avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce acte sa cer de la Cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce acte sa cer de la Cadastru

Bună ziua
Am şi eu următoarea problemă, poate cineva are bunătatea să mă lumineze ce e de făcut:
Mama mea este moştenitoarea unui teren de la tatăl ei, în baza unei sentinţe de partaj succesoral definitivă şi irevocabilă, pronunţată în 1998. În ianuarie, anul acesta, mama mea a contactat un inginer cadastral pentru acţiunile necesare în vederea intabulării dreptului de proprietate asupra terenului moştenit. În ziua stabilită pentru măsurători, inginerul i-a spus mamei mele că, din datele aflate de la Oficiul de Cadastru, nu se poate face intabularea dreptului de proprietate asupra terenului cu pricina, deoarece ... terenul este vandut!
Am incercat sa obtinem mai multe informatii, ca sa ne lamurim ce se intampla. Pe scurt, se pare ca tataia, tatal mamei, a vandut o parte din terenul respectiv inainte de emiterea Titlului de proprietate, dar suprafata vanduta nu s-a scăzut, ci a figurat în continuare, inclusă în suprafeţele menţionate în Titlu. Acest Titlu de proprietate, impreuna cu un Raport de expertiză tehnică, au stat la baza acelei sentinţe de partaj succesoral. Problema se complică şi mai mult, din cauză că expertiza tehnică respectivă s-a efectuat exclusiv pe baza Titlului, fără măsurători pe teren şi cu ignorarea contractelor de vânzare în cauză, pe motiv că nu făceau obiectul misiunii expertului, astfel cum a fost formulată de instanţă. Realitatea din teren şi din acte la ora actuală ne indică faptul că expertiza a fost inexactă şi conţinea erori, care nu au fost semnalate la data respectivă.
Primăria a evitat să ne lămurească, deşi mama figurează la rol ca plătitoare de impozit pe toată suprafaţa, inclusiv cea despre care se susţine că s-a vândut. De fiecare dată când ne-am dus la Primărie ne-au oferit detalii contradictorii şi explicaţii absurde. Aşa se face că nu avem nici o certitudine în prezent cu privire la suprafaţa exactă care a (mai) rămas.
Ne-am dus la Oficiul de Cadastru în încercarea de a obţine un act relevant (doar de la ei a aflat inginerul cum stă treaba!), deşi nu ştiam exact ce act să cerem (adeverinţă, desen, etc.) care să ne clarifice cât mai bine situaţia terenului în prezent. Toţi funcţionarii pe care i-am întrebat au ridicat din umeri. Am avut o discutie cu directoarea oficiului, care ne-a acuzat că încercăm să vindem terenul de două ori!!! :O Se înţelege că nu am obţinut nimic.
Am depus o cerere prin care am cerut să ni se specifice motivele pentru care se poate sau nu se poate face intabularea terenului atribuit prin Sentinta.
Practic nu există nici un act relevant care să indice cât din cât s-a vândut şi suprafaţa care a mai rămas.
Vă rog, dacă aţi avut răbdarea să urmăriţi ce-am înşirat eu aici, să îmi indicaţi ce am putea face pentru a isprăvi cât mai repede cu problema asta. Nu dorim să dezgropăm morţii, vrem doar să intabulăm dreptul de proprietate fie şi pe suprafaţa rămasă, cât o mai fi pe câmp, numai să ne alegem şi noi cu ceva din moştenirea asta.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 10:57, 5 Martie 2011
Trebuia sa cereti situatia juridica a terenului in cauza de la primarie , prefectura , oficiul de cadastru si arhivele nationale, etc. In ce perioada a detinut bunicul dvs terenul in cauza? De unde stiti ca el a instrainat o parte din teren ? Si cealalta parte?
Este o situatie mai dificila , dar nu imposibila . Trebuie sa faceti totul scris catre institutiile publice , si sa discutati cu un avocat.:)
mult succes!
Pe undeva exista un fals in acte... Alta explicatie nu vad. Dvs. platiti impozitul, sunteti trecut in rol, dar proprietar e altcineva , in ciuda faptului ca aveti si o hotarare judecatoreasca...Aflati cine e proprietarul care trebuia sa preia rolul .Cadastristul spune ca a fost vandut, deci exista actul la Cadastru.Cereti extras de informare de la Cartea funciara,in baza sentintei. Mergeti la un notar apropiat si spuneti ca vreti sa vindeti, dupa care veti intocmi o cerere pentru eliberarea acestui certificat informativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare adamcristi adamcristi Bună seara! În urma unei succesiuni, având hotărârea definitivă a instanței, pe un teren de 772 mp, aici fiind inclusă și o casă, domnul de la ... (vezi toată discuția)
Probleme cu iesirea din indiviziune mariana t mariana t Buna ziua, Am nevoie de un sfat in legatura cu un partaj succesoral. In urma acestui proces de iesire din indiviziune, decshis de un var, in care s-a ... (vezi toată discuția)
Problema cu intabularea pe baza certificatului de mostenitor alina101 alina101 As dori sa stiu daca intabularea se poate face pe baza certificatului de mostenitorin urmatoarea situatie: Mama mea este mostenitoarea bunicilor mei din 1990 ... (vezi toată discuția)