avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Va prezint situatia prietenului meu: el a cumparat impreuna cu sotia un apartament ,prin banca. Intre timp,aceasta s-a separat de sot(legal dupa legea din Italia trebuie sa astepte 3 ani pt divort).In apartament a ramas sa locuiasca fostul sot cu conditia ca acesta sa plateasca toate cheltuielile necesare intretinerii apartamentului plus ratele la banca, impozitul si taxele.Cei doi soti raman in continuare coproprietari.
Problema este ca sotul nu reuseste sa plateasca acesti bani care inseamna 900 euro rata la banca,300 euro pensia alimentara pentru un copil si alte cheltuieli adiacente(lumina,gaze,intretinere,asigurarea casei,s.a).
Din acest motiv el doreste sa puna casa in vanzare.
Mentionez ca sotia nu lucreaza si nu a lucrat niciodata ea figurand doar ca garant in contractul de vanzare cumparare al casei.Ea nu a platit nici un euro in 10 ani.
Intrebarea e:cum se va face impartirea banilor proveniti din vanzarea casei?
Evident mai intai banca isi va lua o parte din bani,dar restul de bani cum se vor imparti?Jumatate jumatate,sau unul din ei are un procent mai mare din banii care raman dupa vanzare?
Cel mai recent răspuns: ContSters165075 , utilizator 09:36, 12 Martie 2011
:)
la noi legea nu obliga sotii sa se separe si daca cei doi sunt coproprietari si nu-l dai afara pe sot sau nu-l obligi prin comportament pe coproprietar sa plece, nu ai de ce sa-l despagubesti pt chirie.
de asemenea nu se tine cont la partaj ca ai copii. poti cere atribuirea apartamentului ca ai copii, dar trebuie sa ai si bani sa-l despagubesti pe sot. altfel poti fi executat silit si n-ai facut nimic.

Multumesc inca o data pentru raspuns.
In Italia se pare ca exista riscul ca apartamentul sa nu poata fi pus in vanzare din cauza copilului.
Avocatul de aici l-a sfatuit sa accepte sa primeasca 10.000 euro din partea sotiei si sa ii lase ei casa, apoi sa isi cumpere singur ceva. Totusi in conditiile in care apartamentul valoreaza peste 100.000 euro si e deja platit 50% mi se pare ca suma este foarte mica....:sorry:
In cazul in care nu va proceda in acest fel, risca sa fie dat afara din casa si obligat sa plateasca si cheltuielile apartamentului, dat fiind ca ea nu lucreaza.
Legea in Italia protejeaza sotul cu veniturile cele mai mici, sau fara venituri iar cel care are venituri trebuie sa il intretina pe celalalt chiar si dupa divort.
In plus mai e si copilul caruia legea din Italia trebuie sa ii acorde protectie - casa si pensie alimentara.
daca nevasta nu are niciun ban, nici nu are de unde sa-i dea banii astia.
nu cred ca exista riscul ca acea casa sa nu se vanda, cat sunt datori la banca. n-o vinde sotul, o vinde banca, tot se vinde.
Stimata doamna ,fiecare tara are legile ei care se aplica la fiecare caz in parte .In aceste conditii nu putem creea decat o comparatie intre legea romana si cea straina care insa nu va este de nici un folos decat pentru cultura dvs.Deci in speta prezentata se va aplica legea italiana care se pare ca nu este prea favorabila prietenului dvs.
Urmeaza ca dupa ce va consulta un avocat italian sa decida ceea ce este mai bine pentru el.Chiar daca vreti sa-l ajutati nu puteti pentru ca nu prea aveti cum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separarea bunurilor în caz de divorț: ce mă sfătuiți să fac pentru ca banii proveniți din vânzarea micii mele moșteniri să nu se piardă în favoarea soțului? Rodica Manole Rodica Manole Soțul meu a vândut o proprietate de-a sa (casa bunicii sale, obținută cu 2 săptămâni înainte de căsătoaria cu mine, legal, în urma unui act de ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia - divort in romania - marian01 marian01 Buna ziua! Am 27 ani si locuiesc in italia unde am facut pasul gresit de a ma casatori cu italianca si unde am inceput un divort care probabil dureaza ani. ... (vezi toată discuția)
Partaj caz complicat. eu stau cu maica-mea si cu prietena mea ... MarianG111 MarianG111 Partaj caz complicat. Eu stau cu maicamea si cu prietena mea intr-o casa cumparata de ea si fostul sot insa . 50% din casa a fost amenajata din bani ... (vezi toată discuția)