avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte din actiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte din actiuni

Buna seara. As dori sa ma ajutati intr-o problema. . Tatal meu a divortat de mama mea, s-a recasatorit dar cu noua sotie nu au avut copii.De curand a decedat si la moartea lui a lasat un numar de actiuni la un fond de investitii Deci, sunt 2 parti care vin la mostenire, fiul din prima casatorie si actuala sotie. Intrebarea este, care este cota parte a fiecaruia din aceste actiuni?
Si mai am o intrebare, si sper sa nu supar pe nimeni, e posibil sa mi se spuna in ce legi e stabilit modul in care se stabilesc aceste cote parti?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:06, 5 Martie 2011
Nu.:)
Codul civil
elga50 a scris:

Nu.:)
Codul civil

Totusi, tot mai am o nelamurire. Deci, daca decedatul cumpara actiuni de 100 lei in timpul casatoriei cu cea de-a doua sotie, cum sunt considerate acele actiuni, bunuri comune sau bunuri proprii?
Si atunci, daca sunt cinsiderate actiunile drept bunuri comune, ce cota parte are sotia si ce cota parte are fiul din prima casatorie?
Sau, in celalalt caz, daca sunt considerate actiunile bunuri proprii, cum se repartizeaza cotele?
Multumesc frumos!
Actiunile cumparate oricand sunt in nume personal.
Am facut de curand succesiunea in urma decesului parintilor mei.
Ma refer acum la succesiunea dupa mama care avea un numar X de actiuni. Mie mi-au revenit, in calitate de fiica 3/4, iar tatalui meu 1/4.

Dupa decesul tatalui mi-au revenit in intregime (fiind unica mstenitoare) actiunile lui + 1/4 din actiunile mostenite de el de la mama.
Asa ca va spun in deplina cunostinta de cauza.

Nu faceti confuzie intre succesiune si .....partaj in urma divortului....!

Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2011
elga50, moderator
elga50 a scris:

Actiunile cumparate oricand sunt in nume personal.
Am facut de curand succesiunea in urma decesului parintilor mei.
Ma refer acum la succesiunea dupa mama care avea un numar X de actiuni. Mie mi-au revenit, in calitate de fiica 3/4, iar tatalui meu 1/4.

Dupa decesul tatalui mi-au revenit in intregime (fiind unica mstenitoare) actiunile lui + 1/4 din actiunile mostenite de el de la mama.
Asa ca va spun in deplina cunostinta de cauza.

Nu faceti confuzie intre succesiune si .....partaj in urma divortului....!

Nu fac confuzie dar... nici nu stiu ce mai fac ca nu mai inteleg nimic. O notara mi-a spus ca actiunile la acel fond de investitii sunt considerate bun comun si se impart in felul urmator, 3/8 revin fiului si 5/8 sotiei supravietuitoare iar alta notara imi spune ceea ce imi spuneti si d-stra, ca actiunile sunt bun propriu si atunci sotia are 1/4 iar fiul 3/4.
Problema care ma deruteaza si mai mult este ca la definitia de bunuri proprii nu apare nimic care ar avea legatura cu cumpararea de actiuni. Bunul propriu este bunul cumparat inainte de casatorie, bunul mostenit etc, insa nu se pomeneste nimic de actiuni.:-/

O intrebare, intai a decedat mama d-stra si la un interval de timp si tatal ?!

L.E. Si iar mai am o intrebare, daca mama d-stra a avut, sa zicem, 100 de actiuni, d-stra cate v-au revenit? S-o luam numerologic, adica pe babeste ca sa nu existe confuzii...
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2011
petrescuemil2011, utilizator
Mama avea 100 actiuni. Tata avea 100 actiuni.
La decesul mamei eu am mostenit 75 de actiuni si tata 25 de actiuni.

Cand a decedat tata eu am mostenit 125 de actiuni ale lui (eu fiind unicul mostenitor). Deci in urma decesului celor doi parinti eu am ramas cu cele 200 de actiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

succesiune dupa decesul ambilor părinti ? cine ... nktnik nktnik Cine vine la succesiune dupa decesul ambilor părinti ? Cine vine la dezbaterea succesoriala in cazul in care dupa decesul ambilor parinti eu fiind copilul ... (vezi toată discuția)
Succesiune vittorio1 vittorio1 Buna ziua si felicitari pentru modul in care reusiti sa dati o mana de ajutor noua,celor care in anumite momente santem pur si simplu dezorientati.Problema mea ... (vezi toată discuția)
Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia ... filipconstantin filipconstantin Tatal meu casatorit a decedat si am dezbatut mostenirea ( sotia a primit 63% iar eu 37% din singurul bun un apartament) acum singurul frate al tatalui vrea sa ... (vezi toată discuția)