avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Salarii compensatorii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Salarii compensatorii

As dorii sa stiu daca se poate, in cazul in care am iesit in pensie de boala gr.3 din rindurile politiei sunt sau nu in drept sa primesc salarii compensatorii
Bunaziua Voi iesi la pensie de invaliditate anul acesta (2011) fiind cadru militar cu vechime in specialitate de peste 25 ani, varsta 45 ani.
Am fost anuntat verbal de la sectorul personal ca voi beneficia de legea 284/2010, sectiunea 3, articolu 20 ,aliniatul 1de 15 solde brute ale functiei de baza.......dar nu voi beneficia de aliniatul 2 care prevede 2 solde pt.fiecare an pana la implinirea limitei de varsta de pensionare prevazuta de lege....... cu argumentul ca pensia de invaliditate nu e considerata pensie de serviciu.
In legea 285/2010 se stipuleaza clar la articolu 13 aliniatul 2 ca au dreptul la ajutoare in 2011 persoanele clasate inapt pentru serviciul militar ori incadrate in grad de invaliditate sau decedate.
In concluzie,
1.Beneficiez doar de ajutoare care depind de vechime art.1,dar nu si de cele pentru varsta anticipata art.2 ....???
2.Unde se afla mai precis '' lege ,temei legal '' stipulat care sant pensiile de serviciu ???
@oprita

Nu puteti sa stiti sigur nimic. Potrivit art. 82 din Legea nr. 263/2010, trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta se face din oficiu.

Mentionez ca de la casa de pensii a MAI m-i s-a comunicat ca "transformarea pensiei pt.limita de virsta se va efectua in momentul implementarii programului informatic de aplicare s acesteia".Deci ce inseamna acest lucru.

Inseamna ca suntem in august 2011 si inca nu exista partea aplicatiei informatice necesara pentru emiterea deciziilor de trecere de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta. Institutia care are obligatia sa elaboreze aplicatia informatica utilizata la stabilirea pensiilor este Casa Nationala de Pensii Publice (HG nr. 13/2004).

Intrebati-i pe cei de la CNPP, in scris, cand au de gand sa termine aplicatia informatica, sau dati-i in judecata si solicitati-le sa va plateasca diferentele de pensie. Este inadmisibil ca Legea nr. 263/2010 sa fie in vigoare de aproape 8 luni iar aplicatia informatica sa nu fie elaborata in totalitate.


@sorinpanait

Spuneti-le celor de la sectorul "Personal" ca nu mai exista pensii militare de serviciu. Singurele categorii de pensie care se acorda incepand cu 1 ianuarie 2011 sunt cele prevazute la art. 51 din Legea nr. 263/2010. Spuneti-le ca sistemul militar de pensii a fost integrat in sistemul public de pensii iar dvs. nu veti avea pensie de serviciu pentru ca pensia de serviciu nu mai exista.

Eu din alin. (2) al art. 20 din anexa VII a Legii nr. 284/2010 inteleg ca numai cei care au dreptul la pensie de serviciu pot beneficia de ajutorul anual pana la implinirea limitei de varsta de pensionare sau pana la limitele de varsta in grad. Aceasta prevedere este pentru cadrele militare, politistii si functionarii din sistemul administratiei penitenciare ale caror drepturi de pensie au fost stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2011, pentru ca numai ei au putut beneficia de pensie de serviciu. Dvs. nu beneficiati de pensie de serviciu intrucat pensia militara de serviciu nu mai exista.

Postez mai jos si art. 20 din anexa VII a Legii nr. 284/2010:
ART. 20
(1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pentru activitatea depusă, în funcţie de vechimea efectivă ca militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personal civil în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, beneficiază de un ajutor stabilit în raport cu solda funcţiei de bază, respectiv salariul funcţiei de bază avută/avut în luna schimbării poziţiei de activitate, astfel:
Vechime efectivă:
- până la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 5 - 10 ani - un ajutor egal cu 6 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 10 - 15 ani - un ajutor egal cu 8 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 15 - 20 ani - un ajutor egal cu 10 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 20 - 25 ani - un ajutor egal cu 12 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 25 - 30 ani - un ajutor egal cu 15 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază.
(2) Personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, trecuţi în rezervă sau direct în retragere, respectiv ale căror raporturi de serviciu au încetat, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare prevăzute de lege, mai beneficiază, pentru fiecare an întreg rămas până la limita de vârstă de pensionare sau, în situaţia în care pot desfăşura activitate peste această limită, până la limitele de vârstă în grad la care pot fi menţinute în activitate categoriile respective de personal, de un ajutor egal cu două solde ale funcţiei de bază, respectiv cu două salarii ale funcţiei de bază.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care beneficiază de plăţi compensatorii.
(4) În caz de deces al beneficiarului înainte de data plăţii ajutorului, acesta se acordă soţiei sau soţului supravieţuitor ori copiilor, iar în lipsa acestora, părinţilor, prin aplicarea în mod corespunzător a prevederilor alin. (1) şi (2).

