avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract individual de munca, sau contract de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract individual de munca, sau contract de administrare?

Buna ziua!
In ce conditii se poate face angajarea unei persoane intr-o societate comerciala ca administrator avand functie de director? Cum ar fi mai avantajos? Sa se incheie un contract individual de munca cu acesta, sau un contract de administrare?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elisabety_73 , utilizator 08:27, 13 Iunie 2008
Gizella Popescu a scris:

Poate exista si situatia in care asociatul comanditat este remunerat si cred eu, doar atunci am putea discuta de fapte de comert.


Asociatul comanditat este societate comerciala. El a dobandit calitatea de comerciant prin chiar actul de constituire. Prin urmare toate actele si faptele pe care le savarseste in cursul activitatii sale sunt comerciale (acte de comert obiective) si sunt efectuate in vederea obtinerii unui profit (nu te apuci de comert in scopul de a face gratuitati si acte caritabile).
Chiar daca activitatea de administrare pe care o va desfasura nu va fi remunerata (situatie posibila in cazul de fata, avand in vedere ca administratorul are si calitate de asociat al societatii administrate) asociatul comanditat, prin activitatile desfasurate va avea in vedere obtinerea unui profit .
In fond, de acest profit va beneficia si el in calitate de asociat.
Si oricum ... nu vei putea eluda art. 34 din Decretul nr. 31/1954 (care reglementeaza capacitatea de folosinta a perosnelor juridice).
1. Nu am spus niciodata ca asociatul comanditat nu este comerciant.
2. Profitul il va obtine ca asociat (comanditat), nu ca administrator. Ori tu spui ca, in calitatea sa de administrator, ar trebui sa aiba ca obiect de activitate consultanta ... Orice cod CAEN il inserezi in actul constitutiv doar cand tu desfasori o anumita activitate mentionata intr-unul din coduri, CU SCOPUL DE A OBTINE UN PROFIT. Faptul ca societatea comerciala este un comerciant nu duce neaparat la concluzia ca orice activitate pe care o desfasoara este o fapta de comert.
De exemplu, daca o firma cumpara pentru sine un bun, aceasta nu este o fapta de comert si
De exemplu, daca o firma este obligata prin lege sa preia (in mod gratuit, de principiu) administrarea unei societati, aceasta nu este o fapta de comert.
In plus, in ceea ce ma priveste, cred ca legea nu te poate obliga sa faci vreo fapta de comert => administrarea societatii ca asociat comanditat nu este o fapta de comert.

De exemplu, daca o firma este obligata prin lege sa preia (in mod gratuit, de principiu) administrarea unei societati, aceasta nu este o fapta de comert.


NIMENI (persoana fizica sau juridica) nu poate fi obligat sa fie asociat/administrator.
Aici situatia este alta : firma respectiva VREA sa indeplineasca functia de administrator. In niciun caz legea nu o obliga sa indeplineasca aceasta functie!
Dar... una este a vrea si cu totul altceva inseamna a PUTEA.
Pentru a putea, firma respectiva trebuie sa indeplineasca anumite cerinte, prevazute de lege (in cazul de fata, cele privind obiectul de activitate). Ori, tocmai asta am incercat sa-ti explic pana acum.



Da. Un asociat unic-administrator poate fi directorul societatii in baza unui contract individual de munca inregistrat la ITM. Eu am un caz si l-am inregistrat in febr.2008.Cele de la ITM nici nu stiu pe ce lume traiesc, sunt ametite. Cand am fost sa depun cim se intrebau daca il pot inregistra..si una care citise legea din 2007, a spus ca DA. Asa ca se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala administrator firma leusan leusan Daca o persoana juridica , institutie privata (peste 5000 de angajati) are consilieri juridici si departament juridic , iar administratorul acesteia semneaza ... (vezi toată discuția)
Avocat - administrator sa Laura_Lau Laura_Lau Buna ziua, O persoana care este avocat poate fi si administrator intr-un SA? (vezi toată discuția)
Infiintare firma srl-i.d. Machiaveli Machiaveli Buna ziua, Vreau sa infiintez un SRL pe profil instalatii. Totodata, as vrea sa beneficiez de scutirile de taxe prevazute de lege. Nu am nevoie si nici nu ... (vezi toată discuția)