Sunt aplicabile dispozitiile L 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale modificata si completata de L 298/2001. De asemenea poae fi coroborata cu dispozitiile legii 21/1996 republicata. Vi se indica in textul de lege ca aveti posibilitatea de a sesiza Oficiul concurentei sau instanta, dupa caz. Temeiul de drept: - at 4 din lege:
f) comunicarea sau raspindirea in public de catre un comerciant de afirmatii asupra intreprinderii sale sau activitatii acesteia, menite sa induca in eroare si sa-i creeze o situatie de favoare in dauna unor concurenti;
g) comunicarea sau raspindirea, de catre un comerciant, de afirmatii mincinoase asupra unui concurent sau marfurilor sale, afirmatii de natura sa dauneze bunul mers al intreprinderii.
Calificare: - contraventie si este constatata de Oficiul concurentei. Daca situatia este mai grava:
Art. 7 Actiunile izvorind dintr-un act de concurenta neloiala sint de competenta tribunalului locului savirsirii faptei sau in a carui raza teritoriala se gaseste sediul piritului sau inculpatului; in lipsa unui sediu este competent tribunalul domiciliului piritului sau inculpatului.
Daca vreuna dintre fapte cauzeaza daune patrimoniale sau morale, cel prejudiciat este in drept sa se adreseze instantei competente cu actiune in raspundere civila corespunzatoare.
Cat priveste aplicabilitatea dispozitiilor L 8/1996 modificata si completata sunt necesare mai multe informatii.
Legea spune ca este autor persoana ce a creat opera si ca se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa prima oara la cunostinta publica.
Aici discutia insa intra pe alt teren. Cat priveste sustragerea sau copierea de informatii sau date din calculatorul firmei - e ceva mai simplu. Plangere penala. Fosta angajata nu putea sa pretinda decat recunoasterea si protejarea dreptului la propria imagine si folosirea acestor fotografiii in scop publicitar. Acel "portofoliu" pe care il au si il prezinta fotomodelele.
Ar mai fi dreptul de expozitie, drept de prioritate pentru prima expunere publica. In termen de 6 luni de la expunere trebuia inregistrata la OSIM. Daca nu, dupa 6 luni fosta angajata poate sa faca acest lucru. Asa ca, fuguta la OSIM.
~ final discuție ~