Cui se aplica legea 284/2010 ? Celor care au iesit inainte de 2011, dar nu in perioada iulie decembrie 2010...sau tuturor ? Pentru ca atunci toti cei care au iesit in perioada de gratie a legii 118 sunt discriminati !! Gresesc ?

" Aceasta prevedere este pentru cadrele militare, politistii si functionarii din sistemul administratiei penitenciare ale caror drepturi de pensie au fost stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2011, pentru ca numai ei au putut beneficia de pensie de serviciu."

Si eu am iesit inainte de 2011 si mi-ati raspuns ca mi se aplica 118...dansului, ca numai cei care ...dar, poate cauza Stefanica si altii vs. nr. 38155/02 din 2 noiembrie 2010 este de ajutor, Sau...mai sunt si altele dl. sorinpanait. Succes si rabdare. Termenele de judecata sunt monstruos de mari, dar si acolo se pote lucra, tot cu ajutorul CEDO.
@Jean Valjean

Pentru dvs. "anterior datei de 1 ianuarie 2011" inseamna numai perioada 3 iulie 2010-31 decembrie 2010, cand ati iesit dvs. la pensie si cand a produs efecte Legea nr. 118/2010? Stiu foarte bine ce v-am raspuns. Ati avut sau nu pensie militara de serviciu? Pentru ca despre asta intreaba utilizatorul sorinpanait, iar dvs. duceti discutia in alta directie.

Haideti sa explic mai simplu, poate intelegeti: pensii militare de serviciu au existat pana in data de 1 ianuarie 2011 (asta inseamna si in 2010, si in 2009, si in 2008 etc.). Dupa 1 ianuarie 2011 nu mai exista pensii militare de serviciu, prin vointa legiuitorului. Orice alte discutii sunt in afara subiectului.

Nu discut situatia dvs. in mai multe topicuri pentru ca nu este regulamentar. V-am explicat o data de ce n-o sa primiti drepturi pentru perioada in care a produs efecte Legea nr. 118/2010., nu voi relua aceleasi argumente.
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Dupa aproape 24 de ani de "cascheta" am iesit cu pensie de invaliditate !

Legea 118 a "uitat" ca la data respectiva era in vigoare si Statutul Politistului !! :)

Noi nu mai suntem "militarizati" din 2003, dar pana atunci ce D-zeu am fost ?!!!#-o

Situatia mea nu este "tema" in acest topic, asa ca nu polemizez : am 6 procese personale si 3 prin SCMD:thumbup:

Era o intrebare la ceea ce dvs ati scris ; vroiam sa stiu CUI se aplica ANTERIOR date de unu ianuarie...mai ales ca 6 luni ( iulie - decembrie ) a fost o lege ( 118 ), iar cei care au iesit normal si medical inainte de iulie, au luat tot ceea ce era prevazut ! Cui!?

Daca gresesc, imi cer scuze anticipat. O seara buna va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutoare salariale la iesirea la pensie mitrix mitrix In luna sepetembrie 2010 am fost declarat ,,inapt serviciul politie, inavaliditate gr II,, de catre Comisia Medico -Militara, si as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii StanciuM StanciuM Daca sunt pensionat medical M.Ap.N.din decembrie 2010 mai am vre-o sansa la salarii compensatorii.Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii in perioada 03.07.2010-31.12.2010 liviu2006 liviu2006 Buna ziua! Daca la data de 04.08.2010 , am fost pensionat pe caz de boala , pensie de invaliditate , data la care era Leg.118/2010 , care nu prevedea ... (vezi toată discuția)