avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia imi cere o suma pentru acordul infiintarii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia imi cere o suma pentru acordul infiintarii unui sediu social

As dori sa ma informati daca exsista baza legala pentru urmatoarea situatie:

Dorim sa infiintam o societatea comerciala, iar asociatia de proprietarai solicita suma de 150 lei pentru eliberearea acordului pentru sediu social.
Dansii explica baza legala a taxei, ca fiind solicitata in baza hotararii adunarii generale a blocului.
Exista posibilitatea luarii unei asemenea hotarari? Daca da, ne puteti comunica in baza carei legi?
Daca nu este legal va rog sa ma indrumati spre institutia unde pot depune plangere.
Mentionez ca asociatia locatarilor sustine ca nu este afiliata FAPR.

O zi buna,
Irina Alina Dumitru!
Cel mai recent răspuns: mariaba , utilizator 17:19, 31 Martie 2011
Sigur, conditionarea acordului de plata acelei taxe este deranjanta, dar nu ilegala. Faptul ca la alte asociatii nu exista aceasta regula nu inseamna ca ea nu trebuie sa existe la o alta asociatie.
Eu am avut o problema cu repreyentantii unei companii de telefonie mobila. acestia au montat o casta luminoasa pe fatada blocului. am facut notificare in care le-am spus ca trebuie sa plateasca o anumita suma. M-a sunat cineva de la companie si mi-au solicitat baya legala, pentru ca ei mai au si la alte blocuri si nu platesc asa ceva.
Sigur, la dvs. situatia difera, este vorba de altceva, dar.. atata timp cat exista o hotarare a Adunarii Generale (daca exista), solicitarea asociatiei este indreptatita.
Urmati sfaturile dlui Adrian: chitanta, in care sa specifica foarte clar pentru ce a fost eliberata si copie dupa PV.

elga50 a scris:

@goe_07
Care norme in vigoare nu permit?

@irina_dumitru
Dv. aveti nevoie de o semnatura pe un formular.
- asociatia v-a cerut o suma pentru a va da aceasta semnatura. Banii nu intra in buzunarul unei persoane (atunci ar fi fost abuz), ci in fondurile asociatiei.
Dv. puteti alege sa nu platiti acea suma si nu veti capata semnatura sau sa dati acea suma si sa capatati semnatura.
- asociatia putea sa nu va ceara nimic si sa nu va dea semnatura sub nicio forma.

Dv. aveti de ales intre doua optiuni. Puteti sa nu dati acea suma, dar nici asociatia nu este obligata sa va acorde acea semnatura.
Nu puteti forta asociatia sa va dea semnatura pentru ca dv. mai aveti si alte optiuni de a va putea infiinta punctul de lucru....in alta locatie.


Dupa parerea mea exista ceva probleme de natura juridica.
Este adevarat ca se poate stabili in adunarea generala o taxa dar aceasta taxa poate fi cenzurata pe calea instantei de judecata.In conditiile in care hotararea asociatie este nelegala se poate anula.Dupa parerea mea, hotararea nu este legala.
Prin urmare, aceasta problema se poate rezolva doar prin instanta.
Deci, se va plati taxa...sau se va ajunge la judecata.
Nu exista alta cale juridica.

Problema ulterioara, dupa castigarea procesului de catre proprietarul nemultumit se va rezolva tot prin instanta daca asociatia tot va refuza sa isi exprime acordul...ceea ce ar insemna un alt proces.
In al doilea proces ar fi vorba de un abuz de drept si dupa parerea mea...iarasi va castiga...proprietarul...

Concluzia expusa de Elga este simpla.
Daca nu vreti sa va judecati platiti taxa.
Dincolo de faptul ca eu nu cred ca exista o hotarare a AG in acest sens, ci este o decizie a comitetului executiv, poate chiar a presedintelui insusi, ideea e ca:
- o hotarare a AG poate fi contestata in instanta in termen de 45 de zile, prevedere cuprinsa in Legea 230/2007
Art. 26. - Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.


Despre o decizie a CE nu se spune nimic in lege cum ar putea fi contestata, dar se poate aplica in mod similar ca si pentru o hotarare de AG.

Daca consecintele acestor hotarari sau decizii nu sunt extrem de mari sau abuzive, personal, nu cred ca cineva se va incumeta sa ajunga in instanta, asa ca sfatul cu instanta o fi bun, dar pentru asociatiile de proprietari nu este practic ..... Iar pentru 150 lei chiar ca ar fi prea mult.....
Totul e ca pentru aceasta plata sa i se dea chitanta ca pentru orice plata a cotelor de intretinere, din acelasi chitantier (Atentie la acest aspect!!!)
Inclinatia spre analiza economica a acestei probleme, ma determina sa sugerez o intelegere intre parti si nu apelul la instanta. Cred ca onorariul unui avocat este mult mai mare decat suma de 150 lei solicitata de asociatie. Apoi rezolvare in instanta poate sa dureze cateva luni bune, pe cand rezolvarea amiabila dureaza cateva minute.
Si nu sustin ca trebuie ca solicitantul sa plateasca neaparat suma solicitata de presedinte. Se pot face si alte intelegeri legale. Asa cum prevede legea si normele se poate incheia un contract, o conventie intre asociatie si persoana juridica ce-si stabileste sediul in bloc. Prin aceasta conventie se poate stabili, de exemplu, trecerea lunar a unui numar de persoane in plus fata de numarul membrilor familiei, se poate contribui luanr la fondurile asociatiei cu o suma modica de 5-10 lei pentru afisarea numelui firmei la/sau langa interfon...
Se poate trata fiecare caz separat si rezolva amiabil. Se poate incheia un contract de sponsorizare anual sau peramnent in limite rezonabile si deductibile pentru persoana juridica.
Solutii sunt multe, numai sa se doreasca!
@irina_dumitr...
In blocul in care locuiesc, pe scara mea sunt 6 apartamente in care exista sediu social. Nu s-a perceput nicio taxa de catre asociatie intrucat acest sediu social nu deranjaza mai mult decat toti ceilalti locatari. Prezenta sediului se face simtita numai la cutia postala a apartamentului respectiv, se aduce corespondenta de catre postas si "care ar trebui sa solicite o taxa pentru faptul ca aduce mai multa corespondenta". Deci pentru asociatie nu implica niciun efort material sau financiar care sa justifice acea taxa ceruta, am impresia ca presedintele nu prea va agreaza.

Alte discuții în legătură

Fond firma - sediu fara activitate clapetite clapetite Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de sediul social. Vreau sa infiintez o firma cu sediul social in ap. proprietate personala iar activitatea se va ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa - acord asociatie proprietari Bogdan.C Bogdan.C Buna ziua, Am si eu o mare problema si nu stiu cum sa procedez mai departe. Vreau sa-mi fac un PFA si am demarat procedura cu o firma specializata in ... (vezi toată discuția)
Decizie adunare intre membrii asociatiei portocala142002 portocala142002 Daca am nevoie de o semnatura pentru un sediu social (unde nu-mi desfasor activitatea) de la presedintele de asociatie si el refuza sa mi-l de`a pe motiv ca a ... (vezi toată discuția)