avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... termen deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

termen deschidere succesiune

Tatal meu a decedat acum 7 luni. Am ramas 3 mostenitori(frati) si mama. Am fost la un notar sa intrebam in ce termen trebuie sa deschidem succesiunea pentru a beneficia de acea reducere, ne-a spus ca in termen de 2 ani, termenul de 6 luni este in cazul in care apar neintelegeri intre frati si trebuie dezbatuta problema, asa este?

Dar intrebarea mea este urmatoarea: Trebuie neaparat sa facem aceasta succesiune acum? Nu putem sa lasam totul asa cum este acum? Mostenirea consta in terenuri agricole pe care tata le-a mostenit de la mama lui si casa propietate comuna(construita in timpul casatoriei cu mama si in care locuieste mama noastra acum). Poate mama sa se foloseasca de aceste bunuri(nu va fi vorba de nicio vanzare) ci numai sa ia dividentele de pe terenuri si noi fratii sa facem succesiunea si sa impartim bunurile dupa moartea mamei?
Noi in acest moment nu ne dorim nimic din ce are familia, vrem sa fie ale mamei si dupa moarte ei sa impartim in mod egal , mai ales pentru a nu plati si aceste sume destul de mari, pentru ca banuiesc ca am plati de 2 ori, o data daca deschidem succesiunea acum si a doua oara dupa moartea mamei cand iar trebuie facuta succesiune.

Ce sfaturi imi puteti da, cum ar fi mai bine de facut?

Incercand sa caut mai multe informatii aici, m-am cam speriat citind pe aici ca in cazul in care nu mergi la notar sa dai declaratie de acceptare a mostenirii, dupa expirarea termenului de 6 luni(1 an sau 2 care este termenul pana la urma?) de optiune succesorala veti fii considerati straini de succesiune si nu veti mai putea invoca vreun drept de mostenire


Ma puteti lamuri si pe mine cum e mai bine sa facem acum, mai ales ca eu nu sunt in tara.

Am mai intrebat pe cineva care este intr-o situatie asemanatoare si mi-a zis ca ei n-au deschis succesiunea, desi tatal lor a decedat de 15 an, urmand la fel a o face dupa decesul mamei lori.
Ma gandesc ca eu sunt in situatia in care incerc sa ma informez, pe aici, pe net, dar sunt oameni care n-au acces la informatie si nu cunosc legile, ei ce fac isi pierd dreptul la mostenire din nestiinta?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:27, 18 Iunie 2008
Prin urmare sa-inteleg ca totusi trebuie sa dezbatem succesiunea acum? sau ma rog sa nu treaca 2 ani ca sa nu mai platim acest impozit de 1%(care se plateste o singura data daca ai intarziat acest termen de 2 ani si nu se plateste deloc daca faci succesiunea pana-n 2 ani) corect?

Noi facusem calcule sa nu platim taxe de 2 ori(si acum si cand vom dezbate dupa decesul mamei)
Dar totusi acum facem succesiunea dupa tata si se va imparti
0,75% ne revin noua copiilor si 0,25% ii revin mamei si vom plati taxele aferente
Iar dupa moartea mamei vom dezbate succesiunea numai a ei aceasta cota de 0,25 plus + averea ei mostenita de la parintii ei si vom plati la fel taxele aferente.

prin urmare tot vom plati aceleasi taxe chiar daca facem totul la final(adica dupa moartea mamei) pentru ca sunt de dezbatut 2 succesiuni, se pare ca rationamentul nostru n-a fost bun in sensul ca nu vom plati taxe mai putine.

Ar fi numai solutia cu dezbaterea succesiunii prin judecatorie unde am inteles ca se plateste mai putin.
Eu cred ca ati inteles bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Acceptare sau renuntare la mostenire bw_vision bw_vision Buna ziua! Ma puteti lamuri si pe mine, va rog, cum trebuie sa facem o succesiune? Mama a decedat, iar tata, sora mea si cu mine trebuie sa facem ... (vezi toată discuția)
Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)