Sunt angajata la o firma de aproximativ 6 luni. Mi s-a dat contractul de munca abia acum o luna, deja semnat de contabila, superiorul meu invocand o scuza banala, si abia atunci am aflat ca de fapt eu sunt trecuta in contract ca lucrand doar 2ore/zi cu salariul minim pt aceste ore lucrate, aprox 350 ron, in conditiile in care eu lucrez 4 ore/zi cu salariul de 1100 ron. Poate sa imi spuna cineva, daca imi dau superiorul in judecata, pot cere daune ca nu am fost informata cu privire la salariul real din contract si ca nici macar nu am semnat eu contractul de munca? Daca da, cum ar tb sa procedez?
Contractul de munca se incheie intre doua parti, adica angajatorul si salariatul, in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte. Si acum, vreau sa fiu sigura ca am inteles bine: adica dvs., cand v-ati angajat, nu ati semnat(cel putin cu o zi inainte de data angajarii) contractul de munca? A SEMNAT ALTCINEVA IN LOCUL DVS.?
Exact, mi s-a spus la inceput ca o sa am o perioada de proba fara contract, iar cand perioada de proba a expirat si am intrebat de contract mi s-a spus ca urmeaza sa mi-l dea sa-l semnez, de fiecare data cand intrebam, apoi a aparut cu el semnat deja de altcineva in numele meu, in luna februarie, iar acesta era datat din decembrie. Mentionez ca este primul meu loc de munca.
Angajatorul are obligatia de a informa viitorul salariat cu privire la clauzele cuprinse in contract. Daca nu si-a respectat aceasta obligatie, aveti dreptul sa sesizati instanta judecatoreasca pentru prejudiciul adus. Dar nu inteleg cum v-a fost platita diferenta de salariu? La negru? Presupun ca daca nu v-ati dat seama de neconcordanta dintre drepturile salariale decat in momentul in care ati primit si citit contractul, inseamna ca in toate aceste sase luni ati primit salariul de 1100 lei.
Da, mi se dadea o foaie in care se trecea suma si semnam. Fiind o firma mica, la fel se proceda cu toti angajatii, nu am banuit nimic, dar am gasit foaia respectiva dupa ce am aflat si i-am facut o poza cu telefonul. Cum pot sa procedez? Apelez pur si simplu la un avocat?
1. Mai intai faceti o sesizare la ITM care va verifica si o sa va dea un raspuns, in scris, cu cele constatate si masurile luate.
2. Daca nu se rezolva asa puteti actiona in judecata pe angajator (ca institutie, nu pe superiorii dvs.) la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
3. Ar fi bine sa apelati la un avocat pe dreptul muncii sa va ajute.