cuantumul cel mai avantajos." si "Pt.transformarea pensiei de invaliditate in pensie pt.limita de varsta de care beneficiati de drept,mentionam ca institutia noastra va emite din oficiu decizie de pensie." Acum, ma intereseaza, date fiind aceste mentiuni EU mai trebuie sa ma prezint la comisia medicala in continuare sau sunt in drept sa fiu trecut la pensie pt.limita de varsta ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie - mai spria spria in prezent sunt functionar public (politist) as dori sa stiu daca ma incadrez in vreun fel de pensie dupa urmatoarele date ; -lucrez din 1983 - 1985 ... (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie? ghiorghe ghiorghe Sunt nascut in 21-04-1961. Din anul 1980-ianurie 14 pana pe 15 iunie 1982 am lucrat Grupa I 100 %. Armata 15-06-1982 pana pe 15 decembrie 1983. Angajat 10 ... (vezi toată discuția)
Incetare cim art 56 / c carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com In data de 02.07. un salariat implineste 65 de ani - cel putin 15 ani vechime, are - deci trebuie pensionat. Dar daca el spune ca nu a primit decizie de la ... (vezi toată discuția)